Συνταγή: To παστίτσιο, θα μπορούσε να είναι ένα από τα εθνικά μας πιάτα, αφού μαζί με τον μουσακά αποτελούν τα δύο αγαπημένα φαγητά του περισσότερου κόσμου.

Παρόλο που η νοστιμιά του είναι αναμφισβήτητη, πολλοί είναι αυτοί που το αποφεύγουν λόγω των πολλών θερμίδων που έχει.

Εμείς, θέλοντας να βρούμε μία πιο healthy εκδοχή η οποία είναι κατάλληλη και για όσους κάνουν δίαιτα ή ακολουθούν πλάνο διατροφής, καταλήξαμε σε ένα πεντανόστιμο και υγιεινό παστίτσιο λαχανικών, το οποίο δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από το κλασικό.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά τα υλικά που θα χρειαστείτε και βήμα – βήμα την εκτέλεση της συνταγής:

Υλικά:

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κούπα αρακά
1 κούπα καλαμπόκι
1 κούπα καρότο σε κομματάκια
1 κονσέρβα μανιτάρια
1 κούπα κόκκινη πιπεριά
3 κ.σ. ελαιόλαδο
200γρ. τυριά τριμμένα
350γρ. χυμό ντομάτας
500γρ. πέννες
1 κύβο λαχανικών
2κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Τριμμένη φρυγανιά

Εκτέλεση:

Για τη μπεσαμέλ:

4 ποτήρια γάλα
4 κουταλιές κορν φλάουρ
1 κ.σ. βούτυρο
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο

Σε μία κατσαρόλα βράζουμε τις πέννες, 2 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφουν οι οδηγίες της συσκευασίας. Έπειτα, αφού βράσουν, τις σουρώνουμε και βουτυρώνουμε.

Σε μία άλλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα μανιτάρια μας. Έπειτα, προσθέτουμε όλα τα λαχανικά μας και αλατοπιπερώνουμε.

Ρίχνουμε τον χυμό της ντομάτας, την ρίγανη και το νερό, τον κύβο λαχανικών και σε χαμηλή φωτιά τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 30 λεπτά.

Αλείφουμε με βούτυρο ένα πυρέξ, πασπαλίζουμε με φρυγανιά και προσθέτουμε τα μισά μακαρόνια μας, από πάνω τους μία στρώση τυριά και από πάνω τοποθετούμε τα λαχανικά μας.

Ακολουθούμε διαδοχικά άλλη μια φορά την ίδια διαδικασία.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας, πάνω – κάτω αέρα στους 170 βαθμούς

Σε ένα κατσαρολάκι, ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ μας. Προσθέτουμε το γάλα, το κορν φλάουρ, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις σε χαμηλή φωτιά προσέχοντας να μην σβολιάσει. Μόλις αρχίσει να πήζει, προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε και στρώνουμε ομοιόμορφα την μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με φρυγανιά και βάζουμε μερικά μικρά κομματάκια βούτυρο.

Ψήνουμε στο φούρνο μας για 45 περίπου λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ.

Σερβίρουμε ζεστό. Καλή απόλαυση!!

Ειδήσεις σήμερα:

Τα ποντίκια “κρατούν” τον ρυθμό όταν ακούνε μουσική, όπως ακριβώς και ο άνθρωπος (vid)

Αυτοί είναι οι “αναπληρωτές” του βασιλιά Καρόλου – Ποια τα καθήκοντά τους (pic)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις