Το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας έχει προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις και τείνει να εξελιχθεί σε βόμβα στα θεμέλια του ελληνισμού.
Από το 2011 οι θάνατοι στην πατρίδα μας για πρώτη φορά μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι σε ετήσια βάση περισσότεροι από τις γεννήσεις.
Ο πληθυσμός μας βαίνει μειούμενος και με τους σημερινούς ρυθμούς από 10,9 εκατομμύρια που ήταν το 2015, θα μειωθεί σε 8,5 εκατομμύρια το 2050.
Μάλιστα εκτός από τη δραματική μείωση του πληθυσμού, θα μεταβληθεί σημαντικά και η ηλικιακή του δομή, αφού θα καταστούμε κοινωνία γερόντων, με καταλυτική επίδραση σε κρίσιμους τομείς όπως η εθνική ασφάλεια, το σύστημα υγείας και το ασφαλιστικό.
Βασικές αιτίες της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ήταν η οικονομική κρίση, η ανεργία, η ανασφάλεια για το μέλλον, το brain drain και η δυσκολία εναρμόνισης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιλαμβανόμενη την κρισιμότητα του προβλήματος, αμέσως μετά την εκλογή της έλαβε μια πρώτη σειρά μέτρων, όπως επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, υπαγωγή όλων των βρεφικών ειδών σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και μηνιαίο κουπόνι 180 ευρώ για κάθε οικογένεια που το παιδί της δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό σταθμό.
Τα μέτρα στήριξης συνεχίζονται στο εργασιακό νομοσχέδιο με άδεια πατρότητας μετ’ αποδοχών, γονική άδεια 4 μηνών και για τους δύο γονείς με πληρωμή από τον ΟΑΕΔ, άδεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στον ιδιωτικό τομέα και ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών.
Μετά από αυτά τα σημαντικά βήματα το μεγαλύτερο στοίχημα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού παραμένει η δημιουργία χιλιάδων νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, η οποία συνδέεται άρρηκτα με την αξιοποίηση των πόρων του πακέτου ανάκαμψης.
Στη χώρα μας θα εισρεύσουν 32 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης έως το 2023 και 40 δις από τον επταετή προϋπολογισμό έως το 2027, δηλαδή συνολικά 72 δις, που αποτελούν το μεγαλύτερο ποσό που έλαβε η Ελλάδα από την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Το πακέτο ανάκαμψης, τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού, η μείωση φορολογίας, η πολιτική σταθερότητα, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και η προσέλκυση επενδύσεων ακόμη και διεθνών κολοσσών, δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες για δυναμική επιστροφή της ελληνικής οικονομίας.
Η δημιουργία χιλιάδων νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, που νομοτελειακά θα ακολουθήσει, είναι αυτή που όχι μόνο θα συμβάλλει στην αντιστροφή του brain drain, αλλά και θα βοηθήσει χιλιάδες νέους να κάνουν οικογένεια.
Ως εκ τούτου το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης δεν περιορίζεται στην οικονομική του διάσταση, αλλά καθίσταται εθνική υπόθεση ως το πιο χρήσιμο εργαλείο απενεργοποίησης της ωρολογιακής βόμβας του δημογραφικού.
*Η Ελίζα Βόζεμπεργκ είναι ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας / Αντιπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για θέματα Νομικών και Εσωτερικών Υποθέσεων
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"