Το ημερολόγιο έγραφε 14 Ιουλίου του 1992 όταν μια αποτυχημένη προσπάθεια δολοφονικής επίθεσης κατά του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάννη Παλαιοκρασσά από την τρομοκρατική οργάνωση “17 Νοέμβρη”, έχανε τη ζωή του ο αδικοχαμένος φοιτητής Θάνος Αξαρλιάν.

Το μεσημέρι εκείνης της ημέρας ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς μαζί με την οικογένεια του διέσχιζαν με το υπουργικό του αυτοκίνητο, την οδό Καραγιώργη Σερβίας, στη στροφή πυροδοτήθηκε μια ρουκέτα από αυτοσχέδιο μπαζούκα, με στόχο το συγκεκριμένο αυτοκίνητο. Η ρουκέτα δε βρήκε το στόχο της, αφού πέρασε λίγο μπροστά από τον προφυλακτήρα και κατέστρεψε ένα άλλο σταθευμένο αυτοκίνητο.
Ωστόσο τα θραύσματα της ρουκέτας έκοψαν το νήμα της ζωής του 20χρονου φοιτητή Θάνου Αξαρλιάν που δυστυχώς εκείνη τη στιγμή διέσχιζε τον δρόμο. Ο Θάνος Αξαρλιάν έπεσε στο σημείο και δημιουργήθηκε μια λίμνη αίματος τριγύρω του, ενώ τραυματίστηκαν και άλλα τέσσερα άτομα. Λίγες ώρες αργότερα μετά την τραγική επίθεση, ένας άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στα γραφεία της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία” και ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης εκ μέρους της “17 Νοέμβρη“.

Όπως δήλωσε στόχος της ρουκέτας ήταν ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς επειδή εξέφραζε την οικονομική πολιτική της τότε κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Τόνισε ωστόσο πως ο Θάνος Αξαρλιάν ήταν “παράπλευρη απώλεια” και δήλωσε βαθύτατα λυπημένος για τη δολοφονία του νεαρού φοιτητή. Λίγα χρόνια αργότερα ταυτοποιήθηκε η μυστηριώδης φωνή, που δεν ήταν άλλη από εκείνη του “Λουκά” της 17Ν, Δημήτρη Κουφοντίνα.
Στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε πριν από λίγα χρόνια, ο Δημήτρης Κουφοντίνας αποκάλυψε το παρασκήνιο της λήψης της συγκεκριμένης απόφασης. “Εκείνη την εποχή ετοιμάζαμε μια ενέργεια χαμηλής έντασης εναντίον ενός αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών που ήταν υπεύθυνος για τη τελική διαμόρφωση της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης. Τότε όμως κατατέθηκε στην οργάνωση μια άλλη πρόταση: Γιατί να μην χτυπηθεί ο ίδιος ο αρχιτέκτονας αυτής της πολιτικής, ο υπουργός Οικονομικών Παλαιοκρασσάς; Θα ήταν μια καίρια ενέργεια, θα ήταν η κορύφωση της δεκαετίας πυκνής δράσης της 17Ν. Η πρόταση εγκρίθηκε ομόφωνα.
Παρά το γεγονός πως η πρόταση έγινε δεκτή, το σχέδιο της ενέργειας η εκτόξευση μιας ρουκέτας έξω από το υπουργείο Οικονομικών συνάντησε πολλές επιφυλάξεις. Αντιπροτάθηκε άλλο σημείο, άλλος τόπος, άλλος τρόπος. Η πρόταση επέμεινε: Μέσα στους καύσωνες του Ιουνίου στην οδό Βουλής, όπου θα γινόταν η ενέργεια, μετά τις 3:30 το απόγευμα ήταν ερημιά“. Τόνισε επίσης πως είχαν γίνει αναλυτικοί έλεγχοι της περιοχής επί 1 μήνα για να μην υπάρξουν παράπλευρες απώλειες.

“Ο πόνος μας μεγάλος, ο δικός μου αβάσταχτος. Τηλεφώνησα αμέσως, εξέφρασα τη λύπη της 17Ν. Χρόνια αργότερα στο δικαστήριο ζήτησα συγγνώμη. Ήταν ένα τραγικό λάθος. Το μοναδικό λάθος της 17Ν” κατέληξε με την αναφορά του στη δολοφονία του Θάνου Αξαρλιάν.
Ωστόσο λίγο καιρό μετά, το 2014 με επιστολή του στην ίδια εφημερίδα, ο Βασίλης Τζωρτζάτος, ο “Σταμάτης” της 17Ν, έδωσε ένα διαφορετικό παρασκήνιο για την εν λόγω ενέργεια. Η επίθεση είχε ακυρωθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς είχαν καταλάβει τον κίνδυνο για παράπλευρες απώλειες. Επίσης “αυτός που πάτησε το τηλεχειριστήριο είπε στους υπόλοιπους ότι τον πίεζε η οικογένειά του για να φύγουν διακοπές. Από το ίδιο βράδυ δεν υπήρχε ούτε ένα μέλος της “17Ν” που να μην καθύβριζε τους δύο που αποφάσισαν να πατήσουν το κουμπί“.

Η μνήμη του Θάνου Αξαρλιάν μαζί με τους υπόλοιπους που έχασαν τη ζωή τους, τιμάται στις 18 Ιανουαρίου. Η μητέρα του αδικοχαμένου φοιτητή είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο το 2015, όταν ερωτήθηκε για την άδεια που δόθηκε στον Χριστόδουλο Ξηρό και που εκμεταλλεύτηκε για να εξαφανιστεί, τόνισε πως “Θα έπρεπε να σκεφτούν ότι ο γιος μου δεν παίρνει άδεια από κει που βρίσκεται“.
Φρικιαστικό τροχαίο με δύο νεκρούς νέους στη Λιβαδειά – Το ΙΧ κατέληξε στο ποτάμι
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"