Εντονότατη ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης στο αίτημα του Χρήστου Τριαντόπουλου, η προανακριτική να ολοκληρώσει τις εργασίες της και ο ίδιος να παραπεμφθεί απευθείας στον φυσικό δικαστή για την υπόθεση των Τεμπών.

Ο κ. Τριαντόπουλος με ανάρτησή του γνωστοποίησε επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της προανακριτικής Παναγή Καππάτο, με την οποία ζητά την άμεση παραπομπή του στην Δικαιοσύνη, κάτι που επικρότησε και ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας την συγκεκριμένη πρωτοβουλία ως «γενναίο βήμα που δεν έχει σύγχρονο προηγούμενο».

Το αίτημα του κ. Τριαντόπουλου θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Προανακριτικής το μεσημέρι (στις 12) της Πέμπτης 20/3.

Αν υπερψηφιστεί αυτή η θέση, τότε μέσα σε σύντομο θα διακοπούν οι εργασίες και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε μία σύνταξη πορίσματος. Το πόρισμα αυτό που θα συντάξει η Επιτροπή θα πάει στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία θα αποφασίσει επί του πορίσματος και της άσκησης ποινικής δίωξης που ενδεχομένως να έχει το συγκεκριμένο πόρισμα.

Για να υπερψηφιστεί το πόρισμα πρέπει να λάβει θετική ψήφο από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή από 151 βουλευτές. Αν γίνει και αυτό το βήμα, τότε το επόμενο βήμα είναι το πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο θα βάλει και αυτό στο μικροσκόπιο την υπόθεση του Χρήστου Τριαντόπουλου.

Πάντως, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του, χαρακτήρισε την κίνηση του Τριαντόπουλου ως “γενναίο βήμα”, προαναγγέλλοντας νομοθετική πρωτοβουλία για τις προθεσμίες παραγραφής στον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Υπογράμμισε ότι η απόφαση του Τριαντόπουλου θέτει όλες τις πτέρυγες της Βουλής προ των ευθυνών τους, καλώντας τις να τοποθετηθούν επί της πρωτοβουλίας του υπουργού.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση εξέφρασε εξέφρασε την έντονη αντίδρασή της. Το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι ο πρώην υφυπουργός πρέπει να παραπεμφθεί με βάση τις προβλέψεις του Συντάγματος και των νόμων, και όχι με τρόπο που να εξυπηρετεί τη Νέα Δημοκρατία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για προσπάθεια αποφυγής της προανακριτικής επιτροπής, ενώ το ΚΚΕ κατήγγειλε τη μεθόδευση για τον εσπευσμένο τερματισμό των εργασιών της επιτροπής.

Από την πλευρά τους, η Ελληνική Λύση και η Νέα Αριστερά ζήτησαν την κλήση όλων των εμπλεκομένων και τη συνέχιση της προκαταρκτικής εξέτασης, αντίστοιχα.

Στον απόηχο των καταγγελιών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι η δήλωση Τριαντόπουλου διαλύει τα επιχειρήματα περί συγκάλυψης.

Τριαντόπουλος: Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το αίτημά του

Το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωση δηλώνει υπέρ της παραπομπής Τριαντοπούλου θέτοντας ως προϋπόθεση την τήρηση όσων προβλέπονται στο Σύνταγμα και τους σχετικούς νόμους.

«Έτσι και αλλιώς ο κ. Τριαντόπουλος θα παραπεμφθεί ενώπιον του φυσικού του δικαστή ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η οποία θυμίζουμε ότι λοιδορήθηκε από την κυβέρνηση ως δήθεν εργαλειοποίηση.

Πρέπει να παραπεμφθεί, όμως, με βάση τα όσα προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι, και όχι όπως βολεύει τη Νέα Δημοκρατία, τους πολιτικούς της σχεδιασμούς και την επικοινωνιακή διαχείριση του πολιτικού κόστους.

Ας μην κάνουν τους τιμητές και τους γενναίους, εκείνοι που ύψωσαν τείχος προστασίας στον Κώστα Καραμανλή απορρίπτοντας το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη βάση του πορίσματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας;» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση δηλώνει πως δεν αποδέχεται το αίτημα Τριαντοπούλου και μιλά για απόπειρα «φίμωσης» των βουλευτών και των κομμάτων.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύτηκε να είναι η φωνή της κοινωνίας και της Δικαιοσύνης για το έγκλημα των Τεμπών. Ο ενορχηστρωτής της συγκάλυψης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει προανακριτική της μιας μέρας για να αποφύγει να εμφανιστεί ως μάρτυρας καθώς ήξερε ότι θα τον καλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. να απολογηθεί. Όπως και στο μπάζωμα ο Τριαντόπουλος εκτελεί τις εντολές του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την ολοκληρωμένη διεξαγωγή της προανακριτικής επιτροπής προκειμένου να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές των διαπραχθέντων εγκλημάτων. Η ΝΔ θέλει να αποφύγει την προανάκριση. Οι πολίτες είτε είναι υπουργοί είτε όχι, δεν επιλέγουν τους εισαγγελείς και δικαστές ενώπιον των οποίων θα λογοδοτήσουν. Αυτό καθορίζεται από το Σύνταγμα, τους ποινικούς νόμους και τον κώδικα ποινικής δικονομίας.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε να φιμωθούν οι βουλευτές και τα κόμματα. Πρώτα έλεγχος από τη Βουλή. Να απολογηθούν και να λογοδοτήσουν. Όχι νέα συγκάλυψη” αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του κόμματος».

Η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου ωστόσο έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τις θέσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κόκκαλη και εισηγητή του κόμματος στην προανακριτική ο οποίος με άρθρο του στο Documento στις 17.2.2025 είχε υποστηρίξει την απευθείας παραπομπή Τριαντόπουλου στην τακτική Δικαιοσύνη.

«Το αίσθημα που κυριαρχεί στην κοινωνία επιβάλλει να ληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες, όπως η προανακριτική επιτροπή, να συναποφασιστεί εξαρχής να μεταθέσει τη διερευνώμενη υπόθεση απευθείας στη Δικαιοσύνη, η οποία άλλωστε ήδη έχει στη διάθεσή της το σύνολο των στοιχείων, που για την ίδια υπόθεση αφορά και μη πολιτικά πρόσωπα, που συντέλεσαν στην αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματος. Η απευθείας διερεύνηση θα λειτουργούσε επιβοηθητικά στη Δικαιοσύνη και επιπλέον, με την απεξάρτηση της υπόθεσης της διερεύνησης των Τεμπών από τα κοινοβουλευτικά θεσμικά όργανα, θα εξαλειφθούν συγχρόνως και οι μομφές περί εργαλειοποίησης της υπόθεσης που στρέφονται κατά της αντιπολίτευσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ αντίστοιχη πρόταση είχε καταθέσει και ο κ. Παύλος Πολάκης.

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ με ανακοίνωση που υπογράφουν οι βουλευτές Νίκος Καραθανασόπουλος και Μαρία Κομνηνάκα που μετέχουν στις εργασίες της προανακριτικής καταγγέλλει «μεθόδευση»:

«Καταγγέλλουμε τη διαφαινόμενη μεθόδευση εσπευσμένου τερματισμού των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής που προωθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ πριν καν αυτές ξεκινήσουν.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στην επιχείρηση συγκάλυψης, προκειμένου να μην εξεταστούν ουσιώδεις μάρτυρες, πολιτικά πρόσωπα και υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά και στοιχεία που προκύπτουν συνεχώς από την έρευνα. Συνιστά, όμως, και μια έμμεση ομολογία ύπαρξης ενδείξεων για την ενοχή του κ. Τριαντόπουλου, οδηγώντας την κυβερνητική πλειοψηφία να κάνει “την ανάγκη φιλοτιμία”. Αναδεικνύει πάνω απ’ όλα τον φόβο να στοιχειοθετηθούν ποινικές ευθύνες κι άλλων προσώπων, τόσο για την αλλοίωση του χώρου του εγκλήματος, όσο και για το κύριο έγκλημα, δηλαδή τη σύγκρουση των τρένων, αλλά και την έκρηξη» σημειώνουν για να προσθέσουν:

«Ο ισχυρισμός που δικαιολογεί το διαφαινόμενο κλείσιμο των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής στο όνομα της “παραπομπής στον φυσικό δικαστή” είναι προσχηματικός, αφού από τη στιγμή που αυτή συγκροτείται, οφείλει να ολοκληρώσει το έργο της, χωρίς πολιτικά παιχνίδια και μεθοδεύσεις».

Υπέρ της συνέχισης των εργασιών της προανακριτικής τοποθετείται η Νέα Αριστερά. Ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος σε δήλωση του αναφέρει:

«Τι ακριβώς εννοεί ο κ. Τριαντόπουλος; Γιατί πανηγυρίζει ο κος Μητσοτάκης;

Ο κ. Τριαντόπουλος σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, η οποία είδε προ ολίγου το φως της δημοσιότητας, ζητά να κριθεί από την τακτική δικαιοσύνη κατά τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα και τη νομοθεσία περί ευθύνης Υπουργών. Τι μπορεί όμως να σημαίνει αυτό; Διότι το Σύνταγμα και ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών καλώς ή κακώς προβλέπουν ότι:

α) η απόφαση για την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης λαμβάνεται από τη Βουλή με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών,

β) η σχετική απόφαση της Βουλής πρέπει να καθορίζει και να εξειδικεύει την αξιόποινη πράξη και την ποινική διάταξη που την προβλέπει

γ) στη βάση αιτιολογημένου πορίσματος το οποίο πρέπει να περιέχει ιδίως τα πραγματικά περιστατικά και τα αποδεικτικά μέσα που οδηγούν σε αυτά, όπως προέκυψαν κατά την προκαταρκτική εξέταση, την υπαγωγή των πραγματικών περιστατικών στις εφαρμοζόμενες ποινικές διατάξεις και σαφή πρόταση για την άσκηση ή μη της ποινικής δίωξης.

Τα ερωτήματα λοιπόν που προκύπτουν είναι τα εξής:

Είναι δυνατόν να παρακαμφθεί το αρμόδιο κατά το Σύνταγμα όργανο για την άσκηση της ποινικής δίωξης;

Πώς θα προσδιοριστούν τα πραγματικά περιστατικά, πώς θα γίνει υπαγωγή των πραγματικών περιστατικών στις εφαρμοζόμενες ποινικές διατάξεις και ποιος τελικά θα ασκήσει τη δίωξη και για ποιο αδίκημα αν η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης δεν ασκήσει την κατά το Σύνταγμα αρμοδιότητα της;

Αν η θεσμική ακροβασία οδηγήσει τελικά σε αθώωση του κ. Τριαντόπουλου με ευθύνη της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης δεν θα πρόκειται εδώ, ακόμη και για περίπτωση κατάχρησης εξουσίας από τα μέλη της επιτροπής;

Συμπερασματικά:

Η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης πρέπει να προχωρήσει κανονικά στη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, να εξετάσει μάρτυρες, να προσδιορίσει τα ενδεχόμενα αδικήματα και στη βάση αιτιολογημένου πορίσματος να προτείνει σαφώς την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης. Κάθε άλλη επιλογή κινείται εκτός του πλαισίου της έννομης τάξης και θα αποτελεί νέα μεθόδευση συγκάλυψης».

Ειδήσεις σήμερα:

Εκρέμ Ιμάμογλου: Ποιος είναι ο νο. 1 πολιτικός αντίπαλος του Ερντογάν – Γιατί τον πολεμά ο Τούρκος πρόεδρος

Ουκρανικό: Την Κυριακή οι νέες συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας – Τι κέρδισαν και τι έχασαν Τραμπ και Πούτιν


Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις