Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Μητσοτάκη για τη λειψυδρία – Ποιες παρεμβάσεις θα ανακοινωθούν
Τι περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο για τα Ύδατα

Σημαντικές παρεμβάσεις ανακοινώνονται σήμερα από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, με φόντο την ανησυχία για τη μείωση των αποθεμάτων νερού.
Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την παρουσίαση του εθνικού σχεδίου για το νερό.
Οι βασικοί άξονες του Εθνικού Σχεδίου για τα Ύδατα θα παρουσιαστούν στον πρωθυπουργό από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου.
Πρόκειται για ένα πλέγμα παρεμβάσεων της κυβέρνησης, με στόχο να δοθούν λύσεις στο πρόβλημα μείωσης των υδάτινων αποθεμάτων, που επηρεάζει άμεσα τόσο τη ζωή των πολιτών όσο και τη βιωσιμότητα κρίσιμων υποδομών.
Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, το Εθνικό Σχέδιο για τα Ύδατα είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση και αναμένεται να δώσει απάντηση σε βασικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειψυδρία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται νέο μοντέλο με ενίσχυση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, με τις βασικές αρχές της μεταρρύθμισης που θα προωθήσει η κυβέρνηση να εστιάζουν στην εύρεση χρηματοδότησης και στην υλοποίηση έργων ύδρευσης και άρδευσης, την ψηφιακή παρακολούθηση της κατανάλωσης, αλλά και την ανάπτυξη των μονάδων αφαλάτωσης.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο πραγματοποιήθηκε διϋπουργική σύσκεψη για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας και την υιοθέτηση Εθνικού Σχεδίου για τη διαχείριση των υδάτων, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη.
Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν τα στοιχεία από την τελευταία (2024) μελέτη του World Resources Institute σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα κατατάσσεται στη 19η θέση παγκοσμίως όσον αφορά τον κίνδυνο λειψυδρίας.
Bloomberg: Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη λειψυδρία
Λίγες ώρες πριν από τη σύσκεψη στο Μαξίμου, το Bloomberg παρουσίασε τους βασικούς άξονες του σχεδίου της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η κυβέρνηση μελετά τη συγχώνευση εκατοντάδων μικρών εταιρειών ύδρευσης, την ώρα που τα στοιχεία για τη μείωση των υδάτινων αποθεμάτων προκαλούν ανησυχία.
Την ίδια ώρα, οι υπάρχουσες εταιρείες που καλύπτουν την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη -η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ -θα επεκτείνουν την κάλυψή τους, ενώ μια τρίτη εταιρεία θα αναλάβει την ευθύνη για την υπόλοιπη χώρα, ανέφερε η ίδια πηγή.
Παράλληλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα νέο ταμείο για τη χρηματοδότηση φραγμάτων, μονάδων αφαλάτωσης και άλλων επενδύσεων.
Τέλος, η Αττική και η Κρήτη θα χαρακτηριστούν περιοχές με «έλλειψη νερού», ώστε να επιταχυνθούν τα νέα έργα, ανέφερε η ίδια κυβερνητική πηγή.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.327 έργα ύδρευσης στην Ελλάδα, τα οποία απαιτούν επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ, δήλωσε η πηγή που μίλησε στο Bloomberg. Από το 2019, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 278 έργα διαχείρισης υδάτων ύψους 356,4 εκατ. ευρώ, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Οι τρεις εταιρείες ύδρευσης θα παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο, αλλά η κυβέρνηση σχεδιάζει να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές, τόνισε ακόμη η πηγή ενώ πρόσθεσε ότι οι διαδικασίες πρόσληψης θα εξορθολογιστούν, ενώ η κυβέρνηση θέλει να προσελκύσει διευθυντικά στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα.
Το τελικό σχέδιο δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί και οι προτάσεις ενδέχεται να τροποποιηθούν, καταλήγει το Bloomberg.
Ακολούθησε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις