Όσο πλησιάζουμε προς την καρδιά του χειμώνα αρχίζουν οι προετοιμασίες για το πώς θα ζεσταθούμε. Όσοι χρησιμοποιήσετε τζάκι πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν επιλέγετε καυσόξυλα, αλλά και στο πώς θα ανάψετε σωστά τη φωτιά.

Ο ειδικός στο καυσόξυλο Γιώργος Κασκαλίδης εξηγεί στο DEBATER ότι τρία είναι τα στοιχεία για να καταλάβουμε το καλό καυσόξυλο, την ώρα που το παραλαμβάνουμε:

Με το μάτι:

-Εκεί που κόβεται. Στο σημείο τομής είναι κίτρινο και ακόμη πιο καλό όταν είναι στάχτη χρώμα. Όταν είναι ανοιχτόχρωμο δεν είναι παλιό, καλό.

Καυσόξυλα

-Μεγάλες ρωγμές στο ξύλο, δείχνει την παλαιότητα του. Πόσο πριν έχει κοπεί.

-Να είναι αποφλοιωμένο, να έχει ξεκολλήσει η φλούδα τελείως από το ξύλο. (Δες εικόνα)

Καυσόξυλα

Με την αφή:

-Το βάρος του. Να είναι ελαφρύ το παλιό το καλό, το «φρέσκο» είναι πιο βαρύ. Αυτό δεν είναι καλό

Κατά τη χρήση:

-Να κόψουμε ένα ξυλάκι να δούμε αν παίρνει φωτιά γρήγορα όσο γίνεται το ντάνιασμα.

Καυσόξυλα
Πώς να ανάψουμε σωστά φωτιά στο τζάκι μας

Ο κ. Κασκαλίδης στη συνέχεια εξηγεί αναλυτικά πώς θα ανάψουμε μια σωστή φωτιά στο τζάκι:

“Τοποθετούμε τα καυσόξυλα στο βάθος του τζακιού, στο με κλίση περίπου 45 μοιρών. Πλάγια η μια πλευρά στο πάτωμα του τζακιού και η άλλη πλευρά στον τοίχο του. Το ξύλο από την εσωτερική πλευρά που παίρνει πιο εύκολα, εκεί που έχει κοπεί. Βάζουμε τα άσπρα κυβάκια του εμπορίου από κάτω (αν δεν έχετε βάλτε και χαρτί με λίγο λάδι) και μέσα στο κέντρο. Από πάνω μικρά ξυλάκια μικρού μεγέθους, κλαριά.

Μετά από πάνω τα αφράτα ξύλα πρώτα που είναι είναι οξιά, πεύκο, έλατο και μετά από πάνω όταν έχει πάρει η φωτιά πλέον στα αφράτα ξύλα βάλτε τα σκληρά ξύλα (δρυς, ελιά, πουρνάρι)που είναι και πιο οικονομικά και κρατάνε παραπάνω”.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΑΖΟΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς θα μας επηρεάσει η έκλειψη σελήνης στις 8 Νοεμβρίου 2022;

Στις 2 Νοεμβρίου οι ανακοινώσεις για το “καλάθι του νοικοκυριού” – Κάθε πότε θα αλλάζει

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις