Στο δικαστήριο προκειμένου να βρεθεί ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου του Βελγίου, το οποίο θα αποφασίσει για το αν θα συνεχίσει να είναι προσωρινά κρατούμενη ή θα αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους μετέβη η Εύα Καϊλή προκειμένου να απολογηθεί για την εμπλοκή της στο Qatargate

Η Εύα Καϊλή, ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντζέρι, και άλλο ένα τέταρτο άτομο το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει κατονομαστεί, κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα συνήθως τα αυτοκίνητα φτάνουν στον χώρο, ανοίγει η πόρτα και μπαίνουν μέσα.

Κανείς δεν μπορεί να δει τους ανθρώπους που οδηγούνται στις δικαστικές αρχές. Αυτή φαίνεται ότι θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί και για τους τέσσερις συλληφθέντες. Δηλαδή θα μπουν, θα ανέβουν στις αρμόδιες υπηρεσίες, έτσι ώστε να καταθέσουν και να έχουμε σήμερα μία απόφαση, μία ανακοίνωση για το ποιο θα είναι το μέλλον τους, εάν θα αφεθούν ελεύθεροι μέχρι να δικαστούν ή εάν θα επιστρέψουν στις φυλακές“.

Μάλιστα τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα πάνω στην υπόθεση καθώς σε μία φωτογραφία που ανέβασε στο Twitter, η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, διακρίνεται πλήθος δημοσιογράφων έξω από το δικαστήριο, πράγμα που δείχνει το ενδιαφέρον των ξένων μέσων για την Εύα Καϊλή.

Πάντως το γεγονός ότι η Εύα Καϊλή μεταφέρθηκε από τις φυλακές Σεν Ζιλ, στις υπερσύγχρονες φυλακές Χάρεν, εκλαμβάνεται ως κακός οιωνός για την Εύα Καϊλή.

Η διαδικασία

Το δικαστικό συμβούλιο συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών και η παρουσία της ευρωβουλευτή δεν είναι απαραίτητη, ωστόσο σύμφωνα με τον εν Ελλάδει δικηγόρο της ευρωβουλευτή, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, ο ίδιος συμβούλεψε την Εύα Καϊλή να μεταβεί στο δικαστήριο και πρότεινε στους Βέλγους συναδέλφους του να ζητήσουν αναβολή της απόφασης μέχρι την ερχόμενη Τρίτη με το επιχείρημα ότι λόγω απεργίας του συνδικάτου των αστυνομικών υπαλλήλων δεν θα μπορούσε να γίνει η μεταφορά της από τις φυλακές στον χώρο που συνεδριάζει το προδικαστικό συμβούλιο.

Το προδικαστικό συμβούλιο αποτελείται από ανθρώπους που δεν έχουν ξαναδεί την έρευνα, δεν έχουν ξαναδεί τα χαρτιά με τους δικηγόρους υπεράσπισης να αγορεύουν για τους πελάτες τους.

Ο δικαστής είναι αυτός που αποφασίζει και ο ανακριτής παρουσιάζει τον φάκελό του σε μία ποινική δίκη είναι ανάμεσα στο κράτος και τους κατηγορουμένους. Ο κατήγορος θα παρουσιάσει στον δικαστή την υπόθεση θα του δείξει τα έγγραφα και υπάρχει και ένας ηλεκτρονικός φάκελος στη διάθεση των συνηγόρων.

Στη συνέχεια θα λάβει τον λόγο ο εισαγγελέας που θα προτείνει την προφυλάκιση ή μη κάποιων ή όλων και ο δικαστής έχει δικαίωμα να κάνει ερωτήσεις στους κατηγορουμένους. Αγορεύουν οι συνήγοροι και μετά το δικαστήριο αποσύρεται για να πάρει την απόφασή του.

Το διακστήριο αμναμένεται να λάβει την απόφασή του το απόγευμα με βάση τρία κρίτηρια:

  • Εάν κριθούν ύποπτοι φυγής,
  • Εάν κριθούν ύποπτοι τέλεσης ίδιων ή παρόμοιων αδικημάτων και
  • Εάν θα έχουν τη δυνατότητα να σβήσουν τα ίχνη τους προκειμένου να αθωωθούν στο δικαστήριο.

Το δικαστικό συμβούλιο θα εξετάσει αν τηρήθηκαν όλο οι δικονομικοί κανόνες κατά την προσαγωγή και σύλληψη της ευρωβουλευτού και αν η αποφυλάκισή της θα δημιουργήσει κίνδυνο συσκότισης της έρευνας.

Σύμφωνα το Open, δικηγόροι από τις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι σε αυτό το στάδιο της υπόθεσης είναι πολύ δύσκολο η Εύα Καϊλή να αφεθεί ελεύθερη έστω και με περιοριστικούς όρους.

Το γεγονός ότι η Εύα Καϊλή είναι μητέρα αποτελεί ένα επιχείρημα που αν χρησιμοποιηθεί από τους δικηγόρους της θεωρείται σημαντικό, ωστόσο δικηγόροι των Βρυξελλών μιλώντας στο MEGA, προβλέπουν ότι τελικά δεν θα μπορέσει να επικαλεστεί αυτό το επιχείρημα.

Αν το δικαστικό συμβούλιο αποφασίσει την παράταση της προφυλάκισης, αυτό θα έχει ισχύ για έναν μήνα μέχρι να εξεταστεί εκ νέου, οι κατηγορούμενοι έχουν το δικαίωμα ασκήσουν έφεση εντός 24 ωρών. Η έφεση θα συζητηθεί μέσα σε 15 ημέρες.

Αν τελικά αποφασιστεί η προφυλάκισή της, το βελγικό δικαστικό συμβούλιο θα συνεδριάζει μια φορά τον μήνα για την επανεξέταση της κράτησης.

Όσο για τις ποινές που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας του Βελγίου είναι τρία έως πέντε έτη φυλάκισης, εφόσον αποδειχθούν οι κατηγορίες.

Τι θα ισχυριστεί η Εύα Καϊλή

Η Εύα Καϊλή σύμφωνα με τον Μιχάλη Δμητρακόπουλο υποστηρίζει ότι δεν είχε ιδέα για τα χρήματα και επέρριψε τις ευθύνες στον Ιταλό σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Σχετικά με το ακριβές χρηματικό ποσό που βρέθηκε στο σπίτι της πρώην αντιπροέδρου ο δικηγόρος υποστήριξε ότι δεν μπορεί να το αποκαλύψει καθώς εντάσσεται στο απόρρητο που ισχύει στην προδικαστική διαδικασία.

Μάλιστα σύμφωνα με τον δικηγόρο όταν τα ανακάλυψε είπε στο σύντροφό της “να μεταφερθούν και να πάνε στον ιδιοκτήτη τους“.

Όσον αφορά τα 600.000 ευρώ που βρέθηκαν μέσα σε βαλίτσα που κρατούσε ο πατέρας της Εύας Καϊλή, ο κ. Δημητρακόπουλος υποστήριξε ότι ανέλαβε να τα μεταφέρει στον ιδιοκτήτη τους και τότε επενέβη η αστυνομία.

Ειδήσεις σήμερα:

Χωρισμός “βόμβα” για τη Μάρω Λύτρα – Το ανακοίνωσε στο Instagram (pic)

Γαλλία – Μαρόκο – Ποια ομάδα θέλετε να πάει στον τελικό; – Repeat ή θα έχει (Μ)πόνο

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις