Το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος» στη Θεσσαλονίκη χτυπήθηκε από τα μανιασμένα κύματα που έφεραν οι άνεμοι στην περιοχή.

Συγκεκριμένα συναγερμός σήμανε το μεσημέρι του Σαββάτου με τα κύματα να χτυπούν το πλοίο και να υπάρχουν αναφορές για ζημιές στο ιστορικό πλοίο.

Για τον λόγο αυτό στο σημείο όπου είναι αγκυροβολημένο το αντιτορπιλικό, κοντά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, έσπευσε ρυμουλκό σκάφος, το οποίο κρατά ακινητοποιημένο το “Βέλος”.

Σύμφωνα με πληροφορίες του DEBATER πλέον θα πρέπει να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τις απαραίτητες ενέργειες αποκατάστασης των ζημιών.

Να θυμίσουμε ότι είχε συμβεί ξανά στο παρελθόν κάτι αντίστοιχο χωρίς να υπάρξει ξανά κίνδυνος στην πλεύση του πλοίου.

Μάλιστα συνέχισε να λειτουργεί ως μουσείο. Απλά το περιστατικό σήμερα αυτό μεγάλωσε τη ζημιά χωρίς όμως να διατρέχει κίνδυνο.

Υπενθυμίζεται ότι από το πρωί του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη πνέουν ισχυροί βοριάδες με τον υδράργυρο να υποχωρεί αισθητά.

Συγκεκριμένα οι άνεμοι που πνέουν στο Θερμαϊκό κόλπο φτάνουν τα 9 μποφόρ, κάτι που δημιούργησε μικροπροβλήματα, σύμφωνα με τοπικά μέσα, καθώς ήδη καταγράφηκαν 10 πτώσεις δέντρων, τρεις εκ των οποίων σε οχήματα, προκαλώντας υλικές ζημίες.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, δύο αεροπλάνα από Αθήνα και ένα από Μάλτα δεν κατάφεραν να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο λόγω των δυνατών ανέμων.

Σημειώνεται ότι το συντονιστικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχει δεχτεί 150 κλήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης λόγω των ανέμων. Οι 82 από αυτές αφορούσαν κοπές δέντρων και οι 18 απομακρύνσεις αντικειμένων.

Θεσσαλονίκη: Η ιστορία του «Βέλους»

Όπως αναφέρει το velos.hellenicnavy.gr το αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ D-16 (πρώην USS CHARRETTE DD 581) ναυπηγήθηκε στην Βοστώνη των ΗΠΑ, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Καθελκύστηκε στις 3 Ιουνίου του 1942.

Έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις του Αμερικάνικου Ναυτικού κατά των Ιαπώνων στον Ειρηνικό Ωκεανό, κυρίως ως πλοίο υποστηρίξεως αεροπλανοφόρων, καθώς δε και ανθυποβρυχιακής και αντιαεροπορικής προστασίας νηοπομπών. Στο πλοίο απενεμήθησαν δεκατρείς (13) σταυροί μάχης και άλλα παράσημα, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1958 αφού εκσυγχρονίστηκε στα ναυπηγεία LONG BEACH της Καλιφόρνιας παραχωρήθηκε στο τότε Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό μαζί με τρία ομοίου τύπου (Αντιτορπιλικά τύπου FLETCHER) το Α/Τ ΑΣΠΙΣ, Α/Τ ΣΦΕΝΔΟΝΗ και Α/Τ ΛΟΓΧΗ, στα πλαίσια αμοιβαίας βοήθειας ΗΠΑ – ΕΛΛΑΔΟΣ.

Στις 16 Ιουνίου 1959 υψώθηκε στο Α/Τ ΒΕΛΟΣ η Ελληνική Σημαία και με πρώτο Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Γ. Μόραλη ΠΝ. Κατέπλευσε στην Ελλάδα και αφού εντάχθηκε στο Αρχηγείο Στόλου, πήρε μέρος στις Εθνικές και διασυμμαχικές ασκήσεις, σε επίδειξη Σημαίας στο εσωτερικό και εξωτερικό, καθώς και στις επιχειρήσεις στη διάρκεια της Ελληνοτουρκικής κρίσης του 1964, 1967, 1974 και 1987.

Στις 23 Μαΐου 1973 το Α/Τ ΒΕΛΟΣ, με Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Ν. Παππά ΠΝ, αποχώρησε της διασυμμαχικής ασκήσεως που συμμετείχε, λόγω συλλήψεων Αξιωματικών, μετά την προδοσία του σχεδιαζόμενου αντιδικτατορικού Κινήματος του Ναυτικού. Το πλοίο κατέπλευσε στο FIUMICINO της Ιταλίας, όπου ο Κυβερνήτης, έξι (6) Αξιωματικοί και εικοσιπέντε (25) Υπαξιωματικοί ζήτησαν πολιτικό άσυλο και παρέμειναν εκεί ως πολίτικοι εξόριστοι.

Στις 26 Φεβρουαρίου 1991 το πλοίο παροπλίσθηκε αφού είχε διανύσει συνολικά 362,662 Ναυτικά μίλια Το 1994 με απόφαση του ΥΕΘΑ/ΓΕΒ χαρακτηρίστηκε ως “Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα “Α/Τ ΒΕΛΟΣ” και ελλιμενίσθη στο Κ.Ε.ΠΟΡΟΣ.

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτοψία Μητσοτάκη σε σούπερ μάρκετ – Έλεγξε τη «Μόνιμη Μείωση Τιμής» και το «Καλάθι του Νοικοκυριού»

Ράνια Τζίμα: Η αποκάλυψη για το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις