Σε Βέλγιο, Ελλάδα και Ιταλία διεξάγονται παράλληλα οι έρευνες για το σκάνδαλο διαφθοράς Qatar Gate, που προκαλεί τριγμούς στο Ευρωκοινοβούλιο.
Την ίδια ώρα, η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή που φέρεται να εμπλέκεται στη δυσώδη υπόθεση παραμένει προφυλακισμένη σε φυλακή του Βελγίου.
Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, θα βρεθεί ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου στις Βρυξέλλες, προκειμένου να μάθει αν θα αποφυλακιστεί ή θα συνεχίζει να είναι προσωρινά κρατούμενη.
Qatar Gate: Η εισαγγελία του Μιλάνου ψάχνει τις διαδρομές του “μαύρου χρήματος”
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής Corriere Della Sera, η Εισαγγελία του Μιλάνου ερευνά ενδελεχώς τις διαδρομές του “μαύρου χρήματος“, που διοχετευόταν από το Κατάρ προς τους εμπλεκόμενους.
Ειδικότερα, ο αναπληρωτής εισαγγελέας του Μιλάνου Φάμπιο Ντε Πασκουάλε παρέχει δικαστική συνδρομή σε συναδέλφους του στις Βρυξέλλες που ζήτησαν να ακούσουν μάρτυρες για την υπόθεση του Qatar Gate.
“Αν το πρόγραμμα της ΜΚΟ του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι (σ.σ. θεωρείται ο εγκέφαλος του σκανδάλου) “Fight Impunity” ήταν το μέσο μέσω του οποίου δωροδοκούσε όσους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορούσαν να “εξωραΐσουν” την εικόνα του Μαρόκου και του Κατάρ με τα λόγια του, αν μέσω αυτού τα χρήματα κατέληξαν κυρίως σε Ιταλούς, βουλευτές ή όχι, τότε θα πρέπει να αναζητηθούν και ενδεχομένως να βρεθούν στην Ιταλία” αναφέρει το άρθρο της ιταλικής εφημερίδας.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο πρώτος στόχος της έρευνας του αναπληρωτή εισαγγελέα του Μιλάνου είναι ακριβώς αυτός.
Παράλληλα, θα ερευνηθεί αν τα άτομα αυτά ενδέχεται να έχουν λάβει χρήματα από τη ΜΚΟ του Παντσέρι, που όπως φαίνεται δρούσε περισσότερο για την προστασία των συμφερόντων του Ραμπάτ και της Ντόχα.
Επίσης, ερευνητικές πηγές με έδρα το Μιλάνο κάνουν λόγο για “σημαντικά κεφάλαια που κατατέθηκαν στους πρώτους τρεχούμενους λογαριασμούς που ερευνώνται”.
Υπενθυμίζεται ότι εκτός της Εύας Καϊλή και του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζιόρτζι, κατηγορούμενος είναι και ο πρώην ευρωβουλευτής Παντσέρι. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι για εγκληματική συνωμοσία, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.
Όπως υπογραμμίζει η Corriere, ο εντοπισμός τους, ακολουθώντας τη ροή του μαύρου χρήματος, αποτελεί το βασικό καθήκον του εισαγγελέα Ντε Πασκουάλε αλλά και της ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας.
Ποιες ποινές αντιμετωπίζει η Εύα Καϊλή σε Βέλγιο και Ελλάδα
Στις 22 Δεκεμβρίου, λοιπόν, η πρώην αντιπρέοδρος της Ευρωβουλής θα κληθεί να δώσει πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα των βελγικών αρχών.
Όπως είπε η δημοσιογράφος Ιωάννα Μάνδρου στον ΣΚΑΪ, αν η Εύα Καϊλή βρεθεί ένοχη και στην Ελλάδα, οι ποινή που θα προκύψει από τις δικαστικές αρχές της χώρας μας θα είναι πιο σοβαρή από αυτή του Βελγίου.
“Στο Βέλγιο η κ. Καϊλή ελέγχεται για ξέπλυμα και για δωροδοκίες. Είδαμε ότι ο σύντροφός της συνεργάζεται με τις Αρχές και δίνει πληροφορίες, γεγονός που θα τον ρίξει στα μαλακά. Μένει να δούμε τι θα κάνει και η κ. Καϊλή γιατί είναι σημαντικό το αν θα συνεργαστεί και εκείνη” είπε χαρακτηριστικά,
Οι ποινές εκεί δεν είναι πολύ μεγάλες. Είναι από 3 έως μάξιμουμ πέντε χρόνια, σύμφωνα με την ίδια.
Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα, η ευρωβουλευτής ελέγχεται από τους εισαγγελείς και την αρχή για το ξέπλυμα χρήματος, για το αν έφερε μαύρα λεφτά από το εξωτερικό και τα επένδυσε εδώ πχ σε ακίνητα.
“Η νομοθεσία εδώ είναι πιο αυστηρή. Μιλάμε για 15 χρόνια και πάνω. Αν βρεθεί κάτι μεμπτό, θα δικαστεί και εδώ. Θα δικαστεί πρώτα στο Βέλγιο και μετά θα έρθει εδώ να δικαστείΕδώ όμως δεν ισχύει αυτό που ισχύει στο Βέλγιο, ότι δίνεις πληροφορίες για να πέσεις στα πιο μαλακά” σημείωσε η Ιωάννα Μάνδρου.
Τα “αυτογκόλ” της Εύας Καϊλή κατά την ανάκριση που μπορεί να “κοστίσουν” – Τα “καυτά” ερωτήματα
Πνίγηκε ενώ έτρωγε με τους φίλους της – Θρήνος στην Κρήτη για 30χρονη
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"