Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο γηροκομείο – κολαστήριο των Χανίων όπου ερευνώνται από τις αρχές 73 “μαρτυρικοί” θάνατοι ηλικιωμένων τροφίμων. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες συνέλήφθη ένας νοσηλευτής αργά το βράδυ της Κυριακής (25.04.2021).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας οδηγήθηκε στο κρατητήριο ενώ αναζητούνται άλλοι 2 νοσηλευτές. Πάντως και οι 3 είναι προγραμματισμένο να καταθέσουν σήμερα στον εισαγγελέα.

Και τα 3 αυτά άτομα εργάζονται ακόμα στο γηροκομείο, ενώ έχουν εξαπολύσει κατηγορίες κατά συγκεκριμένης εργαζόμενης για τα τα βασανιστήρια. Συγκεκριμένα, ανέφεραν το όνομά της κάτω από δημοσίευμα στο διαδίκτυο, σε σχόλιο.

Ως αποτέλεσμα αυτού η γυναίκα κατέθεσε μήνυση εναντίον τους για συκοφαντική δυσφήμιση.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοίνωσε ότι έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας:

Απέστειλε την Παρασκευή 23 Απριλίου στην Περιφέρεια Κρήτης επείγον αίτημα ενημέρωσης αναφορικά με τις συνθήκες λειτουργίας της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων. Καθώς ενδέχεται να υπάρχουν ποινικές προεκτάσεις, η υπόθεση εξετάζεται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία περί ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η.), το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι αρμόδιο για τον καθορισμό των προϋποθέσεων λειτουργίας, ενώ οι κατά τόπους Περιφέρειες είναι αρμόδιες για την εποπτεία τους. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση (Π1γ/οικ.81551/25.6.2007), η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων εκδίδεται από την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας από την οποία διενεργείται και η εποπτεία τους.

Επίσης, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατά τον τελευταίο χρόνο, με απώτερο στόχο την προστασία απέναντι στην COVID-19 τόσο των εργαζόμενων, όσο και των φιλοξενούμενων, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανέπτυξε μια σειρά πρωτοκόλλων για τη καθημερινή λειτουργία των μονάδων αυτών.

«Προκειμένου να διευκολύνει την τήρηση των πρωτοκόλλων, το Υπουργείο σε σύμπραξη με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, πραγματοποιήσαν τακτικούς ελέγχους φορείας του νέου κορωνοϊού καθώς και ελέγχους τήρησης των πρωτοκόλλων. Επιπλέον, το Υπουργείο έχει αναλάβει τη διανομή rapid test σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων αναγνωρίζοντας το κόστος που συνεπάγεται η συχνή διεξαγωγή τέτοιων τεστ.

Πρόθεση του Υπουργείου ήταν και είναι η λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου για την προστασία των ηλικιωμένων που διαβιούν σε τέτοιες δομές. Πρακτικές ή παραλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ατόμων τρίτης ηλικίας, κατά την περίοδο των ανωτέρω ελέγχων δεν έγιναν ανεκτές και επιβλήθηκαν τα αντίστοιχα διοικητικά πρόστιμα από τις αρμόδιες εθνικές αρχές», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μαυρακάκης: Γνώριζα για μεταβίβαση περιουσίας σε εργαζόμενο της δομής

Αποκαλύψεις για την υπόθεση με τους θανάτους δεκάδων ηλικιωμένων σε γηροκομείο έκανε εκ νέου στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» πρώην εργαζόμενος της δομής.

Ο Δημήτρης Μαυρακάκης, υπάλληλος στο γηροκομείο από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, τόνισε ότι μέσα σε μία εβδομάδα πέθαναν 14 άτομα και τότε ήταν που άρχισε να υποψιάζεται ότι κάτι δεν πάει καλά.

“Οι περισσότεροι άρχισαν να χάνουν κιλά, μπήκαν 100 κιλά και βρέθηκαν να ζυγίζουν 40. Κάποιοι από τους συγγενείς έβλεπαν την κατάσταση και έφερναν στους ηλικιωμένους φαγητό από έξω” τόνισε ο κ. Μαυρακάκης. “Έκαναν και οι ίδιοι παράπονα, ζητούσαν δεύτερη μερίδα φαγητού” πρόσθεσε.

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του πρώην εργαζόμενου στο γηροκομείο, ότι είχε πέσει στην αντίληψή του ότι ηλικιωμένοι πιέζονταν να μεταβιβάσουν την περιουσία τους σε εργαζόμενους στο γηροκομείο.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις