Το εργασιακό νομοσχέδιο που κατατέθηκε το απόγευμα στην Βουλή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διατάξεις που αφορούν την τηλεργασία και τις υποχρεώσεις εργοδοτών και εργαζομένων.

Κύρια πρόβλεψη του νομοσχεδίου είναι η συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για το ζήτημα της τηλεργασίας. Σε διατάξεις διευκρινίζονται οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή της τηλεργασίας, όταν αυτές δεν έχουν συμφωνηθεί μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου με την πρόσληψη ή με τροποποίηση της σύμβασης εργασίας.

Ορίζεται συγκεκριμένα, ότι η τηλεργασία μπορεί να εφαρμόζεται με απόφαση του εργοδότη μόνο για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και όταν προηγείται σχετική κυβερνητική απόφαση ή μετά από αίτηση του εργαζομένου, σε περίπτωση τεκμηριωμένου κινδύνου της υγείας του. Αν υπάρχει διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, θα παραπέμπεται προς επίλυση στην Επιθεώρηση Εργασίας. 

Υποχρέωση του εργοδότη ο απαραίτητος εξοπλισμός για την εφαρμογή της τηλεργασίας

Ορίζεται ρητώς ότι το κόστος που αναλαμβάνει ο εργοδότης είναι ο εξοπλισμός (απόκτηση, συντήρηση, αποκατάσταση) και οι επικοινωνίες, των οποίων οι λεπτομέρειες καθορίζονται με υπουργική απόφαση. Παραμένει η πρόβλεψη ότι οι δαπάνες αυτές δεν αποτελούν αποδοχές, αλλά εκπιπτέα δαπάνη για την εργοδοτική επιχείρηση, είναι αφορολόγητες και δεν επιβαρύνονται με ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη ή εργαζομένου.

Μειώνονται, ακόμα, τα υποχρεωτικά στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνει η σύμβαση της τηλεργασίας.

Με τις ρυθμίσεις που έχουν ανακοινωθεί, μεταξύ άλλων, θεσπίζεται το δικαίωμα αποσύνδεσης, δηλαδή το δικαίωμα κάθε τηλεργαζόμενου να απέχει από την παροχή εργασίας με τηλεφωνικό, ηλεκτρονικό ή ψηφιακό τρόπο, εκτός ωραρίου εργασίας και κατά τη διάρκεια των αδειών του.

Τέλος, ορίζεται πως οι εργαζόμενοι σε τηλεργασία έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους εργαζομένους εντός των εγκαταστάσεων της επιχείρησης. 

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις