Μετά το πέρας των ομιλιών των αρχηγών των κομμάτων για το νέο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα ακολούθησε η δευτερολογία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε όσα είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί στις πρωτολογίες τους κάνοντας αναφορά για τις αυξήσεις και στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.
Δείτε την δευτερολογία του στην Βουλή:
Στην αρχή της δευτερολογίας του, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη. Στη συνέχεια ο κ . Μητσοτάκης αναφέρθηκε για την ρήτρα διαφυγής μιλώντας για επιτυχία καθώς “επιτρέπει να αυξήσουμε αμυντικούς προϋπολογισμούς”, ενώ τόνισε ότι “γνωρίζουμε τα όρια της ρήτρας διαφυγής. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει αυτή η ευελιξία να οδηγήσει σε κατάχρηση.”
«Είναι ακριβές να πει κανείς ότι η Ευρώπη υπήρξε γεωπολιτικά αφελής τα τελευταία χρόνια και το έχω πει και εντός και εκτός συνόρων. Το 2017 ο τότε Αμερικανός και νυν Πρόεδρος Τραμπ με τον τρόπο που εκφράζεται είπε μια μεγάλη αλήθεια στην Ευρώπη ότι μετά την πτώση του τείχους η Ευρώπη απεμπόλησε τις ευθύνες της στην Ευρωπαϊκή άμυνα εκχωρώντας την στις ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν έκανε αυτά που της αναλογούσαν με τις χώρες να δαπανούν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες. Αυτή η πραγματικότητα αποκαλύφθηκε σε όλη της την έκταση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επανεκλογή Τραμπ που είπε ότι δεν σκοπεύει να αναλάβει τις οικονομικές δαπάνες. Τότε φάνηκε ότι είχαμε δίκιο όταν μιλούσαμε για την ευρωπαϊκή αυτονομία στην άμυνα».
«Η δύναμη της ισχύος είναι καθοριστική και η Ευρώπη δείχνει να το αντιλαμβάνεται. Το ΕΛΚ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή και γίνονται βήματα στη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν μας ικανοποιούν ως προς την ταχύτητα. Η ρήτρα διαφυγής είναι επιτυχία γιατί δίνει τη δυνατότητα για δημοσιονομική ευελιξία. Δεν είναι όμως απεριόριστη γιατί σε κάθε περίπτωση ο τελικός κριτής είναι οι αγορές και η βιωσιμότητα του χρέους μας. Να θυμίσω ότι 2020 πήραμε δύσκολες αποφάσεις την προώθηση δυο σημαντικών αμυντικών προγραμμάτων. Τα Rafalle και τις Belharra. Εκμεταλλευθήκαμε σε ένα βαθμό και την ρήτρα διαφυγής για να κάνουμε επενδύσεις σε δυο μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα. Καλύψαμε ένα μεγάλο επιχειρησιακό κενό αλλά γνωρίζουμε τα όρια της ρήτρας διαφυγής και η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει αυτή η ευελιξία να οδηγήσει σε κατάχρηση που θα διακινδυνεύσει την δημοσιονομική σταθερότητα».
«Η ευελιξία στο Ταμείο Συνοχής δεν είναι υποχρεωτική», είπε ακόμα «και κάθε κράτος μέλος έχει την δυνατότητα να επανατοποθετήσει κονδύλια όχι μόνο για την άμυνα αλλά και για την στέγαση. Τα λεφτά του ΕΣΠΑ είναι τα ίδια αλλά εξασφαλίσαμε ευελιξία για να κατευθύνουμε τους πόρους σε άλλα έργα όπως ύδατα και ηλεκτρικές διασυνδέσεις».
«Για το νόμο Μανιάτη για έρευνες στο πεδίο των υδρογονανθράκων εγώ πρώτος είπα ότι χαράχθηκαν από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου το 2014 αλλά με αυτή την κυβέρνηση εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από την Chevron και την Exxon Mobil. Υπάρχουν σήμερα δυο αμερικανικές εταιρείες που έρχονται και λένε κυριαρχικά δικαιώματα νοτίως της Κρήτης ασκεί η Ελλάδα και γι αυτό συνομιλούμε με την Ελλάδα».
Στο τέλος της ομιλία του μίλησε για τις ανακοινώσεις που θα κάνει στην ΔΕΘ σχετικά με τις αυξήσεις στα σώματα ασφαλείας, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στην Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Δεν έχετε παραπάνω ευαισθησία για τις γυναικτοκτονίες από ότι εμείς», είπε. «Σήμερα η ΕΛΑΣ έχει εξετάσει περί τα 20.000 περιστατικά και αυτό είναι πρόοδος γιατί οι γυναίκες αισθάνονται ότι μπορούν να μιλήσουν. Υπάρχουν αστοχίες που οδηγούν σε τραγωδίες. Αλλά δεν μπορείτε να έρχεστε σε αυτή εδώ την αίθουσα εν είδη εθνικού εισαγγελέα. Δεν είμαστε εκεί που θέλουμε αλλά δεν έχετε το δικαίωμα να αφορίζετε μια πολιτική με μετρήσιμα αποτελέσματα».
Αναφερόμενος στις απόψεις που εκφράζει με συνεντεύξεις της με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών παρατήρησε: «Όσο μιλάτε για τα θέματα αυτά αρχίζει και καταλαβαίνει ο κόσμος τις θέσεις σας. «Εμείς», είπατε, «δεν αγαπάμε κανένα νόμισμα αλλά αγαπάμε τον λαό».
Η πρωτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη
Είχε προηγηθεί η ομιλία του στην αρχή της συνεδρίασης που μίλησε για την συνεχή επαγρύπνηση που πρέπει να βρίσκεται η χώρα.
Όπως τόνισε κατά την αρχική του ομιλία ο πρωθυπουργός, «οι επενδύσεις στις αμυντικές δυνατότητες είναι επενδύσεις στην κυριαρχία». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει προκοπή χωρίς ασφάλεια» και μιλώντας για το σχέδιο για τα εξοπλιστικά που παρουσιάζεται στη Βουλή έκανε λόγο για «συνολικό σχέδιο που αφορά στον πιο δραστικό μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στη σύγχρονη ιστορία του τόπου».
«Όταν μιλάμε για πόρους στην Εθνική Άμυνα, δεν εννοούμε μόνο τις δαπάνες, μόνο τις επενδύσεις για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, όσο πρωτίστως την πάγια επένδυση της πατρίδας μας να μένει σταθερή και ανεξάρτητη σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει με απρόοπτους ρυθμούς. Αναφερόμαστε σε μια πολιτική που αλληλεπιδρά με όλο το φάσμα των συμφερόντων μας. Χάρη και στις Ένοπλες Δυνάμεις, η χώρα απέτρεψε απειλές, όπως οι μεταναστευτικές ροές στον Έβρο. Ποιος θα τοποθετούσε τα χρήματά του σε ένα κράτος που δεν ελέγχει και προστατεύει τα σύνορά του».
Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «η δημοσιονομική ευρωστία είναι καθοριστικός μοχλός για μια αποτελεσματική αμυντική θωράκιση. Εάν δεν υπάρχει προστασία από εξωτερικές απειλές, δεν υπάρχουν επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη. Ποιος θα τοποθετούσε τα χρήματά του σε μια χώρα που δεν υπερασπίζεται τα σύνορά της; Από την άλλη, πώς μπορούν αυτά να εδραιώνονται χωρίς μια ισχυρή οικονομία;»
Οι επενδύσεις στις αμυντικές μας δυνατότητες είναι επενδύσεις στην κυριαρχία μας που αφορούν την εθνική μας αξιοπρέπεια και ενισχύουν την ελληνική διπλωματία» πρόσθεσε.
Βαλ Κίλμερ: Οι αξέχαστοι ρόλοι του – Πώς “επανέφεραν” τη φωνή του για το Top Gun Maverick (Βίντεο)
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"