Μεταναστευτικό: Στο τραπέζι κράτηση σε κλειστά κέντρα και αναστολή αιτημάτων ασύλου μετά την “ασφυξία” στην Κρήτη και τον “τσαμπουκά” Χαφτάρ

Στο Μαξίμου εκτάκτως σήμερα ο Πλεύρης για συνάντηση με Μητσοτάκη

Μεταναστευτικό: Στο τραπέζι κράτηση σε κλειστά κέντρα και αναστολή αιτημάτων ασύλου μετά την “ασφυξία” στην Κρήτη και τον “τσαμπουκά” Χαφτάρ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ/EUROKINISSI

Αντιμέτωπη με τη ραγδαία αύξηση μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη στην Κρήτη είναι η κυβέρνηση, η οποία εξετάζει σειρά πιο αυστηρών μέτρων, καθώς καθημερινά περνούν τα θαλάσσια σύνορα περίπου 1.000 παράτυποι μετανάστες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το απόγευμα της Τρίτης 7/8 ο Χαλίφα Χαφτάρ έδιωξε -κυριολεκτικά- από τη Βεγγάζη τον Ευρωπαίο Επιτρόπο Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ μαζί με τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης, Θάνο Πλεύρη, και τους υπουργούς Εσωτερικών Ιταλίας και Μάλτας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τις ροές μεταναστών να συνεχίζονται αδιάκοπα και το καθεστώς Χαφτάρ να οξύνει την ένταση με την ΕΕ, σήμερα στις 12:00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνο Πλεύρη.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο, που θα ψηφιστεί το επόμενο διάστημα, με πιο σκληρά μέτρα για τις μεταναστευτικές ροές και αύξηση των επιστροφών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ρύθμιση προβλέπει πως η παράνομη παραμονή στη χώρα καθίσταται ποινικό αδίκημα και όποιος καταδικάζεται θα οδηγείται άμεσα στη φυλακή απ’ όπου θα μπορεί να βγει για να επιστρέψει στη χώρα προέλευσης του.

Επίσης, αναμένεται να παγώσει για ένα διάστημα η έκδοση ασύλου για όσους φτάσουν στην Κρήτη από τη Λιβύη, από όποια χώρα κι αν προέρχονται.

Σχολιάζοντας όσα συνέβησαν στη Λιβύη το απόγευμα της Τρίτης με τον Χάφταρ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στο Action24, χαρακτήρισε «πρωτοφανές» αυτό που συνέβη.

«Τα περιθώρια έχουν στενέψει σε αυτές τις οριακές περιπτώσεις η κυβέρνηση εξετάζει όλο και πιο αυστηρά και αποδοτικά μέτρα» είπε σχετικά με όσα θα συζητηθούν στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρμόδιο υπουργό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όλα τα σενάρια πρέπει να πέσουν στο τραπέζι» ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης και σημείωσε πως όσα έγιναν είναι ενδεικτικά των προθέσεών του Χαφτάρ και πρόκειται για μια απάντηση στις πιέσεις να μπει «φρένο» στις μεταναστευτικές ροές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι μονόδρομος για την Ελλάδα να στέλνει στη φυλακή ή να απελαύνει τους παράνομους μετανάστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τα μέτρα που θα πάρεις, πρέπει να αντιστρέφουν τη λογική προσέλκυσης, οτιδήποτε αντιστρέφει τη λογική του “ανοίξαμε και σας περιμένουμε”» συμπλήρωσε ο κ. Μαρινάκης.

«Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την κατάσταση με αποφασιστικότητα, σεβόμενη τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες για τη μετανάστευση αλλά και χωρίς καμία διάθεση να γίνει η πατρίδα μας ξέφραγο αμπέλι», ανέφερε από την πλευρά του στο ERTNEWS o αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, προσθέτοντας παράλληλα ότι ο δρόμος της οικονομικής ενίσχυσης της Λιβύης περνά μέσα από την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δύο λόγοι για την “πόρτα” Χαφτάρ στους Ευρωπαίους

Ο ομότιμος καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, παρουσίασε, με ανάλυσή του στο Action24, τους δύο πιθανούς λόγους για τους οποίους ο Χαλίφα Χαφτάρ έδιωξε την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης.

«Πρώτα απ’ όλα να σημειώσουμε πως είναι μία πρωτοφανής απαράδεκτη ενέργεια, διπλωματική. Δεν έχει σημειωθεί στο πρόσφατο παρελθόν αν και υπάρχει παρεμφερές με Έλληνα υπουργό, όταν είχε πάει στην Τρίπολη» είπε ο καθηγητής αρχικά, παραθέτοντας στη συνέχεια τους λόγους για το μπλόκο στη Λιβύη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τώρα γιατί το έκανε ο Χαφτάρ. Για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αναγνωρίσει την ύπαρξή του, να αναγνωρίσει το κράτος της ανατολικής Λιβύης. Και ως εκ τούτου ζήτησε από την αντιπροσωπεία, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να βρίσκονται και οι υπουργοί της κυβέρνησής του. Αυτό το αρνήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί δεν τον αναγνωρίζει» εξήγησε ο καθηγητής.

«Ο δεύτερος σημαντικός λόγος είναι ότι η επίσκεψη στη Βεγγάζη έγινε από την Τρίπολη, παραβιάζοντας ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Μάλιστα, ο Χαφτάρ θέλει να εξασφαλίσει μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση» κατέληξε ο καθηγητής στην ανάλυσή του για τη Λιβύη.

Τα επόμενα βήματα της Αθήνας μετά τον “τσαμπουκά” Χαφτάρ

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν επιθυμεί να ανεβάσει τους τόνους απέναντι στην Βεγγάζη.

Πρώτον, γιατί οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές προέρχονται από την Ανατολική Λιβύη προς την Κρήτη και εκτιμάται πώς ο «τσαμπουκάς» του στρατάρχη Χαφτάρ αφορά τις Βρυξέλλες.

Επιπλέον, η Αθήνα θεωρεί πώς υπάρχουν γέφυρες με την Ανατολική Λιβύη και την πλευρά Χαφτάρ, ύστερα και από την συνάντηση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Γιώργου Γεραπετρίτη την περασμένη Κυριακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ