Ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου σχετικά με όσα συνέβησαν και προήλθε η τραγωδία στα Τέμπη.

Αρχικά ανέφερε:

“Η τραγωδία μας σημάδεψε όλους. Ο θάνατος τόσων ανθρώπων αναζητεί την κάθαρση. Σε αυτό το σύντομο χρόνο προσπάθησα να έχω μια σφαιρική άποψη για τους σιδηροδρόμους και θα προσπαθήσω να ενημερώσω την κοινωνία για όσα έχουν συμβεί.

Δεν βρίσκομαι εδώ ως αντιπρόσωπος της κυβέρνησης προκειμένου να μπω σε κομματική κόντρα. Θέλω να ζητήσω συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης αλλά και από εμένα στις οικογένειες των θυμάτων αλλά και από όλους τους Έλληνες. Ανέλαβα προκειμένου να διασφαλίσω ότι θα προχωρήσουν οι έρευνες αλλά και να δημιουργήσω ‘ένα πλαίσιο για την επιστροφή των δρομολογίων με ασφάλεια.

Όλα τα άλλα θέματα είναι στην αρμοδιότητα των υφυπουργών. Εγώ θα ασχοληθώ με την τραγωδία στα Τέμπη.

Θα υπάρξει μια πλήρης διαφάνεια και κανείς δεν πρόκειται να κρυφτεί. Εγώ ο ίδιος θα καλέσω συζήτηση στη Βουλή προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια στα Μέσα. Έχουν τεθεί στη διάθεση του πρωθυπουργού οι παραιτήσεις των διευθυντών ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ θα υπάρξει αντικατάσταση τις επόμενες ημέρες”.

Γιώργος Γεραπετρίτης: “Αν είχαμε πλήρες σύστημα τηλεδιοίκησης θα είχε αποφευχθεί το δυστύχημα”

Για το δυστύχημα στα Τέμπη ανέφερε: “Βρέθηκα στον τόπο της τραγωδίας και είχα την δυστυχία να έχω μια προσωπική άποψη για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί το σύστημα διοίκησης στην Θεσσαλονίκη και την Λάρισα. Οι διαπιστώσεις που έκανα ήταν ότι το τοπικό κέντρο τηλεδιοίκησης της Λάρισας λειτουργούσε αδιαλλείπτως και δεν υπήρξε καμία διακοπή λειτουργίας στο τοπικό κέντρο τηλεδιοίκησης της Λάρισας.

Άρα και το μοιραίο βράδυ θα έπρεπε να έχει γίνει η αυτόματη χάραξη πορείας. Επίσης, δε συντελέστηκε η χειροκίνητη αλλαγή κλειδιού σε δεύτερο επίπεδο και σε τρίτο επίπεδο θα έπρεπε να υπάρχει παρακολούθηση στον πίνακα και για μια απόσταση 5,5 χλμ. Αν είχε υπάρξει παρακολούθηση στον πίνακα μετά την αναχώρηση της αμαξοστοιχίας θα είχε διαπιστωθεί η μετάπτωση της αμαξοστοιχίας στην εσφαλμένη γραμμή. Αν είχαμε πλήρες σύστημα τηλεδιοίκησης στη χώρα το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί πέρα από το ζήτημα του ανθρώπινου λάθους”.

Για το θέμα του προσωπικού: Είναι προφανές ότι απαιτείται πιο εξειδικευμένο προσωπικό. Προϊόντος του χρόνου τα τελευταία 15 χρόνια υπήρξε σημαντική μείωση λόγω οικονομικών περιορισμών και συνταξιοδοτήσεων. Έγινε πολύ μικρός αριθμός αναπλήρωσης. Έγινε μια προσπάθεια σε 3 επίπεδα από την κυβέρνηση μέσω της κινητικότητας, μέσω προσλήψεων με ΔΠΥ περίπου 200, 69 κλειδούχοι και 73 σταθμάρχες και δρομολόγηση ενός σημαντικού αριθμού μόνιμων προσλήψεων στον ΟΣΕ. Για το 2021 διαγωνισμός για πρόσληψη 117 ατόμων εκ των οποίων 36 σταθμάρχες και το 2022 ακόμα 100.

Για τις υποδομές: Ο σιδηρόδρομος λειτούργησε επί 50 χρόνια με έμφαση στη χειροκίνητη λειτουργία. Για πρώτη φορά το 2014 υπογράφηκε η σύμβαση με την οποία θα έχουμε καθολική αναβάθμιση υποδομών με τη σηματοδότηση και την καθολική λειτουργία της τηλεδιοίκησης. Η σύμβαση αυτή αναπτύχθηκε μερικώς έως το 2017 και είχε υπάρξει παράδοση του 32% του παραδοτέου και δυστυχώς υπήρχαν σημαντικά σφάλματα και μόνο ένα 18% ήταν γνήσια λειτουργικό. Το 2017 σταμάτησε η εφαρμογή της σύμβασης γιατί προέκυψαν λάθη στην εφαρμογή και η αρμόδια αρχή χρηστού ελέγχου της ΕΕ διαπίστωσε ότι υπάρχουν σφάλματα. Και από το 2017 έως το 2019 καμία απολύτως παράδοση. Τότε αλλάζει η διοίκηση την ΕΡΓΟΣΕ και από το Νοέμβριο γίνεται προσπάθεια ανάταξης της σύμβασης. Υπογράφηκε συμπληρωματική το 2021. Τότε επανεκκίνησε η σύμβαση. Τώρα έχει παραδοθεί το 70% της σύμβασης και μέσα στο 2023 θα έχουμε την παράδοση του υπόλοιπου τμήματος.

Γίνονται όλες οι ενέργειες έτσι ώστε η σύμβαση να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς. Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με την Alstom και ζήτησε να γίνει ο χρόνος αποπεράτωσης όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Θα είμαι από πάνω για να μην υπάρξει καμία απολύτως καθυστέρηση”.

Γιώργος Γεραπετρίτης: “Επιστροφή μόνο υπό όρους απόλυτης Ασφάλειας”

Για την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε:Ίσως να ακούγεται πολυτελές όταν έχουμε χάσει τόσες ζωές. Πρέπει να στηρίξουμε την εμπιστοσύνη του κοινού στον σιδηρόδρομο γιατί είναι ένα λαϊκό μέσα οικονομικό και η επανεκίννηση θα γίνει μόνο υπό όρους απόλυτης ασφάλειας. Για τον υπόλοιπο χρόνο θα λειτουργήσει με 2 σταθμάρχες ανά σταθμούς και αυτό μπορεί να σημάνει μείωση μεταφορικού έργου. Και με έναν μεγαλύτερο συντονισμό στις δράσεις μέσω των τεχνολογικών δυνατοτήτων που έχουμε.

Θα έρθει προς ψήφιση αυστηρότερο πλαίσιο για δολιοφθορές κλοπές και καταστροφές στο δίκτυο. Ειδικά για τον χαλκό και άλλα υλικά σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει αδυναμία υποστήριξης και να διακόπτονται τα δρομολόγια αλλά και ζητήματα ασφάλειας. Θα υπάρξει αυστηροποίηση του πλαισίου.

Ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με την πρόεδρο της Κομισιόν και σήμερα βρίσκεται στην Ελλάδα αντιπροσωπεία των ευρωπαϊκών σιδηροδρόμων για να δρομολογηθεί το νέο πλαίσιο λειτουργίας και ασφάλειας. Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε και με τον Γερμανό Καγκελάριο και θα υπάρξει συνεργασία με κλιμάκιο από την Γερμανία στη χώρα μας.

Κατανοώ τον συλλογικό πόνο σε μια εποχή σαν αυτή να γινόμαστε μάρτυρες καταστάσεων που δεν συνα΄δουν. Κατανοώ και τον θυμό των ανθρώπων και τις αντιδράσεις θέλω να διαβεβαιώσω ότι σε ότι αφορά την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά θα παραμείνω στην θέση αυτή με ένα καθήκον το οποίο θεωρώ ιερό για να έρθουν στο φως τα αίτια όποια και αν είναι αυτά κάνοντας και την δική μας κριτική και η έρευνα θα πάει μέχρι τέλους”.

Στη συνέχεια ο υπουργός Επικρατείας ολοκλήρωσε την ομιλία του και άρχισαν οι ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στην αίθουσα.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι η επιτροπή που έχει συσταθεί θα είναι διοικητικού χαρακτήρα και επίσης ότι δεν τίθεται θέμα κυρώσεων των θεσμών της ΕΕ. Για τις ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων είπε ότι είναι ζήτημα αμιγώς και μόνο της δικαιοσύνης να το κρίνει. Δεν θα υπάρξει καμία απολύτως σκιά.

Ερωτηθείς πότε θα επαναλειτουργήσει ο σιδηρόδρομος ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε:Η επιθυμία μας είναι να επανεκκινήσει στον συντομότερο δυνατό χρόνο αλλά με ασφαλείς προϋποθέσεις. Ενδεχομένως έως και το τέλος του μήνα. Όταν λέμε μείωση μεταφορικού έργου εννοούμε μείωση σταθμών και δρομολογίων. Θα το δούμε με την εταιρεία. Δεν θα ξεκινήσει κανένα τρένο αν δεν έχουμε τις πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας“.

Θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί πολύ πιο σύντομα τα έργα. Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Τα συστήματα που θα εγκαταστήσουμε αλληλεπίδρασης λειτουργούν μόνο σε τρεις χώρες στην Ευρώπη. Η προσπάθεια που έχει γίνει ιδίως τα τελευταία χρόνια είναι μια προσπάθεια που εξελίσσεται γρήγορα.

Τα στοιχεία που έχω αναφέρουν ότι η σύμβαση για την τηλεδιοίκηση αφορά 52 σταθμούς και 3 κέντρα τηλεδιοίκησης. Το 2017 που σταμάτησε το έργο είχαν παραδοθεί σε 17 από τους 52 σταθμούς και σε αυτούς τους 17 σταθμούς αναγκάστηκαν και έγινα πρόσθετα έργα που ανέτρεψαν όλο το. έργο στους μισούς από αυτούς τους σταθμούς.

Περίπου το 15% έγινε από την αρχή γιατί τα συστήματα δεν έβλεπαν το ένα το άλλο. Το 2017 σταμάτησε τελείως το έργο και ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2018 και άρα έκτοτε από το 2021 έχουμε πάει από ένα 18% στο 70% και δεν είχε παραδοθεί κανένα κέντρο τηλεδιοίκησης. Σήμερα έχει παραδοθεί ένα.

Για το προσωπικό του ΟΣΕ ανέφερε: Υπάρχει σημαντική μείωση και προέκυψε την τελευταία τριετία γιατί υπήρξε μαζική αποχώρηση λόγω συνταξιοδοτήσεων. Έγιναν γρήγορες κινήσεις με 200 άτομα σταθμάρχες και κλειδούχους θα έχουμε επιπλέον 217. Τα προηγούμενα χρόνια είχαν προκηρυχθεί 35 θέσεις και είχαν γίνει 24 προσλήψεις. Θα αλλάξει το οργανόγραμμα και ότι είναι αναγκαίο θα στηριχθεί από την πολιτεία και στο κομμάτι της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης. Άρα θα έχουμε αναβάθμιση υποδομών, προσωπικού και οικονομική στήριξη του οργανισμού.

Θα γίνει ότι είναι αναγκαίο για την ασφαλή λειτουργία των σιδηροδρόμων. Η θέση μας είναι ότι πρέπει να λειτουργήσει η συγκοινωνία δια σιδηροδρόμου. Όχι, γιατί καταργείται ως μέσο αλλά γιατί απαξιώνεται και η ίδια η υποδομή. Πρέπει να επαναλειτουργήσει. Για την ασφάλεια, είπε ότι δεν προβλεπόταν ποτέ υποχρεωτική παρουσία 2 σταθμαρχών. Ποτέ δεν υπήρχε υποχρέωση για 2 σταθμάρχες. Σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν δυο αλλά η εκτίμηση γινόταν από την επιθεώρηση. Για το ενιαίο κέντρο συντονισμού είπε ότι δεν αποτελεί κέντρο τηλεδιοίκησης. Δεν μπορεί να δει τις γραμμές. Δεν μπορεί να χαράξει πορεία και να δει σε πραγματικό χρόνο που είναι το τρένο άρα δεν μπροεί και να αποτρέψει μια τέτοια τραγωδία. Μόνο τις ακούει τις γραμμές με παραδοσιακά μέσα. Για τους προϊσταμένους πράγματι καταργήθηκαν ως θέση και υπάρχουν μόνο συνοδοί. Αν κριθεί απαραίτητο θα επανέλθουν. Η ασφάλεια είναι το πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης. Προέχει η ασφάλεια αλλά πρέπει να λειτουργήσουν τα τρένα“.

Ερωτηθείς ποια είναι τα λάθη που αναγνωρίζει η κυβέρνηση είπε: Δεν υπήρξε καμία αγνόηση οποιασδήποτε ενημέρωσης ή έγκαιρης προειδοποίησης. Έγιναν αυτά που έγιναν σε συγκεκριμένο πλαίσιο και δυστυχώς όλα δεν γίνονται από την μια ημέρα στην άλλη. Δεν προσήκει πάντως σε μια σύγχρονη χώρα να μην έχει αυτά τα σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα. Αισθάνομαι ότι θα έπρεπε να τα έχουμε φέρει σε σύντομο χρόνο.

Θα υπάρξει ένα πλαίσιο εκ μέρους της κυβέρνησης για τις οικογένειες των θυμάτων και θα ανακοινωθεί σε σύντομο διάστημα και δεν θα περιλαμβάνει μόνο αποζημιώσεις.

Για την επανεκκίνηση των τρένων απάντησε: Δεν είμαι έτοιμος να σας απαντήσω αλλά δεν έχουμε ολοκληρώσει το σχέδιο αυτό. Θα έχω εκτενείς συζητήσεις με τους εργαζόμενους και την Hellenic Train. Θα έχουμε αύξηση του προσωπικού και μείωση του έργου. Θα εξασφαλίζεται απολύτως η ασφάλεια. Η όποια μείωση έργου θα συντείνει στην ασφάλεια των τρένων. Για το αν θα υπάρξει θέμα αποζημιώσεων από την Hellenic Trains είπε ότι δεν τίθεται κανέναν τέτοιο θέμα.

Δεν υπήρξε ποτέ τυπική οριστική συμφωνία να επενδύσεις. Όταν μιλάμε γι αυτή την σύμβαση μιλάμε για ελληνική δημόσια υπηρεσία. Ο λειτουργός του τρένου να κάνει λειτουργίες ακόμα και αν δεν είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμες.

Από τις λίγες ημέρες που έχω αναλάβει δεν υπάρχει εικόνα πλήρους διάλυσης. Υπάρχει ένα πλαίσιο με κενά και μια δρομολογημένη αναβάθμιση δυστυχώς με καθυστερήσεις αλλά εικόνα διάλυσης δεν έχω εγώ. Η πολιτική ευθύνη αναλήφθηκε στο υψηλότερο πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Αν διαπιστωθούν και άλλες ευθύνες τότε οι πρώτοι που θα ανταποκριθούν θα είμαστε εμείς.

Δεν ισχύει ότι δεν συγκρούονται τρένα αλλού. Η μεγαλύτερη σύγκρουση έγινε στην Γερμανία που έχει το σύστημα αυτό. Το κρίσιμο είναι να έχει τέτοιες συνέργειες το σύστημα που να μηδενίζει το ανθρώπινο λάθος. Δεν έχω αν θα μηδενίζονται οι πιθανότητες. Το τρένο θεωρείται το ασφαλέστερο επίγειο μέσο. Δεν μπορούμε να μηδενίζουμε την λειτουργία των τρένων. Είμαστε πολύ αυστηροί στην σχέση μας με την Hellenic Train. Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα έχουν να κάνουν με την Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων.

Ειδήσεις σήμερα:

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα – 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, συνδικάτων και εργατικών κέντρων

Εορτολόγιο – Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 8 Μαρτίου;

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις