Θάνος Πλεύρης: Την παράταση του μέτρου της αναστολής των υγειονομικών -δηλαδή των γιατρών, των νοσηλευτών και του διοικητικού προσωπικού των νοσοκομείων- εκτός ΕΣΥ μέχρι 31 Μαρτίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας από το βήμα της Βουλής.

Αναφερόμενος στο μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο, ο κ. Πλεύρης τόνισε: “Η πανδημία μας δείχνει ότι το μέτρο αυτό πρέπει να συνεχιστεί έως 31 Μαρτίου του 2022” και επισήμανε ότι “δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην εργασία όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί“.

Λέμε από τώρα” συνέχισε ο υπουργός Υγείας “η πανδημία δείχνει ότι το μέτρο αυτό μπορεί να καταστεί συνολικά υποχρεωτικό. Η πανδημία δείχνει ότι ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος και εξετάζεται αν αυτοί που θα παρέχουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι. Άρα όσοι είναι σε αναστολή να γνωρίζουν ότι όσο διαρκεί η πανδημία θα είναι σε αναστολή αλλά επιπλέον εξετάζεται ότι μπορεί να υπάρξει και άλλη παράταση αλλά να πρέπει να εμβολιαστούν αλλιώς δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στο ΕΣΥ“.

Όποιος θέλει να παρέχει υπηρεσίες στο ΕΣΥ θα πρέπει να εμβολιαστεί. Το μέτρο αυτό θα παραμείνει και είναι υπό εξέταση να παραμείνει και μετά. Συνεπώς εντός του τριμήνου όλοι αυτοί θα πρέπει να εμβολιαστούν. Αν δεν το κάνουν θα θέσουν τους εαυτούς τους εκτός ΕΣΥ” ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Τροπολογία-ασπίδα για τους γιατρούς από τις μηνύσεις αρνητών

Νωρίτερα, ο Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε στη Βουλή τροπολογία η οποία θα προστατεύει τους γιατρούς από τις μηνύσεις αρνητών.

Στην εν λόγω τροπολογία ορίζεται πως όσον αφορά σε πιθανή αμέλεια των γιατρών στην περίθαλψη των ασθενών η ευθύνη τους “περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο σε πράξεις και παραλείψεις που προδήλως αντιτίθενται στους γενικούς κανόνες της ιατρικής επιστήμης ή στο ιατρικό πρωτόκολλο για τη διαχείριση περιστατικών COVID-19 ή στα υγειονομικού χαρακτήρα μετρά που εφαρμόζονται στην Ελληνική Επικράτεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας“.

Επειδή έχει παρατηρηθεί το γεγονός ότι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό στοχοποιούνται με προδήλως αβάσιμες αγωγές και μηνύσεις και επειδή αυτοί οι άνθρωποι που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης και πολλές φορές, όπως όλοι έχουμε πει εδώ, είναι ευάλωτοι απέναντι σε αυτές τις μηνύσεις, αποφασίσαμε και πλέον προσδιορίζουμε -χωρίς να υπάρχει κανένα ακαταλόγιστο, η ευθύνη παραμένει εάν έχει υπάρξει ιατρικό λάθος-, αλλά προσδιορίζουμε με το άρθρο 3 της τροπολογίας την αμέλεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κατά την περίθαλψη νοσηλευόμενων ασθενών, πασχόντων από κορονοϊό COVID-19, αποκλειστικά και μόνο σε πράξεις και παραλείψεις, που προδήλως αντιτίθενται στους γενικούς κανόνες της ιατρικής επιστήμης ή στο ιατρικό πρωτόκολλο για τη διαχείριση περιστατικών Covid ή στα υγειονομικού χαρακτήρα μέτρα που εφαρμόζονται στην ελληνική επικράτεια για την αντιμετώπιση της COVID – 19” είπε ο κ. Πλεύρης.

Εξήγησε πως κατ’ αυτόν τον τρόπο, παραμένει ακέραια η ευθύνη των γιατρών σε περίπτωση λάθους, αλλά η διατύπωση τους προστατεύει από μηνύσεις και αγωγές κατάφορες και προδήλως αντίθετες στο νομικό πλαίσιο.

Στην πραγματικότητα αποτυπώνεται στον νόμο η διαμορφωμένη νομολογία που υπάρχει από την ιατρική ευθύνη, ώστε να προστατευτούν γιατροί και νοσηλευτές από αβάσιμες μηνύσεις, εάν διασωληνώνουν άτομα και πότε τους διασωληνώνουν, εάν και εφόσον υπάρχουν αρνητές, οι οποίοι βρίσκονται απ’ έξω και τους απειλούν” κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα:

Αποκλειστικό βίντεο από την άγρια συμπλοκή στο ΕΠΑΛ – Οι μαθητές εκτός ελέγχου χτυπούν και βρίζουν τον καθηγητή (vids)

“Περιορισμοί δεν σημαίνει lockdown” ξεκαθαρίζει ο Σκυλακάκης – Έρχεται μόνιμη παρέμβαση για την ενέργεια

Αλλάζουν από την Πρωτοχρονιά οι τιμές στα διόδια – Πού θα υπάρξουν αυξήσεις (πίνακες)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις