Από τη Θεσσαλονίκη, που βρέθηκε χθες για την προεκλογική του συγκέντρωση, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί σήμερα στη Λοριάν της Γαλλίας και από εκεί στην Νορμανδία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βγάζει το «προεκλογικό κοστούμι» και βάζει το «κοστούμι» του θεσμικού του ρόλου με τη «φανέλα της Εθνικής Ελλάδας» μεν, αλλά η επίσκεψη αυτή του δίνει πόντους ακόμη και στο εσωτερικό καθώς τον βάζει στο κάδρο με ισχυρούς ηγέτες, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα της ισχυρής Ελλάδας και στο θέμα της άμυνας.
Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τα ναυπηγεία της Naval Group, όπου κατασκευάζονται οι τρεις ελληνικές φρεγάτες Belharra, ενώ αμέσως μετά θα συνεχίσει για τη Νορμανδία, όπου θα συμμετάσχει στους εορτασμούς για τα 80 χρόνια από τη συμμαχική απόβαση, προσκεκλημένος του Γάλλου προέδρου Μακρόν.
Στα ναυπηγεία της Λοριάν, ο κ. Μητσοτάκης θα πάει συνοδεία του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια, και εκτός απροόπτου θα επιβιβαστεί στη φρεγάτα ΚΙΜΩΝ, η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ναυπήγησης και αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό μέχρι τον Ιούνιο του 2025, ενώ θα επισκεφθεί τις δεξαμενές ναυπήγησης των φρεγατών ΝΕΑΡΧΟΣ και ΦΟΡΜΙΩΝ που αναμένεται να παραδοθούν περί τα τέλη του 2025 και το 2026 αντίστοιχα. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί και με τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται στα ναυπηγεία και επιτηρούν τη διαδικασία.
Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη λειτουργεί παράλληλα και ως ένας ισχυρός συμβολισμός για τον “πατριωτισμό της ευθύνης”, όπως λέει στις τοποθετήσεις του ο πρωθυπουργός, όταν καλεί τους ψηφοφόρους να μην εμπιστεύονται “πατριδέμπορους” φωτογραφίζοντας με αυτόν τον τρόπο τα διάφορα κόμματα δεξιά της ΝΔ. Παράλληλα όμως κλείνει και το… μέτωπο που είχε ανοίξει τον τελευταίο καιρό με τον Πρόεδρο Μακρόν.
Εξάλλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την παραγγελία άλλων 6 αεροσκαφών Rafale από τους Γάλλους, με βάση και την εισήγηση των Επιτελείων, ενώ για το αν η Ελλάδα θα ασκήσει την option της τέταρτης φρεγάτας Belharra εκκρεμεί η αντίστοιχη εισήγηση από τα Επιτελεία.
Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νορμανδία, κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, για να συμμετάσχει στη μεγάλη εκδήλωση για την 80ή επέτειο της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων, τη λεγόμενη D-Day.
Στην εκδήλωση, αλλά και για τις συζητήσεις για την ευρωπαϊκή άμυνα που θα λάβουν μορφή μετά την 9η Ιουνίου, αναμένεται να δώσουν το «παρών» ηγέτες απ΄όλη τη Δύση: Ευρωπαίοι ηγέτες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, μεταξύ άλλων, καθώς και επιζώντες βετεράνοι της απόβασης.
Ο κ. Μητσοτάκης θα παρακολουθήσει το επίσημο πρόγραμμα της τελετής που περιλαμβάνει την ομιλία του κ. Μακρόν και αεροπορικές επιδείξεις, ενώ θα ακολουθήσει και δεξίωση για τους υψηλούς προσκεκλημένους. Σε αυτή θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έχει σύντομα τετ-α-τετ και “πηγαδάκια” με αρκετούς κορυφαίους ηγέτες.
Να σημειώσουμε τέλος ότι ο πρωθυπουργός και χθες μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο σχέδιό του για αμυντική θωράκιση της ΕΕ λέγοντας ότι: «υπάρχουν ευρωπαϊκές επενδύσεις τις οποίες μπορούμε να κάνουμε, οι οποίες να θωρακίσουν συνολικά την Ευρώπη, να στηρίξουν την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και να χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκούς και όχι εθνικούς πόρους. Καταλαβαίνετε το όφελος για την πατρίδα μας. Η πατρίδα μας πρέπει να επενδύσει και τα επόμενα χρόνια σε αντιπυραυλική προστασία. Αν αυτό μπορεί να γίνει με ευρωπαϊκούς πόρους και όχι με εθνικούς, καταλαβαίνετε τι τεράστιο όφελος θα είναι αυτό για τον Προϋπολογισμό. Θα μας απελευθερώσει πόρους, είτε για άλλες αμυντικές δαπάνες είτε -το πιο πιθανό- για άλλες κοινωνικές δαπάνες. Άρα, το να έρθει η Ευρώπη να σηκώσει ένα μέρος του βάρους αμυντικών δαπανών οι οποίες για την Ελλάδα είναι απαραίτητες, καταλαβαίνετε ότι θα αλλάξει πάρα πολλά. Μπορούμε να το πετύχουμε; Βεβαίως και μπορούμε να το πετύχουμε. Όπως πετύχαμε το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θέλω να θυμίσω ότι έναν μήνα πριν συμφωνηθεί όλοι έλεγαν ότι είναι αδύνατο να γίνει.
Στον ΟΗΕ
Τέλος, αναμένεται να κλειδώσει σήμερα και η εκλογή της Ελλάδας στα νέα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα παραστεί στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των πέντε μη μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά την περίοδο 2025-2026, η οποία θα διεξαχθεί στις 10:00 (17:00 ώρα Ελλάδος) στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
«Είναι μια θέση την οποία η Ελλάδα φιλοδοξεί να κρατήσει με σθένος, για να μπορέσει να ενώσει τον Βορρά με τον Νότο, την Ανατολή με τη Δύση, έτσι ώστε να δημιουργήσει μια φωνή λογικής, μια φωνή του Διεθνούς Δικαίου μέσα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης μετά το πέρας της συνάντησης του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Στεφανία Γουλιώτη – Η αποκάλυψη για το ρόλο της στο Maestro – «Θα κάνω πιο ψυχικές ανατροπές»
Πανελλήνιες 2024: Τα θέματα που «έπεσαν» σε Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική -Όλες οι απαντήσεις
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"