Οι ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν έχουν προκαλέσει τεράστια ανησυχία σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Αθήνα που φοβάται ότι θα προκληθεί μία νέα μεταναστευτική κρίση αντίστοιχη με εκείνη του 2015.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει αδυναμία να αντιμετωπίσει μία μεταναστευτική κρίση όπως στο παρελθόν, μετά τη μαζική φυγή Αφγανών πολιτών με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν περί τους 500.000 Αφγανούς που θα αναζητήσουν την τύχη τους σε άλλες χώρες και κυρίως στην Ευρώπη.

Χαρακτηριστική είναι και η τοποθέτηση του επικεφαλής της ελληνικης διπλωματίας, Νίκου Δένδια ο οποίος σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκης Ένωσης έδωσε ιδιαίτερο βάρος στον κίνδυνο της αύξησης των μεταναστευτικών ροών μετά τα γεγονότα στο Αφγανιστάν.

Ο κ. Δένδιας τόνισε μάλιστα την ανάγκη προστασίάς των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και την αποφυγή νέας ανθρωπιστικής κρίσης.

Υπογράμμισε την ανάγκη τήρησης ενιαίας και συντονισμένης στάσης στο ζήτημα της μετανάστευσης και επεσήμανε ότι θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο προς τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, ότι δεν θα επιτραπεί η εργαλειοποίηση του ζητήματος αυτού. Τέλος, τόνισε πως για το σύνολο των ανωτέρω θα πρέπει να υπάρξει στενός συντονισμός με άλλες εμπλεκόμενες χώρες, αρχής γενομένης από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εξέφρασε ακόμη την ικανοποίηση του για την πρόθεση ορισμένων κρατών-μελών να συμπεριλάβουν επίσης Αφγανούς πολίτες, οι οποίοι είχαν εργαστεί στο παρελθόν ως διερμηνείς για τις ελληνικές δυνάμεις που βρίσκονταν στη χώρα, στο πλαίσιο της νατοϊκής αποστολής, καθώς και τις οικογένειες τους.

Αναφορικά με την κατάσταση στη χώρα, σημείωσε ότι η ΕΕ πρέπει να υπογραμμίσει την ανάγκη σχηματισμού αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης.

Τόνισε ότι οι Ταλιμπάν θα πρέπει να σεβαστούν θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες και να διασφαλιστεί η προστασία των γυναικών, των ανηλίκων και των μειονοτήτων. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις