Η καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στο δάσος της Δαδιάς και κατέστρεψε ένα σημαντικά μεγάλο μέρος του, έχει πλέον και άλλες επιπτώσεις, οικονομικής φύσεως στην ευρύτερη περιοχή η οποία βασιζόταν κυρίως στον τουρισμό που έφερνε το δάσος.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες του thesstoday.gr, το δάσος της Δαδιάς δεν αποτελεί πλέον μέρος του προγράμματος αρκετών τουριστικών πρακτορείων που διοργανώνουν εκδρομές και ξεναγήσεις, μιας και μεγάλο μέρος του έγινε στάχτη από τη φωτιά, παρότι παραμένει ένα από τα πιο σπουδαία δάση της χώρας. Πρόκειται για σοβαρό οικονομικό πλήγμα στην ευρύτερη περιοχή η οποία τρεφόταν οικονομικά από την τουριστική κίνηση του δάσους της Δαδιάς.
Η τουριστική κίνηση είχε ήδη δεχτεί σοβαρό πλήγμα λόγω της πυρκαγιάς αφού πολλές ήταν οι ακυρώσεις επισκέψεων τουριστών μόλις έμαθαν τα άσχημα νέα. “Δυστυχώς οι πληγές που συνεχίζουν να ανοίγουν είναι μεγάλες, κι από τις αποφάσεις των πρακτορείων αλλά και των επισκεπτών. Το δάσος πρέπει να αποκτήσει και πάλι ζωή και να αναγεννηθεί. Πρέπει όλοι να συμβάλουμε σε αυτό, αντί να κάνουμε βήματα πίσω. Πριν την πυρκαγιά είχαμε τουρίστες από όλη την Ελλάδα και χώρες του εξωτερικού” ανέφερε στο thesstoday.gr ο ξεναγός Αντώνης Ιωαννίδης.

Ήδη κάτοικοι της περιοχής αρχίζουν να ανησυχούν για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις που θα έχει στην τουριστική κίνηση η πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς. Ένα πρώτο δείγμα πήραν στις 7 Αυγούστου, όταν το δάσος δέχτηκε τους πρώτους του επισκέπτες από την Πελοπόννησο και δεν πίστευαν στα μάτια τους την καταστροφή που έχει συμβεί. Ελπίδα για να κρατηθεί ζωντανή η κίνηση είναι ο πνεύμονας των σπάνιων αρπακτικών του δάσους.
Η περιγραφή του κ. Ιωαννίδη ήταν συγκλονιστική. “Κατά τη διάρκεια της εκδρομής με το λεωφορείο, από τον οικισμό του Προβατώνα μέχρι και το χωριό της Δαδιάς, είχαμε δίπλα μας μόνο τα καμένα. Το κλίμα ήταν περίεργο. Οι επισκέπτες δε μιλούσαν, απλά κοιτούσαν και φωτογράφιζαν το “μαύρο” τοπίο.
Η οσμή του καμένου υπάρχει ακόμη στην περιοχή και φέρνει στη μνήμη μας τις δύσκολες στιγμές που περάσαμε όλοι, κυρίως οι πυροσβέστες και οι εθελοντές, που κατάφεραν να σώσουν τον πυρήνα του δάσους. Αν καιγόταν αυτό το μέρος, θα ήταν αναντικατάστατο, ακόμη κι αν γλίτωνε όλο το υπόλοιπο εθνικό πάρκο“.

“Όλη η διαδρομή που ανεβαίναμε με το λεωφορείο, ή και με τα πόδια για το Παρατηρητήριο έχει γίνει στάχτη. Είναι σοκαριστικό να βλέπεις πως όλα όσα υπήρχαν, ουσιαστικά έχουν καταστραφεί. Οι αρχαίοι Έλληνες το πεύκο το θεωρούσαν “διαολεμένο”, ακριβώς γιατί μία φωτιά ξεσπάει πολύ εύκολα.
Το δάσος της Δαδιάς ήταν γεμάτο πεύκα. Ακόμη και στο έδαφος υπήρχαν πολλές ξεραμένες πευκοβελόνες, που χρειάζεται μόνο ένα δευτερόλεπτο για να δημιουργηθεί αναζωπύρωση” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωαννίδης.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"