Κάθε 1η του Μάη μικροί και μεγάλοι αγοράζουν στεφάνι Πρωτομαγιάς ή οι πιο δημιουργικοί φτιάχνουν χειροποίητο προκειμένου να κοσμήσουν το εξωτερικό του σπιτιού τους. Αναμφισβήτητα το στεφάνι της Πρωτομαγιάς είναι ένα έθιμο πολλών χρόνων το οποίο περνά από τις παλαιότερες στις νεότερες γενιές χωρίς όμως να είναι γνωστός ο συμβολισμός του.

Ο Μάιος πήρε το όνομα του από την ρωμαϊκή θεότητα Μάγια η οποία προέρχεται από την ελληνική λέξη Μαία και αποτελείται από τις λέξεις τροφός και μητέρα. Σύμφωνα με την μυθολογία η Μαία ήταν η μητέρα του Ερμή που ηταν η προσωποποίηση της Μάνας-γης. Ο Μάιος θεωρείται το ξεκίνημα της νέας ζωής.

Πως ξεκίνησε το έθιμο

Ο εορτασμός της Ανοιξης πήρε μορφή από τα αρχαία χρόνια ,την γιορτή των ανθέων. Ιδρύθηκε στην Αθήνα, όπου με μεγαλοπρέπεια βάδιζαν προς τα ιερά πομπές με κανηφόρες, που έφερναν άνθη. Έπειτα τα Ανθεστήρια διαδόθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας και πήραν πανελλήνια μορφή. Δρώμενο της Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα κατά τα νεότερα χρόνια ήταν η ανάσταση του Μαγιόπουλου. Ένας έφηβος εμιμείτο στα ξέφωτα του δάσους τον δήθεν πεθαμένο Διόνυσο. Κοπέλες τον στόλιζαν με άνθη και του τραγουδούσαν τον “κομμό”, τον θρήνο και τον οδυρμό, μέχρι που να “αναστηθεί” και μαζί με αυτόν όλη η φύση.

Τι συμβολίζει

Το στεφάνι της πρωτομαγιάς συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης με την Ανοιξη, γεγονός που θέλουν οι άνθρωποι να φέρουν και στα σπίτια τους. Φτιάχνεται σε κύκλο, κρεμιέται συνήθως στην εξωτερική πόρτα του σπιτιού και θεωρείται ότι προστατεύει από το “κακό μάτι” και έτσι μέσα στο σπίτι εισχωρεί μόνο η καλή ενέργεια. Στον αγροτικό χώρο ωστόσο, δεν ήταν απαραίτητο το πλέξιμο των στεφανιών. Αρκούσε η τοποθέτηση πάνω από την πόρτα του σπιτιού μιας δέσμης από χλωρά κλαδιά καρποφόρων δέντρων ελιάς, συκιάς, νεραντζιάς, πορτοκαλιάς και άλλα, μαζί με λουλούδια και στάχυα.

Τα παλαιότερα χρόνια σε κάθε στεφάνι επίσης εκτός από λουλούδια, έβαζαν ένα σκόρδο για τη βασκανία, ένα αγκάθι για τον εχθρό κι ένα στάχυ για την καλή σοδειά. Πλέον οι νεότερες γενιές το φτιάχνουν μόνο με λουλούδια. Το στεφάνι παραμένει κρεμασμένο μέχρι την γιορτή του Αϊ -Γιάννη του Κλήδονα στις 23 του Ιούνη, όπου και καίγεται στην πυρά.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις