Μωβ μέδουσα: Το ελληνικό καλοκαίρι είναι μαγικό και είναι σίγουρο ότι όλοι το περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που έχουν ξεκινήσει ήδη τα μπάνια στη θάλασσα. Την απόλαυση του μπάνιου όμως “σκιάζει” ένας σιωπηλός όσο και επικίνδυνος εχθρός, η μωβ μέδουσα.

Το συγκεκριμένο είδος μέδουσας εμφανίζει μεγάλη έξαρση στις ελληνικές θάλασσες, ειδικά στο Ιόνιο Πέλαγος.

Το DEBATER επικοινώνησε με τον Χρήστο Τακλή, θαλάσσιο βιολόγο και διαχειριστή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη μωβ μέδουσα, τι πρέπει να κάνουμε αν τη συναντήσουμε και τι να αποφεύγουμε.

Πού οφείλεται η εξάπλωση της μωβ μέδουσας;

Η έξαρση της μωβ μέδουσας είναι μια φυσική διαδικασία, δηλαδή συνέβαινε πάντα. Η διαφορά είναι ότι πλέον οι κύκλοι της έξαρσης είναι μικρότεροι απο ότι παλαιότερα, που συνέβαιναν κάθε δέκα χρόνια περίπου. Πλέον η έξαρση συμβαίνει κάθε δυο με τρία χρόνια.

Η αλλαγή αυτή οφείλεται αφ΄ενός στην υπεραλίευση και αφ’ετέρου στην κλιματική αλλαγή. Είδη όπως ο ξιφίας, που είναι θηρευτής της μωβ μέδουσας, έχουν μειωθεί πολύ σε πληθυσμό στα νερά της Μεσογείου. Συνεπώς η μωβ μέδουσα αυξάνεται με μεγαλύτερη ευκολία.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι η κλιματική αλλαγή. Λόγω αυτής, υπάρχει υπερθέρμανση των νερών της Μεσογείου. Μπορούμε να πούμε ότι ζούμε δίπλα σε μια “τροπική Μεσόγειο”. Ενδεικτικά στο Αιγαίο η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας ποτέ δεν πέφτει κάτω από 12 βαθμούς. Στη Ρόδο μάλιστα σημειώνεται θερμοκρασία 18 βαθμών, δημιουργώντας τις τέλειες συνθήκες για να αναπαραχθεί η μέδουσα, αφού “αγαπά” τα θερμά νερά.

Ποιες περιοχές πρέπει να είναι σε επιφυλακή για τη μωβ μέδουσα;

Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στο Ιόνιο πέλαγος, όμως όλες οι περιοχές της Ελλάδας και της Μεσογείου πρέπει να είναι σε επιφυλακή.

Οι πληθυσμοί της μέδουσας μεταφέρονται μέσω των θαλάσσιων ρευμάτων και έτσι μπορεί να τις συναντήσουμε οπουδήποτε.

“Η μωβ μέδουσα ήρθε για να μείνει”

Όπως όλα δείχνουν, δεν θα ξεμπερδέψουμε έτσι εύκολα από τον ενοχλητικό επισκέπτη. Λόγω της ταχύτητας με την οποια εξαπλωνεται, δεν αποκλείεται να δούμε νεαρές μέδουσες και μήνες όπως ο Νοέμβριος. Αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνει στα ελληνικά νερά αλλά και σε ολη τη Μεσόγειο.

Ποια είναι η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνουμε αν συναντήσουμε τη μωβ μέδουσα;

Αρχικά, αν γνωρίζουμε ότι στην παραλία που έχουμε πάει υπάρχουν μέδουσες, προτιμότερο είναι να μη βουτήξουμε καθόλου, τονίζει ο κύριος Τακλής.

Εάν κολυμπάμε και τη συναντήσουμε, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να την σπρώξουμε μακριά μας. Το πάνω μέρος της τσιμπάει, αλλά όχι όπως τα πλοκάμια, που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη ποσότητα νευροτοξίνης.

Αυτό που δεν πρέπει με τίποτα να κάνουμε είναι να τη βγάλουμε έξω στην παραλία.

Ο λόγος είναι ότι ακόμη και νεκρή, εξακολουθεί για κάποιες ώρες να απελευθερώνει δηλητήριο. Υπάρχει λοιπόν μεγάλος κίνδυνος να την πατήσει κάποιος στην άμμο ή ακόμη να έρθει σε επαφή με τα πλοκάμια της.

Τι πρέπει να κάνουμε αν μας τσιμπήσει;

H πρώτη κίνηση αν μας τσιμπήσει η μωβ μέδουσα είναι να βγούμε αμέσως από τη θάλασσα.

Αμέσως μετά πρέπει να αφαιρέσουμε τα πλοκάμια με μια τσιμπίδα ή πλαστική τραπεζική κάρτα.

Το ιδανικό είναι να βάλουμε πανω στο σημειο που μας εχει τσιμπήσει κάποια ισχυρή κορτιζονούχα αλοιφή για να μειωθεί ο πόνος αλλά και να αποτρέψουμε να εμφανιστούν φουσκάλες. Οι φουσκάλες μπορούν να μείνουν μέχρι και για μήνες, ανάλογα τη σοβαρότητα του τσιμπήματος.

Καλό είναι να πιούμε άφθονο νερό για να μην αφυδατωθούμε.

Στο νοσοκομείο κρίνεται απαραίτητο να πάμε μόνο εάν έχουμε τσίμπημα που καλύπτουν πάνω από το 50% του σώματός μας.

Πηγή φωτογραφιών: Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας

Ειδήσεις σήμερα:

Δίωξη για πλημμέλημα στους τρεις συλληφθέντες για τα επεισόδια στο ΑΠΘ

Προαναγγελίες Καραμανλή – “Άμεσες παρεμβάσεις στο κυκλοφοριακό – Βελτιώνουμε τις υποδομές”

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις