Ο θάνατος του Πάπα Φραγκίσκου επαναφέρει στο προσκήνιο την τεράστια επιρροή του Βατικανού, που έχει εμπνεύσει αμέτρητες ιστορίες. Η απλότητα και η σεμνότητα του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος επέλεξε ως κατοικία τον απέριττο ξενώνα Domus Sanctae Marthae, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, έρχονται σε αντίθεση με την μεγαλοπρέπεια και τα μυστήρια που συχνά περιβάλλουν το Βατικανό, όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί στον κινηματογράφο.

Με αφορμή την απώλεια του ποντίφικα, κάνουμε μια κινηματογραφική περιήγηση σε ταινίες που έχουν επιλέξει το Βατικανό ως σκηνικό ή έχουν θέσει στο επίκεντρό τους τις περίπλοκες δυναμικές που διαμορφώνονται εντός των τειχών του.

Κονκλάβιο

Μετά τον απρόσμενο θάνατο του Πάπα, ο Καρδινάλιος Λόρενς αναλαμβάνει τη διαχείριση του μυστικού και αρχαίου τελετουργικού για την εκλογή ενός νέου Πάπα. Απομονωμένος στο Βατικανό μαζί με τους πιο ισχυρούς ηγέτες της Καθολικής Εκκλησίας μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο Λόρενς βρίσκεται στο κέντρο μιας συνωμοσίας που θα μπορούσε να οδηγήσει στην πτώση της Εκκλησίας.

Ο Καρδινάλιος

Από τις πρώτες αξιοσημείωτες κινηματογραφικές αναφορές στο Βατικανό είναι η ταινία του Όττο Πρέμιτζερ «Ο Καρδινάλιος» (1963). Παρά το γεγονός ότι δεν θεωρείται ένα από τα κορυφαία έργα του σκηνοθέτη, απέσπασε έξι υποψηφιότητες για Όσκαρ, αναδεικνύοντας την γοητεία που ασκούσε πάντα το θέμα.

Ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο της παραγωγής αποκαλύπτει πως ο μεσάζων ανάμεσα στο Βατικανό και τους δημιουργούς της ταινίας δεν ήταν άλλος από τον Επίσκοπο Ράτζινγκερ, ο οποίος αργότερα έγινε ο Πάπας Βενέδικτος XVI, συνδέοντας έτσι την ταινία με έναν από τους δύο Πάπες που είδαμε πρόσφατα στην οθόνη στην ταινία «Οι Δύο Πάπες».

Αγωνία και Έκστασις

Μια άλλη εμβληματική ταινία που διαδραματίζεται εν μέρει στο Βατικανό είναι το «Αγωνία και Έκστασις» (1965) του Κάρολ Ριντ. Η χολιγουντιανή αυτή παραγωγή επιχειρεί να αφηγηθεί τη δημιουργία της Καπέλα Σιξτίνα, με τον Τσάρλτον Ίστον να υποδύεται τον Μιχαήλ Άγγελο και τον Ρεξ Χάρισον τον Πάπα Ιούλιο Β’.

Παρά τις όποιες ελευθερίες στην ιστορική αφήγηση, η ταινία κατάφερε να κερδίσει πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ σε τεχνικές κατηγορίες, αποδεικνύοντας την κινηματογραφική δύναμη της ιστορίας και του σκηνικού, παρόλο που τα γυρίσματα δεν επετράπησαν εντός του Βατικανού.

Ο Νονός 3

Σε μια πιο «σκοτεινή» απεικόνιση του Βατικανού, ο Φράνσις Φορντ Κόπολα στην ταινία «Ο Νονός 3» (1990) μπλέκει τον Μάικλ Κορλεόνε με τα οικονομικά συμφέροντα της Αγίας Έδρας.

Η ταινία, που αποτελεί το επικό κλείσιμο της τριλογίας, θίγει ευαίσθητα θέματα όπως η διαφθορά και η εμπλοκή του Βατικανού σε σκοτεινές οικονομικές συναλλαγές, κάνοντας αναφορές ακόμη και στην αμφιλεγόμενη δολοφονία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Α’. Λόγω της ευαισθησίας του θέματος, τα γυρίσματα εντός του Βατικανού ήταν φυσικά απαγορευμένα.

Αμήν

Περνώντας σε πιο σύγχρονες παραγωγές, το «Αμήν» (2002) του Κώστα Γαβρά πραγματεύεται τις ιστορικές και πολιτικές σχέσεις του Βατικανού με τη ναζιστική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ταινία, που αναμενόμενα δεν έτυχε θερμής υποδοχής από το Βατικανό, αναγκάστηκε να αναζητήσει εναλλακτικές τοποθεσίες για τα γυρίσματα, με το Βουκουρέστι να μετατρέπεται σε ένα πιστευτό υποκατάστατο των εσωτερικών χώρων του Βατικανού.

Τέλος, πιο πρόσφατες ταινίες όπως το «Illuminati: Οι Πεφωτισμένοι» (2009), συνέχεια του «Κώδικα Ντα Βίντσι», και το «Οι Δύο Πάπες» (2019) του Φερνάντο Μεϊρέγιες, εξερευνούν με διαφορετικό τρόπο τις δυναμικές εντός του Βατικανού.

Η πρώτη, ένα θρίλερ μυστηρίου, αναπαριστά το Βατικανό μέσα από χολιγουντιανές προσεγγίσεις, ενώ η δεύτερη, μια πιο ενδοσκοπική ματιά, εστιάζει στη σχέση μεταξύ του Πάπα Βενέδικτου XVI και του μελλοντικού Πάπα Φραγκίσκου, προσφέροντας μια διεισδυτική ματιά στα άδυτα ενός κόσμου που παραμένει για πολλούς ερμητικά κλειστός.

Ειδήσεις σήμερα:

Ποιοι ηγέτες θα παρευρεθούν στην κηδεία του πάπα Φραγκίσκου – Το “όχι” του Βλάντιμιρ Πούτιν

Πιστοί αποχαιρέτησαν τον πάπα Φραγκίσκο στην καθολική εκκλησία του Αγίου Διονυσίου στην Αθήνα

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις