Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος στάθηκε στην πρόταση για συνεργασία με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραχώρησε συνέντευξη στον ALPHA και την Ναταλία Γερμανού μιλώντας τόσο για τις κινήσεις του κόμματος όσο και για την προσωπική ζωή του.

«Πολλά κλαδιά μαζί δεν σπάνε εύκολα, ενώ ένα-ένα κλαδάκι, σπάει το κλαδάκι. Είναι οι παροιμίες αυτές, οι σοφές, οι ελληνικές… Ναι, δεν έχω κομματικό εγωισμό γιατί θεωρώ και θεωρούμε ότι πρώτα απ’ όλα έχει σημασία το συμφέρον της κοινωνίας. Εφόσον κάνουμε μια βαθιά αυτοκριτική, γιατί και εμείς περάσαμε μια δύσκολη περίοδο.

Εννοώ και τις ήττες τις εκλογικές που είχαμε και την συρρίκνωση που υπάρχει. Τι χρειάζεται η ελληνική κοινωνία; Θέλει μια σοβαρή πρόταση ώστε να πάνε τα πράγματα αλλιώς και καλύτερα. Ωραία. Μπορούμε να το πετύχουμε τώρα, έτσι όπως είμαστε μόνοι μας; Όχι, δεν μπορούμε να το πετύχουμε, αν γινόντουσαν αύριο εκλογές. Τι θα λέγαμε στον πολίτη; Κάτσε στη μιζέρια ή κάτσε στην αγωνία του ότι δεν γίνεται άλλο, αλλά δεν υπάρχει και τίποτα καλύτερο;

Ωραία. Επειδή λοιπόν μπορούμε και καλύτερα, θα έλεγα ότι μπορούμε να προτείνουμε να έχουμε και συνεργασίες. Και ξέρετε, συνεργασίες δεν είναι μόνο να το προτείνω στους κομματικούς αρχηγούς. Λέγοντάς το σε εσάς, σας καλώ και εσάς σε μια συνεργασία και στους τηλεθεατές. Στην κοινωνία απευθύνεται η πρόταση συνεργασιών.

Δηλαδή, να συνεννοηθούμε, γιατί μια πρόταση δεν θέλει μόνο 151 βουλευτές, θέλει μια κοινωνία που να τη στηρίζει. Αν θέλεις καλύτερα νοσοκομεία, δεν πρέπει να το στηρίζει η κοινωνία; Μπορείς να πετύχεις κάτι μόνο από «τα πάνω»; Δεν την πιστεύω αυτή την πολιτική» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά η συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου:

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Από τα πιο αγαπημένα μου τραγούδια του Μανώλη Φάμελλου αυτό, βεβαίως. Ο κύριος Σωκράτης Φάμελλος είναι εδώ, όμως, περήφανος αδερφός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Καλώς ήρθατε, κύριε Πρόεδρε.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη φιλοξενία. Καλησπέρα και σε όσους και όσες μας βλέπουν.

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Καλλιτεχνική οικογένεια, γενικώς, θα έλεγα.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Καλλιτεχνική, και όχι μόνο από τον μπαμπά μας, αλλά και από αρκετά αδέρφια του πατέρα μου και ξαδέρφια. Και υπάρχουν κάποιοι καλλιτέχνες και στο δεύτερο σόι. Είναι ένα σόι από τον Πύργο Ηλείας, το Φαμελλέικο, και ένα από τη Φολέγανδρο, το Καρυστινέικο. Έχουμε μουσικούς και στη Φολέγανδρο, παρ’ ότι οι περισσότεροι είναι από τον Πύργο Ηλείας.

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Έχουμε και μια πολύ ωραία φωτογραφία με τη μητέρα σας.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ναι, η μαμά μας είναι.

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Αλλά εσείς παρ΄ όλα αυτά λοξοδρομήσατε και σας κέρδισε η πολιτική.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Κι αυτή η φωτογραφία είναι με τον μπαμπά μου. Είναι από τις λίγες που έχω, γιατί έφυγε νωρίς ο μπαμπάς μας.

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Και αυτή είναι πολύ ωραία φωτογραφία, αλλά…

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Είναι και εξώφυλλο δίσκου, αυτή με τα σκυλάκια. Το πάρκο των σκύλων.

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Άλλες σπουδές σας κέρδισαν αρχικά και μετά η πολιτική.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Για να σας πω την αλήθεια, η πολιτική όμως ήταν από την αρχή στην ταυτότητά μου. Έχω συμμετοχή στην πολιτική επίσημα από την 1η Λυκείου, με ένταξη δηλαδή σε πολιτική νεολαία. Είχα οργανωθεί στην ΚΝΕ. Ήμουν 10 χρόνια στην ΚΝΕ και στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, μέχρι να φτιάξουμε τον Συνασπισμό. Μπορώ να πω και να υπερασπιστώ ότι δεν άλλαξα κόμμα. Φτιάξαμε τον Συνασπισμό, έμεινα στον Συνασπισμό. Από την 1η λυκείου, από 15 χρονών είχα πολιτική ένταξη. Άρα οι σπουδές και η ταυτότητα του μηχανικού, του χημικού μηχανικού και του μηχανικού περιβάλλοντος, που τελικά κατέληξα να είμαι, ήρθαν στη συνέχεια και προστέθηκαν στην πολιτική. Θα έλεγα ότι δεν είναι μόνο πολιτική, είναι ο ρόλος του ενεργού πολίτη. Είμαι πολύ πεισμένος ότι αυτό είναι το σωστό, να συμμετέχεις στην κοινωνία.

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Έχουμε να συζητήσουμε αρκετά πράγματα με τον κ. Φάμελλο. Να πούμε καταρχάς ότι 12 με 15 Ιουνίου είναι το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το οποίο τιμά τη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη. Θα αναφερθούμε αναλυτικά και εκτενώς σε αυτό. Πρώτα όμως θέλω να ξεκινήσουμε από κάτι άλλο. Από αυτό για το οποίο, θα έλεγα, όλος ο κόσμος βράζει, όλος ο πλανήτης βράζει. Το σχολιάσαμε και στην αρχή της εκπομπής με τα παιδιά, με τους συναδέλφους, με τους συμπαρουσιαστές μου. Για μένα, εγώ το χαρακτήρισα, ας φανώ υπερβολική κύριε Πρόεδρε, δεν με πειράζει. Για μένα είναι το τέλος της ανθρωπότητας, το τέλος της λογικής. Δεν μπορώ να ξέρω πώς αλλιώς μπορώ να το χαρακτηρίσω. Ξέρετε, υπήρχαν φίλοι, συνάδελφοι, δημοσιογράφοι, οι οποίοι με διόρθωσαν και μου είπαν Ναταλία, μην το λες «γενοκτονία» αυτό που γίνεται στην Παλαιστίνη, γιατί δεν είναι γενοκτονία, γενοκτονία είναι κάτι άλλο. Έγκλημα πολέμου. Ναι, αλλά για εμένα είναι γενοκτονία αυτό που γίνεται.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Κυρία Γερμανού, οφείλω να σας πω ότι με βάση και τις επεξεργασίες του ΟΗΕ είναι γενοκτονία, αλλά είναι κάτι πολύ πιο μεγάλο απ’ αυτό. Γιατί η γενοκτονία καταγράφεται στην ιστορία, αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός, έχει κάποια τυπικά χαρακτηριστικά, αλλά η φρίκη και η απανθρωπιά που ζούμε είναι η άρνηση του σύγχρονου πολιτισμού. Είναι η άρνηση του ανθρώπου. Δεν μπορεί να το διαχειριστεί κάποιος με λέξεις. Είναι αυτό που κάποια στιγμή αισθάνθηκα ότι δεν μπορώ να σιωπήσω άλλο.

Αλλά οφείλω να προσθέσω μια στενάχωρη πινελιά σε αυτό. Σήμερα το πρωί επισκέφθηκα έναν χώρο φιλοξενίας του Οργανισμού Μετανάστευσης, όπου υπάρχουν 10 παιδιά από τη Γάζα που ήρθαν πριν τρεις μήνες σε νοσοκομεία της Ελλάδας για να εγχειριστούν ή για άλλα θέματα υγείας, μαζί με τις οικογένειές τους. Πήγα, επισκέφθηκα αυτά τα παιδάκια, με τις οικογένειές τους. Δεν θέλω να περιγράψω στην εκπομπή τι είδα, αλλά δεν μπορώ να το ξεπεράσω. Όχι, δεν μπορώ να το ξεπεράσω. Και νομίζω ότι πρέπει να το πω σε εσάς και στους φίλους που μας βλέπουν, για να σταθούμε όρθιοι ως άνθρωποι απέναντι σε αυτό που έχουμε, πρώτα από όλα, υποχρέωση: να είμαστε άνθρωποι. Η φωνή αγωνίας για τη φρίκη της Γάζας είναι υποχρέωση ανθρωπιάς. Μετά είναι ειρήνης, δημοκρατίας, κανόνων, διεθνούς δικαίου. Πρώτα απ’ όλα είναι φωνή ανθρωπιάς. Και για αυτό έχουμε ζητήσει και σαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να κάνουμε και σαν Ελλάδα περισσότερα. Αλλά πρώτα απ’ όλα να κάνουμε και ως πολίτες, ως άνθρωποι.

Ναι, βγήκαμε στον δρόμο προχθές αρκετοί στο Σύνταγμα, στο πρώτο κάλεσμα της Παλαιστινιακής παροικίας. Υπάρχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν κάνει περισσότερα. Δεν είναι όμως θέμα σύγκρισης. Ας δούμε πρώτα τον εαυτό μας. Εμείς που καθόμαστε στα σπίτια μας, που έχουμε εξασφαλίσει κάποιους κανόνες επιβίωσης, είμαστε εντάξει απέναντι στην ανθρωπιά; Όποια πολιτική κι αν ακολουθούμε, όποια θρησκεία κι αν ακολουθούμε, νομίζω ότι όλοι μας έχουμε μια μεγάλη αγωνία: Πρέπει να κάνουμε πολύ και πολλά περισσότερα. Και από ‘κει και μετά να ζητήσουμε και η χώρα μας να κάνει περισσότερα. Πρέπει να κάνουμε κάτι για να σταματήσει η φρίκη. Αυτό νομίζω είναι το πιο σημαντικό. Και η φρίκη για να σταματήσει, πρώτα απ όλα πρέπει να ανοίξουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι, να σταματήσει η αιματοχυσία και να προχωρήσει μια λύση που θα έχει μέσα της – να πω το πιο απλό, θα σας φανεί κοινότυπο: τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Δεν μου φάνηκε καθόλου κοινότυπο…

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Δεν ακούει κανείς, κυρία Γερμανού, τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, σε πάρα πολλά ζητήματα. Και καμιά φορά αναρωτιέμαι: Φτιάξαμε, η σύγχρονη κοινωνία, έναν οργανισμό παγκόσμιο, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, για να υπάρχει μια συζήτηση και συνεννόηση, για να μην έχουμε πολέμους. Και τι κάνουμε τώρα; Κοροϊδευόμαστε και έχουμε πολέμους κι έχουμε γενοκτονίες. Νομίζω ότι αυτό είναι μια κατάντια διεθνώς της πολιτικής και των κοινωνιών μας και του σύγχρονου πολιτισμού.

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Αν δεν κάνω λάθος, θεωρώ ότι ακόμα και σε περίοδο πολέμου, το να απαγορεύεται η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, είναι παράνομο.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Είναι, σαφέστατα. Είναι όλα παράνομα στη Γάζα. Και εγώ θα έλεγα ότι, πέρα από τους τυπικούς κανόνες, γι’ αυτό σας μίλησα για ανθρωπιά, είναι απάνθρωπο, είναι μια φρικαλεότητα. Πρέπει να παρέμβουμε άμεσα όλοι με έναν τρόπο ανθρώπινο, να ξεπεράσουμε και όρια, αν θέλετε, και διπλωματικών σχέσεων και εμπορικών σχέσεων και πολιτικών και κομματικών σχέσεων. Πρέπει να το ξεπεράσουμε. Γι’ αυτό και νομίζω ότι και η Ελλάδα πρέπει με την κυβέρνησή της να είναι πιο μπροστά. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που παινευόμαστε ότι είναι η πατρίδα των ιδεών της δημοκρατίας, του δυτικού πολιτισμού, η κοιτίδα της δημοκρατίας. Χαιρόμαστε πάρα πολύ χωρίς να ανταγωνιζόμαστε στείρα άλλες χώρες. Πρέπει να το τιμήσουμε αυτό.

Και υπάρχει και κάτι ακόμα: Η Ελλάδα είχε πάντα μια ιδιαίτερη σχέση με την Παλαιστίνη και τον αραβικό κόσμο. Ήταν, αν θέλετε, ένας συνομιλητής και καταλύτης. Ε, τώρα δεν μπορούμε να είμαστε ουδέτεροι. Αυτό είναι συνενοχή. Όταν υπάρχει ένα έγκλημα, δεν μπορεί να είσαι ουδέτερος να το κοιτάς, να λες «δεν παίρνω τη θέση κάποιου». Μα εδώ υπάρχει θύτης και θύμα. Μιλάμε για παιδιά. Η μέτρηση η τελευταία, που είχαμε υπολογίσει, ήταν ένα παιδί κάθε 30 λεπτά. Είναι ακραία τα νούμερα. Ας πούμε λοιπόν ότι είναι θέμα ανθρωπιάς να σταθούμε όρθιοι για τη Γάζα. Να σταματήσει αυτή η φρίκη. Η χώρα μας να είναι δυνατή και να παρέμβει αποτελεσματικά. Να έχει ισχυρή φωνή. Η σιωπή είναι συνενοχή.

Και το λέω αυτό γιατί την Τρίτη θα επισκεφθώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Του ζήτησα ραντεβού γι’ αυτό το ζήτημα. Είναι η ανώτατη πολιτειακή αρχή που εκπροσωπεί διεθνώς την Ελλάδα. Θα ζητήσω και από τον Πρόεδρο και έτσι καταλαβαίνω ότι θα ζητήσω και από όλη την πολιτική ηγεσία, από εκεί και μετά, και από τον κ. πρωθυπουργό να κάνουμε κάτι παραπάνω. Είναι πολύ πίσω η χώρα μας από αυτό που πρέπει να κάνει. Δεν θέλω να ανοίξω μια συζήτηση κριτικής κατά της κυβέρνησης. Είναι αρκετές οι υποχωρήσεις που έχουμε κάνει. Η Ελλάδα πρέπει να μπει μπροστά στο να σταματήσει η φρίκη και η γενοκτονία που συμβαίνει σήμερα στη Γάζα.

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ξαναγίνει αντιπολίτευση, θεωρείτε; Θα ξαναφτάσει τα ποσοστά του 2019, του 2020;

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ο αυτοσκοπός της δικής μου συμμετοχής της πολιτικής είναι να έχει η Ελλάδα μία πολιτική, μία κυβέρνηση, λοιπόν, άρα να έχει μία πολιτική που να ζουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες καλύτερα. Για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρχει μία προοδευτική κυβέρνηση. Σας το λέω ξεκάθαρα: Τα πράγματα – πιθανά και οι φίλοι και οι φίλες που μας βλέπουν ξέρουν ότι δεν πάνε καλά. Είτε το λέμε για τους μισθούς, είτε για τα νοσοκομεία, τα σχολεία. Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να γίνει όχι απλά η κυρίαρχη πρόταση στην αντιπολίτευση. Δεν μου αρέσει αυτή η ανάγνωση. Πρέπει να είναι ο καταλύτης και ο χώρος στον οποίο μπορεί να σταθεί πολίτης και να πει, ναι, έχω κάτι που εμπιστεύομαι, είναι σοβαρό, έχει μία πρόταση, μπορεί να με στηρίξει. Όλα αυτά που λέει μπορεί να εφαρμοστούν και δίνει μία προοπτική ώστε στην Ελλάδα να έχουν όλοι και όλες ευκαιρίες.

Η περίοδος που ζούμε, πέρα από τα θέματα της καθημερινότητας, της ακρίβειας ή των αναγκών που έχει ένα νοικοκυριό, έχει και ένα άλλο πρόβλημα. Δεν έχουν όλοι τις ίδιες ευκαιρίες. Εγώ πιστεύω σε μια κοινωνία που έχουν όλοι τις ίδιες ευκαιρίες. Αυτό είναι μια κοινωνία που αντιστοιχεί και στην Ευρώπη. Και αυτό είναι μια προοδευτική κοινωνία: που δεν υπάρχουν ρουσφέτια, κρυφά χαρτιά, ημέτεροι που δεν χάνονται, λεφτά του Δημοσίου από ‘δω και από ‘κει, σε αναθέσεις. Αυτή η κοινωνία, η ευρωπαϊκή, η σύγχρονη, την έχει ανάγκη η Ελλάδα. Μας αξίζει αυτή η Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λοιπόν πρέπει να δυναμώσει πολύ. Πρέπει, μετά το Συνέδριό του, να έχει αλλάξει και στο επίπεδο του τι λέει στον κόσμο αλλά και στο πώς εκπροσωπείται, για να μπορέσει να υπηρετήσει μια προοδευτική αλλαγή στην Ελλάδα. Αν τρόπος για να γίνει αυτό είναι να είναι αντιπολίτευση και να είναι απέναντι στον κ. Μητσοτάκη μια σοβαρή πρόταση για να έχουμε διέξοδο, ας είναι κι αυτό. Μπορεί να είναι και πάρα πολλά ακόμα. Μπορεί να υπάρχουν και οι δυνατότητες των συνεργασιών.

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Αυτό θα σας ρωτούσα τώρα, για τις συνεργασίες…

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ξέρετε τιλέει ο κόσμος, αυτή την παροιμία…

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Δεν έχετε κομματικό εγωισμό…

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Πολλά κλαδιά μαζί δεν σπάνε εύκολα, ενώ ένα-ένα κλαδάκι, σπάει το κλαδάκι. Είναι οι παροιμίες αυτές, οι σοφές, οι ελληνικές… Ναι, δεν έχω κομματικό εγωισμό γιατί θεωρώ και θεωρούμε ότι πρώτα απ’ όλα έχει σημασία το συμφέρον της κοινωνίας. Εφόσον κάνουμε μια βαθιά αυτοκριτική, γιατί και εμείς περάσαμε μια δύσκολη περίοδο. Εννοώ και τις ήττες τις εκλογικές που είχαμε και την συρρίκνωση που υπάρχει. Τι χρειάζεται η ελληνική κοινωνία; Θέλει μια σοβαρή πρόταση ώστε να πάνε τα πράγματα αλλιώς και καλύτερα. Ωραία. Μπορούμε να το πετύχουμε τώρα, έτσι όπως είμαστε μόνοι μας; Όχι, δεν μπορούμε να το πετύχουμε, αν γινόντουσαν αύριο εκλογές. Τι θα λέγαμε στον πολίτη; Κάτσε στη μιζέρια ή κάτσε στην αγωνία του ότι δεν γίνεται άλλο, αλλά δεν υπάρχει και τίποτα καλύτερο;

Ωραία. Επειδή λοιπόν μπορούμε και καλύτερα, θα έλεγα ότι μπορούμε να προτείνουμε να έχουμε και συνεργασίες. Και ξέρετε, συνεργασίες δεν είναι μόνο να το προτείνω στους κομματικούς αρχηγούς. Λέγοντάς το σε εσάς, σας καλώ και εσάς σε μια συνεργασία και στους τηλεθεατές. Στην κοινωνία απευθύνεται η πρόταση συνεργασιών. Δηλαδή, να συνεννοηθούμε, γιατί μια πρόταση δεν θέλει μόνο 151 βουλευτές, θέλει μια κοινωνία που να τη στηρίζει. Αν θέλεις καλύτερα νοσοκομεία, δεν πρέπει να το στηρίζει η κοινωνία; Μπορείς να πετύχεις κάτι μόνο από «τα πάνω»; Δεν την πιστεύω αυτή την πολιτική.

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Αλλά δεν θα έπρεπε με κάποιο από τα κόμματα, ας πούμε, να μου πείτε ότι ιδανικά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα μπορούσε να συνεργαστεί πιο εύκολα με το κόμμα της κ. Κωνσταντοπούλου ή με τον κ. Ανδρουλάκη; Με ποιον είστε πιο κοντά;

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Αυτό το έχουμε πει. Εμείς την πρόταση συνεργασιών την είχαμε καταθέσει και στον Νίκο Ανδρουλάκη και στον Αλέξη Χαρίτση, δηλαδή και στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Αριστερά. Για διαφορετικούς λόγους δεν έχει γίνει αποδεκτή. Όμως αυτό που λέμε είναι ότι αν κάποιος αρνείται, αρνείται μια πρόταση συνεργασίας στους πολίτες, δεν την αρνείται στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Γιατί αυτός που τελικά θα χάσει θα είναι η κοινωνία και αυτός που θα τρίβει τα χέρια του είναι ο κ. Μητσοτάκης, αν δεν υπάρχει μια σοβαρή απάντηση.

Οπότε εμείς δεν θα περιμένουμε, θα πρέπει να γίνουμε κι εμείς καλύτεροι. Γι’ αυτό και κάναμε και το Συνέδριό μας, για να αλλάξουμε και να αποκαταστήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης. Εγώ το κατανοώ, το δέχομαι, ότι οι πολίτες, μετά από πολλά πράγματα που έγιναν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν μας εμπιστεύονταν. Και η δική μου η εκλογή είναι ένα μήνυμα της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι θέλουμε μια τέτοια πρόταση προς την κοινωνία, άρα την καταθέτουμε στα υπόλοιπα κόμματα και στους πολίτες. Όσοι δεν μπορούν και δεν θέλουν, μπορεί να μείνουν και λίγο προς τα πίσω. Αλλά η κοινωνία έχει ανάγκες.

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Πριν πάμε στα του Συνεδρίου, για να θυμίσουμε και πότε γίνεται και να θυμίσουμε για μια ακόμα φορά ότι είναι πολύ σημαντικό ότι τιμάται η μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη στο Συνέδριο αυτό. Κατέθεσε μήνυση και αγωγή εναντίον σας η Ομάδα Αλήθειας;

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Δεν είναι για γέλια, είναι για κλάματα. Γιατί σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα θα είναι πολύ ακραίο όταν έρθει στα χέρια μου η μήνυση και η αγωγή. Προς το παρόν έχω λάβει ένα εξώδικο, το οποίο με απειλεί ότι θα λάβω μήνυση και αγωγή, γιατί ένας παράτυπος -και εγώ τον έχω πει παρακρατικό- οργανισμός προπαγάνδας της Νέας Δημοκρατίας μου έχει κάνει προειδοποίηση μήνυσης και αγωγής να μην τα λέω αυτά, ουσιαστικά γιατί θέλει να με φιμώσει. Λοιπόν, είναι παράλογο. Είναι αυτό που λένε «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί νοικοκύρης». Όταν υπήρξαν διάφορες εντάσεις και μία από αυτές, την οποία νομίζω ότι τα έγραψα όλα αυτά στο διαδίκτυο, είναι όταν είχαν απειλήσει με εξώδικο και αγωγή και μήνυση την Έλενα Ακρίτα. Βγήκα λοιπόν εγώ, ως πρόεδρος του κόμματος, να πω: «όπα, κάπου στοπ».

Ναι, υπάρχει ένας μηχανισμός προπαγάνδας της Νέας Δημοκρατίας. Ο κόσμος το χει τούμπανο, που λένε, ο οποίος προκύπτει ένα ερώτημα από αποκαλύψεις δημοσιογράφων: πώς πληρώνεται; Δεν έχουν γίνει όλα αυτά στη δημόσια σφαίρα για το ότι υπάρχει παρατύπως. Αυτό είναι πολιτική καταδίκη, ότι κρύβεται ένας παράλληλος μηχανισμός προπαγάνδας. Βγήκαν μετά οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και είπαν ότι υποστηρίζουν την Ομάδα Αλήθειας.

Το πρόβλημα είναι ότι διαπιστώθηκε ότι αυτή η δομή, ας το πω έτσι, είναι μέσα σε μια ιδιωτική εταιρεία και πληρώνεται από μία ιδιωτική εταιρεία. Άρα, ένας ιδιώτης πληρώνει κάποιους ιδιώτες για να κάνουν προπαγάνδα για τη Νέα Δημοκρατία. Άρα, εμμέσως χρηματοδοτεί τη Νέα Δημοκρατία, ενώ όλα αυτά πρέπει να είναι δημόσια και διαφανή. Και προσέξτε: μιλάμε για ένα κόμμα που έχει 500 εκατομμύρια ευρώ δανεικά και αγύριστα. Και τώρα ο μηχανισμός προπαγάνδας κρύβεται μέσα σε μία εταιρεία.

Και ρωτώ: με τι λεφτά; Είτε την πληρώνουν οι ιδιώτες είτε την πληρώνουν με δημόσιους πόρους, δηλαδή υπάρχουν κάποιες αναθέσεις από φορείς -γιατί και αυτό αποκαλύφθηκε- αυτό σημαίνει ότι είναι μια έμμεση, τριγωνική και παράνομη χρηματοδότηση ενός μηχανισμού προπαγάνδας. Για το θέμα αυτό έχω πάει ήδη στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών και στον πρόεδρο της Αρχής για τη διαχείριση μαύρου χρήματος. Άρα έχω κάνει την υποχρέωσή μου. Όταν αποκαλύφθηκε ότι πήγα εκεί, μου έκαναν μια προειδοποίηση, ας το πω έτσι, μήνυσης και αγωγής, το οποίο να πω ότι είναι μια απειλή πολιτικής δίωξης.

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Μια ερώτηση, αν μου επιτρέπετε: Αντίστοιχη Ομάδα Αλήθειας ή περίπου παρόμοια, κάτι παρεμφερές, δεν είχε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ποτέ;

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Όχι, δεν υπήρχε καμία μονάδα η οποία να δουλεύει σε επιχειρήσεις, να πληρώνεται με μαύρα χρήματα, να υπάρχει τριγωνικό πρόβλημα συναλλαγών.

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Η Ομάδα Μνήμης τι ήταν;

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Είναι κάτι το οποίο το έχω δει κι εγώ σε αναρτήσεις, αλλά δεν έχει καμία σχέση με την Ομάδα Αλήθειας. Μιλάμε για μία παράνομη τριγωνική χρηματοδότηση. Να πω κάτι, κυρία Γερμανού; Μπορεί και εσείς και εγώ στον ιδιωτικό μου χρόνο να έχω πιθανά και ένα ψευδώνυμο και να γράφω για ένα κόμμα. Δεν μιλάμε για αυτό, το οποίο επίσης θέλει πολλή προσοχή για να μην προβοκάρεις ανθρώπους και να μην ψευδολογείς και συκοφαντείς. Αλλά εδώ μιλάμε – και η καταγγελία μου που έχει γίνει στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας είναι για τον τρόπο χρηματοδότησης, που παραβιάζει την αρχή χρηματοδότησης των κομμάτων. Δηλαδή, έχουμε έναν νόμο στην Ελλάδα για το πώς χρηματοδοτούνται τα κόμματα και εδώ την παραβιάζουν. Άρα, για το συγκεκριμένο παράνομο ζήτημα εγώ έχω προσφύγει στον εισαγγελέα.

Το ερώτημα λοιπόν είναι απλό: Γιατί δεν βγαίνει κάποιος από τη Νέα Δημοκρατία να μας πει πώς πληρώνονται και αν αυτό είναι παράνομη ή όχι χρηματοδότηση; Αυτό είναι το ζήτημα. Εγώ αυτό κατήγγειλα. Τώρα αν τους φοβίζει και προσπαθούν να με απειλήσουν με πολιτική δίωξη, γιατί πήγα ως πολίτης στον εισαγγελέα… Ο εισαγγελέας δεν μπορεί να κρίνει αν αυτό που έκανα εγώ είναι παράνομο ή όχι; Εδώ τώρα θα μας απαγορεύσουν να πηγαίνουμε και στα δικαστήρια. Δεν φτάνει που έχουμε σοβαρότατα προβλήματα στην απονομή δικαιοσύνης, δεν φτάνει που είμαστε σε μια χώρα που παρακολουθούνταν το μισό υπουργικό συμβούλιο και η ηγεσία του Στρατού και δεν έχει ανοίξει ρουθούνι.

Ξέρετε, αυτή η υπόθεση δεν θα πάει στο δικαστήριο. Βάλανε τον φάκελο στο αρχείο από τον Άρειο Πάγο. Και αναρωτιέμαι: σε ποια ευρωπαϊκή χώρα έχει υπάρξει περιστατικό παρακολούθησης, για έναν χρόνο, του αρχηγού του Στρατού -και μάλιστα σε μια χώρα που έχει θέματα ασφάλειας- και δεν έχει ανοίξει ρουθούνι; Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο κ. Χατζηδάκης, ήταν επίσης παρακολουθούμενος.

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Ανοίγουμε τώρα ένα πάρα πολύ μεγάλο θέμα…

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Εντάξει, εγώ λέω ότι θέλω μια άλλη πολιτική, λοιπόν…

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Εσείς καλά κάνετε και το λέτε…

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Και το πολιτικολογούμε πολύ, αλλά, ναι…

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Δεν με πειράζει που το πολιτικολογούμε…

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Εγώ θέλω μια άλλη πολιτική. Αυτή η συζήτηση, μάλλον, αυτή η πραγματικότητα, δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα αξιοπιστίας της πολιτικής. Και ο πολίτης τελικά τι κάνει; Απογοητευμένος, μένει σπίτι του, δεν συμμετέχει. Του περνάνε και μια αντίληψη ότι όλοι ίδιοι είναι και τίποτα δεν γίνεται. Και τελικά είναι ο καθένας μόνος του και αδύναμος. Και έξω γίνεται πάρτι και το πάρτι είναι λεφτά, κυρία Γερμανού, πάρα πολλά λεφτά. Οι τράπεζες πέρσι έβγαλαν κέρδη 4,7 δισεκατομμύρια. 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ έφυγαν από την αγορά, που θα μπορούσαν να είναι μισθοί, να είναι οι δουλειές. Εγώ δεν λέω να τα πάρει το κράτος, προς θεού. Εγώ λέω να γίνουν μισθοί και δουλειές.

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Ναι, να γίνουν μισθοί και δουλειές.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Αυτό λοιπόν γίνεται ενώ παράλληλα δεν είναι αξιόπιστη η πολιτική και έχουμε θέματα με τη Δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου, όπως σας περιέγραψα μερικά. Και όταν πας στον εισαγγελέα και λες «ψάξτε λίγο αν υπάρχει τριγωνική χρηματοδότηση, γιατί οι δημοσιογράφοι το αποκάλυψαν», σε απειλούν με μήνυση και αγωγή. Έναν πολιτικό αρχηγό. Φανταστείτε ο πολίτης. Δηλαδή αν ο πολίτης μαθαίνει ότι ένας πολιτικός αρχηγός απειλείται με μήνυση και δίωξη γιατί είπε τη γνώμη του, στο τέλος θα πρέπει να φοβηθούν οι πολίτες να μη μιλάνε. Αυτό δεν είναι ευρωπαϊκή δημοκρατία.

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Πάμε στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έρχεται, ξαναλέω, 12 με 15 Ιουνίου. Τι θα συζητήσετε εκεί; Τι θα συμβεί εκεί; Πείτε μου καταρχάς, είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη. Σωστά;

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ένα από τα μεγάλα ζητήματα που διαπίστωσα και διαπιστώσαμε ότι λείψανε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι η σύνδεσή του με τις μεγάλες αξίες από τις οποίες ξεκινάει η Αριστερά. Ο πολιτισμός είναι μία από αυτές. Απομακρυνθήκαμε από αυτή τη σχέση με τον πολιτισμό και την πολιτιστική λειτουργία και την πολιτισμική. Γιατί υπάρχει και ένα θέμα αξιών στην κοινωνία που συνδέεται με τον πολιτισμό. Ως μια ένδειξη αλλά και απόδειξη, αν θέλετε, αυτής της στροφής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε θέματα που μας ενώνουν, όπως είναι η ζωή, η ειρήνη, ο πολιτισμός, αποφασίσαμε η πρώτη μέρα του Συνεδρίου να αφιερωθεί και να τιμήσουμε το έργο και τη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη.

Έχω ήδη επισκεφθεί την οικογένειά του, συναντηθήκαμε και με το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη, που θα έρθουν και θα συμμετέχουν σε αυτή την τιμητική, αν θέλετε, μικρή τελετή, που θα έχει και πολιτιστικό χαρακτήρα. Έτσι κι αλλιώς, η πρώτη μέρα των συνεδρίων έχει πάντα καλεσμένους, άλλα κόμματα… Εμείς θέλουμε να επανασυνδέσουμε τις σχέσεις και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της προοδευτικής παράταξης με τον πολιτισμό. Δεν θα είναι η πρώτη ή η τελευταία πρόταση για τον πολιτισμό, αλλά νομίζω ότι έπρεπε, μιας και τα 100 χρόνια από τη γέννησή του Μίκη είναι πάρα πολύ σημαντικά.

Θέλω να σας πω και μια λίγο βαθύτερη αιτία που είναι και, αν θέλετε, μια προσωπική εξομολόγηση. Ο πολιτισμός και η διανόηση -είτε ήταν μουσική, είτε ήταν ένας ποιητής ή ένας συγγραφέας- έδινε δύναμη σε ανθρώπους για να αγωνίζονται για μεγάλες αξίες της ζωής. Έχω πει σε ανύποπτο χρόνο ότι με ένα τραγούδι του Μίκη ή με έναν στίχο του Ρίτσου κάναμε πορείες για ένα χρόνο. Ή μπορούσαμε να πιστέψουμε στην κοινωνική δικαιοσύνη και στην πρόοδο της κοινωνίας και την παγκόσμια ειρήνη και όλα αυτά τα μεγάλα και ωραία.

Μας λείπει αυτή η έμπνευση – και στην κοινωνία μας. Άρα αυτό που μιλάω και παρουσιάζω ως πολιτισμική παρέμβαση είναι να ξαναβρούμε τα ωραία ιδανικά και να δώσουμε και την αξία στην πολιτική. Να φύγουμε από τη γκρίνια και την απαξίωση, στην οποία μπορεί να συμβάλαμε κι εμείς. Άρα πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη στροφή. Και η στροφή αυτή γίνεται και με συμβολισμούς. Και είναι μεγάλη τιμή για μας το ότι μας δέχθηκε η οικογένεια του Μίκη.

Και επίσης είναι πολύ σημαντικό για μένα ότι είχα τη μεγάλη τιμή να δω στο Μέγαρο Μουσικής, από τον Σύλλογο Φίλων της Μουσικής, το αρχείο του Μίκη. Είναι κάποια πράγματα τα οποία θέλω να τα μοιραστώ για να τα δουν και άλλοι, όχι για να υπερηφανευτώ. Υπάρχουν κάποιες χαρτοπετσέτες που πάνω ο Μίκης Θεοδωράκης έγραφε, από τη φυλακή του Ωρωπού. Αυτό υπάρχει στο αρχείο του Μίκη Θεοδωράκη, γιατί δεν είχε άλλο τρόπο να γράψει. Και έχω μια προσωπική φωτογραφία που είναι αυτές οι χαρτοπετσέτες και από κάτω η παρτιτούρα του Άξιον Εστί.

Αυτή είναι μια κληρονομιά της χώρας και μια παγκόσμια κληρονομιά που πρέπει με έναν τρόπο να την θυμίσουμε και στα παιδιά μας. Και αναρωτιέμαι πολλές φορές αν μπορούμε στους νέους ανθρώπους να μιλήσουμε για τόσο ωραία πράγματα, που μας έχουν χρωματίσει ωραία ως χώρα και με τον ουρανό της και με τη θάλασσά της και με τη μουσική του Μίκη. Άρα νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε και κάποιες τέτοιες κινήσεις. Αυτοί οι συμβολισμοί μπορεί να είναι πιο σημαντικοί από μια ερώτηση στη Βουλή ή από μια συζήτηση πολιτικών αρχηγών. Έτσι νομίζω. Αυτή την πολιτική αγαπάω πάντως εγώ.

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Ωραίο κλείσιμο, πρόεδρε. Πολύ ωραίο κλείσιμο. Λοιπόν, 12 με 15. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας σήμερα εδώ.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Σας ευχαριστώ κι εγώ. Ελπίζω να δώσαμε μια άλλη πλευρά της πολιτικής, που μπορεί να ασχολείσαι με τα κοινά για να φτιάξεις καλύτερη τη ζωή των επόμενων γενιών.

Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΥ: Καλή δύναμη εύχομαι.

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα Χαλκηδόνα: Στο στόχαστρο των Αρχών ο σύντροφος της 48χρονης – “Δεν γνωρίζω τίποτα” λέει ο πρώην σύζυγος στο DEBATER

Ο Τραμπ απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με τελωνειακούς δασμούς XXL

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις