Ένα σπάνιο και μοναδικό θέαμα συνέλαβε ο φωτογραφικός φακός στη λίμνη Κάρλα στη Θεσσαλία. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε η πρώτη καταγραφή ενός προστατευόμενου και σπάνιου στην Ελλάδα παρυδάτιου είδους πουλιού, της αγκαθοκαλημάνας – Vanellus spinosus από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης την Τρίτη 1η Ιουνίου.

Σύμφωνα με το Larissanet.gr, η χώρα μας φιλοξενεί λιγότερο από το 1% του ευρωπαϊκού πληθυσμού του είδους, καθώς μερικές δεκάδες ζευγάρια αναπαράγονται κυρίως στο Δέλτα του Έβρου.

έσσερα άτομα του είδους εντοπίσθηκαν στον τεχνητό υγρότοπο στα δυτικά του ταμιευτήρα, καταδεικνύοντας τη σημασία του ως τόπος αναπαραγωγής και αναζήτησης τροφής, ο οποίος πρέπει να διαφυλαχθεί από την παράνομη είσοδο βοοειδών και κυνηγών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Όπως έχει καταγράψει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα το Larissanet.gr δεκάδες είναι οι Λαρισαίοι που επισκέπτονται τη λίμνη για εκδρομή θέλοντας να παρακολουθήσουν από κοντά αυτό το τεχνητό «θαύμα».

Η είδηση για το σπάνιο πουλί έγινε γνωστή στη σελίδα του Φορέα Διαχείρισης.

Ο Φορέας Διαχείρισης της Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου – Δέλτα Πηνειού (Κα.Μα.Κε.Βε.Δε.Πη.) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) και συστάθηκε το 2003 βάση του νόμου 2742/1999, όπως τροποποιήθηκε από τον 3044/2002. Το 2018 βάσει του νόμου 4519/2018, η περιοχή ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης επεκτάθηκε και πλέον περιλαμβάνει συνολικά 16 περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλίας ενταγμένες στο δίκτυο NATURA 2000.

Σκοπός της δημιουργίας του Φορέα είναι η προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού φυσικού πόρου των περιοχών του δικτύου NATURA 2000 και ειδικότερα:

– Η διαχείριση και η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της Ανατολικής Θεσσαλίας.

– Η διαχείριση και ανάδειξη του υπό σύσταση λιμναίου περιβάλλοντος της Κάρλας και των λοιπών λιμνών (ταμιευτήρων) της περιοχής, καθώς και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Θεσσαλίας.

– Η ανάδειξη, η διαχείριση των υφιστάμενων ενδιαιτημάτων της πανίδας – χλωρίδας, με ιδιαίτερη έμφαση της ορνιθοπανίδας της προστατευόμενης περιοχής.

– Η ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω, της ορθολογικής χρήσης των φυσικών πόρων και ιδιαίτερα των υδατικών πόρων της περιοχής, με έμφαση, στην εφαρμογή των αρχών, της περιβαλλοντικής κατεύθυνσης στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, καθώς και στην ανάπτυξη υποδομών παραγωγής ενέργειας, φιλικών προς το περιβάλλον.

– Η ανάπτυξη ήπιων μορφών εναλλακτικού τουρισμού.

– Η εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση του κοινού και των φορέων για την αρμονική συνύπαρξη ανθρωπίνων δραστηριοτήτων και φυσικών διεργασιών.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις