Πάλι καλά. Μια φράση που τα λέει όλα για την κατρακύλα χωρίς φρένο που βιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αποκαθήλωση, έστω και δημοσκοπική, από τη δεύτερη θέση είναι απότοκο του format και όχι του restart που καμωνόταν ότι είχε ως στοχοθεσία για την Προεδρία του, ο Στέφανος Κασσελάκης. Η αφετηρία του κυρ Στέφανου, μέχρι να παρατηρηθούν τα φαινόμενα τύπου «Ηλία ρίχτο», αποδείχθηκε υπερφιλόδοξη. Μια αυταπάτη θα μπορούσε να πει κανείς, αλλά μάλλον αυτή πάει πακέτο με την προεδρική καρέκλα στην Κουμουνδούρου. Διότι ο κ. Κασσελάκης λανσαρίστηκε σαν ένα φαινόμενο που θα χτυπούσε την κυριαρχία Μητσοτάκη. 

Τα φαινόμενα όμως απατούν, διότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική (η συμμαχία εκλείπει), για να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πρέπει πρώτα να περάσει το εμπόδιο του Νίκου Ανδρουλάκη. Το πρόβλημα του Στέφανου Κασσελάκη, είναι μεγαλύτερο από την εξέλιξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεσπιτώθηκε από το «ρετιρέ» της κεντροαριστεράς.  Η μεγάλη εικόνα από τις πολιτικές «λοξοτιμονιές» και τα επικοινωνιακά ρεσάλτα του κ.Κασσελάκη δείχνει ότι το κόμμα που τον ανέδειξε στην ηγεσία του, απειλείται με «έξωση» στο πεζοδρόμιο του 3% απέναντι από την κεντροαριστερή πολυκατοικία. «Βαρίδια» και βαρόνοι μπορεί να μην υπάρχουν πια, αλλά η ελεύθερη πτώση δεν τελειώνει στο κολακευτικό, 15, 16 ή 17%.  

Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν και ενδεχομένως να χειροτερέψουν μέσα στις επόμενες ώρες εάν η team-Αχτσιόγλου αποφασίσει να περάσει και το δεύτερο πόδι στην απέναντι όχθη. Κοινώς το απόθεμα ελαφρυντικών και δικαιλογιών εξαντλείται  για τον κυρ Στέφανο, ο οποίος οφείλει να αντιληφθεί ότι δεν δημιουργεί πολιτικό κεφάλαιο ακόμη και με τις μίνι-καμπάνιες που βάζουν στο στόχαστρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.  Οι δικαιολογίες και τα άλλοθι για τη συνεχόμενη κατρακύλα τελείωσαν. Από Δευτέρα είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τις χαώδεις συνθήκες που διαμόρφωσαν οι ενέργειες του, καθ’υπόδειξιν και μη. 

Ας διαβάσει τα ευρήματα των ερευνών που δείχνουν μεταξύ άλλων ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 80% θεωρούν ότι το κόμμα θα διασπαστεί και το 54% εξ αυτών θα ψήφιζε ένα νέο κόμμα από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο campaigner Στέφανος Κασσελάκης πρέπει να κοιτάξει κατάματα τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Να αναγνωρίσει την αλήθεια που εκστομίζεται όχι από τους ζηλωτές του Τσίπρα, τους φανατικούς της «Ομπρέλας», ή τα τρολ της υπόγας της Κουμουνδούρου που αποσκίρτησαν. Την περιέγραψε συνοπτικά αυτήν την αλήθεια ο Στάθης Καλύβας: «Το φαινόμενο Κασσελάκη είναι το σύμπτωμα, δεν είναι το αίτιο, και είναι μια έκφραση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στις καινούργιες συνθήκες (…) ήταν ένα κόμμα το οποίο ουσιαστικά αναπτύχθηκε σε κυβέρνηση εξαιτίας της κρίσης». 

Σε αυτή τη βάση ο νεόκοπος Πρόεδρος, δεν πρέπει να κλείσει τα αυτιά του στις πολιτικές «Κασσάνδρες» που προβλέπουν ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ψυχανεμίζεται άλλωστε και από τη στάση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, όπως του καταμαρτυρούν κάποιοι, υπομένει τον εξευτελισμό που τον υποβάλλει καθημερινά μια ημιθανής κλίκα ανίδεων μαζωματαραίων. Το ευτύχημα για τη χώρα είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης παίρνει τα μαθήματα που πρέπει να πάρει πάνω στο κομματικό κορμί και όχι παίζοντας στα ζάρια το μέλλον της χώρας.

*Γράφει ο πολιτικός συντάκτης του debater.gr, Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Ειδήσεις σήμερα:

Μπάιντεν: «Η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να αναλάβει την διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης μετά τον πόλεμο»

Δημοσκόπηση GPO: Άνετα πρώτη η ΝΔ με 36% – Τρίτο κόμμα οριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ – Στο 12,1% το ΠΑΣΟΚ

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις