Θεσσαλονίκη – Τσικνοπέμπτη: Ξεπερνά το 70% η πληρότητα στα μαγαζιά – «Βροχή» οι κλήσεις για ρεζερβέ
«Των …φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν»

Στη Θεσσαλονίκη κάτοικοι κι επισκέπτες ξέρουν να περνούν καλά. Τα τηλέφωνα για κρατήσεις για την Τσικνοπέμπτη (20.02) πέφτουν «βροχή», γιατί, όπως λέει και η λαϊκή ρήση «των …φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν».
Η πληρότητα αγγίζει το 70%, αλλά οι εκτιμήσεις των ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης είναι ότι έως την Πέμπτη, σίγουρα, θα φτάσουν το 100%.
«Ο κόσμος θέλει να βγει να ξεφαντώσει. Η πληρότητα αυτή τη στιγμή είναι στο 70%, αλλά μέχρι την Πέμπτη, σίγουρα, θα φτάσουμε στο 100%. Οι θερμοκρασίες προβλέπεται να είναι χαμηλές, όποτε όλοι σπεύδουν να κλείσουν σε εσωτερικό χώρο, ώστε να ξέρουν πως δεν θα είναι αναγκασμένοι να αναζητήσουν τελευταία στιγμή διαθέσιμο τραπέζι ψάχνοντας από μαγαζί σε μαγαζί, κάτι που συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια», λέει στο Voria.gr, o πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης.
Οι ταβέρνες και τα εστιατόρια αναμένεται να έχουν την τιμητική τους, κυρίως από άτομα νεαρότερης ηλικίας, ενώ «φωτιά» θα πάρουν και τα delivery.
Πώς ξεκίνησε το έθιμο
Το έθιμο του τσικνίσματος συνδέει τις «ρίζες» του με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων. Οι αρχαίοι θεωρούσαν το φαγοπότι ιεροτελεστία για την ευφορία της γης την άνοιξη.
Ουσιαστικά, η Τσικνοπέμπτη αποτελεί την αρχή των εκδηλώσεων για τις Απόκριες, αφού την επόμενη εβδομάδα ακολουθεί το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας με την κορύφωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων.
Προπληρωμένη κάρτα: Ποια επιδόματα εντάσσονται – Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι
Ακολούθησε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις