Πολλοί από εμάς έχουμε μάθει από μικροί να αφαιρούμε σχολαστικά τα κουκούτσια από το καρπούζι πριν το απολαύσουμε. Μάλιστα, η ύπαρξή τους μπορεί να θεωρηθεί ενοχλητική, χαλάει την υφή και δυσκολεύει την κατανάλωση.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, έρευνες έρχονται να ανατρέψουν τις παγιωμένες αντιλήψεις και να αποκαλύψουν τα κρυμμένα οφέλη που κρύβουν τα μικροσκοπικά αυτά σπόρια.

Διαβάστε παρακάτω γιατί αξίζει να ξανασκεφτούμε την επόμενη φορά που θα απολαύσουμε ένα δροσερό καρπούζι.

Διατροφική Αξία

    Τα κουκούτσια του καρπουζιού δεν είναι απλά άχρηστα σπόρια. Αποτελούν μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, όπως:

    Πρωτεΐνες: Περιέχουν περίπου 30 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι, καθιστώντας τα ιδανικά για vegans και χορτοφάγους.

    Φυτικές ίνες: Βοηθούν στην ενίσχυση της πέψης, στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στη διατήρηση του αισθήματος κορεσμού.

    Βιταμίνες και μέταλλα: Είναι πλούσια σε μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού.

    Αντιοξειδωτικά: Περιέχουν φυτικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες συμβάλλουν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και στην πρόληψη ασθενειών.

    @holisticali

    It’s watermelon season! Do you eat seeded watermelon? We always eat watermelon seeds here, we get them from Arabic grocery stores or roastery, they are delicious and great for you! Can you find seeded watermelon? Sources: https://www.nutritionvalue.org/Seeds%2C_dried%2C_watermelon_seed_kernels_nutritional_value.html

    ♬ original sound – Ali Ramadan

    Οφέλη για την υγεία

      Εκτός από την πλούσια διατροφική τους αξία, τα κουκούτσια του καρπουζιού έχουν συνδεθεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως:

      Βελτίωση της υγείας της καρδιάς: Η περιεκτικότητά τους σε μαγνήσιο και ψευδάργυρο μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.

      Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος: Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά ενισχύει την άμυνα του οργανισμού έναντι λοιμώξεων και ασθενειών.

      Προστασία του δέρματος: Τα αντιοξειδωτικά συστατικά βοηθούν στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης και στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες του ήλιου.

      Βοήθεια στην απώλεια βάρους: Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες μπορεί να συμβάλλει στο αίσθημα κορεσμού και στην μείωση της όρεξης.

      Πολυχρηστικότητα

        Εκτός από την κατανάλωσή τους ωμά, τα κουκούτσια του καρπουζιού μπορούν να αξιοποιηθούν με διάφορους τρόπους:

        Ψήσιμο: Μπορούν να ψηθούν και να καταναλωθούν ως σνακ, προσφέροντας μια τραγανή και υγιεινή εναλλακτική.

        Προσθήκη σε smoothies: Μπορούν να αλεστούν και να προστεθούν σε smoothies ή χυμούς, προσθέτοντας πρωτεΐνη και θρεπτικά συστατικά.

        Παρασκευή λαδιού: Από τα κουκούτσια μπορεί να παραχθεί ένα θρεπτικό λάδι, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και ωφέλιμα λιπαρά οξέα.

        Ειδήσεις σήμερα:

        Μάργκοτ Ρόμπι – Λάμπει στην πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά την είδηση της εγκυμοσύνης της

        Αλέξης Παππάς – Ξεκαθαρίζει για την καταγωγή του – «Η Βόρεια Ήπειρος έχει ρίζα την Ελλάδα»

        Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις