Από τις αρχαιότερες λίμνες του ελληνικού οικοσυστήματος και άδικα όπως αποδείχτηκε θύμα των αποξηράνσεων, η λίμνη Κάρλα, σίγουρα αποτελεί την πιο αδικημένη. Η αποξήρανση της αποτέλεσε το μεγαλύτερο έργο για την ενίσχυση της γεωργίας της εποχής της, ωστόσο στέφτηκε εν τέλει υπό πλήρη αποτυχία.

Η ύπαρξη της λίμνης Κάρλα χρονολογείται από την αρχαιότητα, όταν ήταν κυρίως γνωστή ως Βοιβηΐς. Άλλα ονόματα με τα οποία η λίμνη Κάρλα είναι γνωστή είναι τα Βοιβηίδα, Βοιβιάς, ή Βοίβη, ή λίμνη της Πελασγιώτιδος και Βάλτος από τους ντόπιους. Στη σύγχρονη εποχή, δέχτηκε αρκετές παρεμβάσεις, αρχής γενομένης τη δεκαετία του 1930, λόγω των συνεχών πλημυρών των τοπικών γεωργικών καλλιεργειών που όλο και αυξάνονταν, των συνεχών διακυμάνσεων της στάθμης της και το πρόβλημα της ελονοσίας στη περιοχή.

Πριν το 1940 το μέγιστο βάθος της λίμνης ήταν στα 5,5 μέτρα, ενώ το 1950 είχε πέσει στα μόλις 2 μέτρα. Σύντομα πάρθηκε η απόφαση η λίμνη Κάρλα να αποξηραθεί τελείως στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού της ελληνικής γεωργίας, παρά την αρχική απόφαση να χρησιμοποιηθεί ως πηγή άρδευσης των νέων 64.700 στρεμμάτων γης, μέσω αρδευτικών καναλιών που θα δημιουργούνταν με πηγή τον Πηνειό ποταμό.

Εν τέλει το 1959 το τότε υπουργείο Γεωργίας εκπόνησε μελέτη για την οριστική αποξήρανση της λίμνης, που άρχισε τον Αύγουστο του 1962 με τα εγκαίνια σήραγγας μήκους 10.150 μέτρων. Η αποξήρανση ολοκληρώθηκε λίγους μήνες αργότερα τον Οκτώβριο, αποδίδοντας στους γεωργούς εκτάσεις 80.000 στρεμμάτων. Γρήγορα ωστόσο αποδείχτηκε πως επρόκειτο για τεράστιο λάθος καθώς τα οφέλη ήταν λιγότερα από τις ζημιές.

Ραγδαία πτώση της υπόγειας υδροφορίας, επιπτώσεις στην πανίδα και στην χλωρίδα της περιοχής και η αδυναμία υδροδότησης πόλεων και οικισμών ήταν μερικά από τα προβλήματα που προκάλεσε η αποξήρανση. Επιπλέον τα νεοδημιουργηθέντα στρέμματα αποδείχθηκαν ακατάλληλα για καλλιέργεια, καθώς με τις πρώτες νεροποντές πλημμύριζαν αμέσως, τα άλατα που άφησε πίσω της η πρώην πλέον λίμνη Κάρλα ήταν αποτρεπτικός παράγοντας για τις καλλιέργειες, ενώ δεν υπήρξε και η ανάλογη διανομή στρεμμάτων.

Τον Δεκέμβριο του 2010 ξεκίνησαν τα σχέδια για την αποκατάσταση της λίμνης, με σκοπό μάλιστα να διορθωθούν μερικώς τα λάθη που προκάλεσε η απόφαση αποξήρανσης (μερική επαναφορά της χλωρίδας και πανίδας, βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας και την την άρδευση 100.000 στρεμμάτων). Κατά τις εργασίες βρέθηκαν και αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ ο χώρος όπου βρέθηκαν αποτελεί πλέον προστατευόμενος αρχαιολογικός χώρος.

Τον Οκτώβριο του 2018, έπειτα από την ολοκλήρωση της άντλησης νερού από τον Πηνειό ποταμό, η νέα λίμνη Κάρλα ολοκληρώθηκε. Πλέον τροφοδοτείται και από πέντε αντλιοστάσια του Πηνειού, με 14 κυβικά μέτρα νερού το δευτερόλεπτο.

Ειδήσεις σήμερα

Ασταμάτητη η Άννα Κορακάκη! Έκανε νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο αεροβόλο πιστόλι (pic)

“Αυξάνεσθε και πληθύνεσθε” – Τη 15η Νοεμβρίου, ο κόσμος θα μετρά 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους 

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις