Τέλος τα τρόλεϊ από το φθινόπωρο – Πώς θα γίνει η απόσυρση τους
Η συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών Κωνσταντίνου Κυρανάκη

Σε αλλαγή σελίδας προχωρούν οι συγκοινωνίες στην Ελλάδα με την απόσυρση των τρόλεϊ από τους δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά. Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη, η διαδικασία θα ξεκινήσει από το ερχόμενο φθινόπωρο και θα χωριστεί σε δύο φάσεις.
Μιλώντας στην Καθημερινή, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών τόνισε «Όταν ήρθα στο υπουργείο ήταν από τα πράγματα που μου έκαναν εντύπωση: αφού πλέον διαθέτουμε ηλεκτρικά λεωφορεία γιατί να διατηρούμε και τα τρόλεϊ που τροφοδοτούνται με ηλεκτρισμό από καλώδια που επιβαρύνουν τον ουρανό της Αθήνας και του Πειραιά;».
«Πρώτον, το δίκτυο καλωδίων καταναλώνει ρεύμα ακόμη και όταν δεν κινούνται τρόλεϊ. Απαιτεί σημαντικό αριθμό υποσταθμών, περιορίζει την κίνησή τους σε οδικό δίκτυο που διαθέτει τη σχετική υποδομή και παρουσιάζει πολύ συχνά βλάβες με αποτέλεσμα την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Επίσης, τα περισσότερα τρόλεϊ είναι παλιά και χρειάζονται αντικατάσταση.
Τώρα λοιπόν που είναι η στιγμή να προχωρήσουμε στις παραγγελίες νέων οχημάτων, είναι και η στιγμή να λάβουμε αυτή τη στρατηγική απόφαση» συμπλήρωσε.
Κριτήριο για την απόσυρση θα είναι η παλαιότητα αλλά και η αισθητική αναβάθμιση των μεγάλων αστικών κέντρων. Οι πιο δημοφιλείς, βάσει ερευνών, γραμμές θα αντικατασταθούν από αντίστοιχες λεωφορειακές. Το προσωπικό των τρόλεϊ θα απορροφηθεί εξ ολοκλήρου από τις ΟΣΥ και θα καλύψει θέσεις οδηγών και τεχνικών στο δίκτυο των αστικών λεωφορείων.
Ο κ. Κυρανάκης στην ίδια συνέντευξη εξήγησε πως το θέμα είναι και οικονομικό: «Με βάση έρευνα αγοράς, για κάθε δύο καινούργια τρόλεϊ με τα ίδια χρήματα μπορούμε να αγοράσουμε τρία ηλεκτρικά λεωφορεία ιδίου μεγέθους. Μόνο που θα έχουμε την ευελιξία να τα δρομολογήσουμε όπου υπάρχει ανάγκη ανεξαρτήτως αν υφίσταται υποδομή καλωδίων ή όχι».
Μεταφέρω στον υπουργό το βασικό επιχείρημα όσων υποστηρίζουν τη διαιώνιση της παρουσίας των τρόλεϊ στους δρόμους της Αθήνας: την ύπαρξη νέας τεχνολογίας οχημάτων (In Motion Charging) με ενσωματωμένες μπαταρίες και σημαντική αυτονομία εκτός δικτύου που κοστίζουν λιγότερο και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σχέση με αυτή των ηλεκτρικών λεωφορείων.
«Το θέμα με τις μπαταρίες μάς έχει απασχολήσει, αλλά φαίνεται ότι τα επόμενης γενιάς ηλεκτρικά λεωφορεία θα έχουν εντυπωσιακή αυτονομία, επομένως αν παραγγελθούν το φθινόπωρο του 2025 θα στοχεύσουμε σε ακριβώς αυτά».
Ακολούθησε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις