Μια ζωή άκουγα για τη λίμνη Πλαστήρα και πως όλη αυτή η ομορφιά που μοιάζει φυσική, είναι τεχνητή και δημιούργημα του ανθρώπου.

Ευτυχώς όπου βάζει ο άνθρωπος το χέρι του τελικά, κάνει και καλά πράγματα στη φύση αναρωτιέσαι. Ένας προορισμός σχετικά κοντά στην Αθήνα είναι η λίμνη Πλαστήρα που με τα χιονισμένα βουνά απέναντι, σε κάποια σημεία θυμίζει Ελβετία. Αλλά σαν την Ελλάδα μας δεν έχει… 

Ξεκινήσαμε από Αθήνα για το Μορφοβούνι (Γενέτειρα του στρατηγού Νικόλαου Πλαστήρα), τρεις ώρες και πενήντα λεπτά η απόσταση χωρίς στάσεις. Θα σας πρότεινα όμως να κάνετε συχνές στάσεις και να απολαύσετε τη διαδρομή. Άλλωστε εκδρομή πάτε να χαλαρώσετε. 

Φτάνοντας στο Μορφοβούνι, εκεί δηλαδή που διανυκτερεύσαμε εμείς, μόλις 2,3 χιλιόμετρα, τρία λεπτά σε χρόνο με το αυτοκίνητο, συναντάς τη λίμνη Πλαστήρα στο βορειοανατολικό της κομμάτι. Είναι τεράστια να ξέρετε η λίμνη και διαφορετική σε κάθε της πλευρά, έχει το κάτι διαφορετικό.

Κατά την είσοδο μας στον οικισμό του Μορβοφουνίου θα συναντήσετε ένα mirage F1 που δείχνει να απογειώνεται. Έχει τοποθετηθεί προς τιμήν του ήρωα πιλότου σμηναγού Γεώργιου Μπαλταδώρου που σκοτώθηκε όταν επέστρεφε με το αεροσκάφος του μετά από αναχαίτιση Τουρκικών αεροσκαφών

Από το Μορφοβούνι είναι ορατές οι πόλεις  Καρδίτσα και Τρίκαλα, ενώ από τον ξενώνα μας στο βάθος διακρίνεται ο χιονισμένος Όλυμπος ! Ο ξενώνας ΗΩ βρίσκεται σε υψόμετρο 950 μέτρων και μπορεί κανείς να απολαύσει εκτός τον καθαρό αέρα, ολόκληρο και τον Θεσσαλικό κάμπο ! 

Ο ξενώνας πήρε το όνομα του από τη Μούσα της Αυγής η Ήως, η θεότητα της Αυγής, από την ελληνική μυθολογία. Η φιλοξενία του Ηλία Τσιαχρή περιγράφεται με δυο λέξεις: “Ζεστή” και “συγκλονιστική”.  

Με το που μπήκαμε στον πετρόχτιστο και ξύλινο ζεστό ξενώνα. Το τζάκι αναμμένο όλο το εικοσιτετράωρο μέσα στο μεγάλο σαλόνι, θυμίζει παλιό αρχοντικό στο σήμερα! Μας κέρασε ποντζι ρακόμελο με πέντε βότανα ! Ενώ μας έδωσε να δοκιμάσουμε και το μοναδικό λικέρ του από μανιτάρια που φτιάχνει με τη βοηθό του κα. Λέλα.

Η κα. Λέλα φτιάχνει συγκλονιστικά μαγειρευτά που πρέπει να δοκιμάσετε, τηγανιά με πράσο χοιρινό και στιφάδο γουρουνόπουλο, που το φτιάχνει μέσα σε γάστρα σκεπασμένη στα κάρβουνα όπως θα δείτε και στη φωτογραφία είναι τα καλύτερα της! 

Ξεκινήσαμε την ημέρα πίνοντας ζεστή σοκολάτα και βλέποντας από τα ζεστά το χιόνι έξω. Το πρωινό μας ξεκίνησε με χειροποίητη τυρόπιτα χωρίς φύλλο, ήταν εξαιρετική η γεύση και ότι ήθελες η κα. Λέλα ήταν εκεί να σου φτιάξει αυτό που “τραβάει” η όρεξη σου. 

Πηγαίνοντας στη λίμνη ρωτήστε που μπορείτε να βρείτε να κάνετε ποδήλατο μέσα σε αυτή. Είναι μια οικονομική και ωραία εμπειρία. Έχει μέχρι και διπλά ποδήλατα για να απολαύσετε τη θέα παρέα με το αγαπημένο σας πρόσωπο. 

Πήραμε το αυτοκίνητο μας και έχοντας στο μυαλό μας αυτή την υπέροχη εμπειρία κατευθυνθήκαμε προς το Φράγμα Πλαστήρα. Ο λόγος δηλαδή που δημιουργήθηκε όλο αυτό το σαγηνευτικό φυσικό τοπίο. “Στη θέση αυτή ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας το έτος 1925 συνέλαβε την ιδέα της κατασκευής φράγματος για τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης Ταυρωπού. Το έτος 1959 η έμπνευση του Νικολάου Πλαστήρα έγινε πραγματικότητα έξι χρόνια μετά το θάνατο του από τον τότε πρωθυπουργό Κωσταντίνο Γ Καραμανλή, από τότε η τεχνητή λίμνη δίνει κάθε χρόνο στο έθνικό σύστημα της ΔΕΗ 300.000.000 kWh ηλεκτρικού ρεύματος και τα νερά της κάνουν ευφορότερα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα”

Η χειριστής drone Λίτσα Κατσόγιαννου από τα κανάλια Καρδίτσας μας χάρισε ένα πανοραμικό πλάνο από τη λίμνη Πλαστήρα και το φράγμα. Έχει μήκος 220μ. και βάθος 83μ., και διακρίνει κανείς από εκεί το νησάκι της λίμνης με το όνομα Νιάγκα. 

Βλέποντας αυτή τη θέα με τα γαλαζοπράσινα και τιρκουάζ νερά, θελήσαμε να πάρουμε από τους ντόπιους παραγωγούς που βρίσκονται εκεί και έχουν δικούς τους πάγκους με διαφορά σουβενίρ και τοπικά προϊόντα, έναν γλυκό χαλβά Φαρσάλων και να τον απολαύσουμε βλέποντας αυτή τη ξεχωριστή θέα. 

Αν σας φτάνει ο χρόνος επισκεφτείτε και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, που το μέγεθός του εντυπωσιάζει και αποτελεί ένα πρωτοποριακό έργο για την εποχή του. 

H ώρα του φαγητού…

Αν είστε λάτρεις του κρέατος είστε στο κατάλληλο μέρος. Αν όχι πάλι θα σας τρελάνουν οι διάφορες γεύσεις μανιταριών που ευδοκιμούν στα δάση της περιοχής. Ο Ηλίας Τσιαχρής από τον ξενώνα ΗΩ θα σας μαζέψει μανιτάρια και η κα. Λέλα θα σας τα μαγειρέψει όπως θέλετε εσείς. Σε σούπα, σε τηγανιά, ακόμα και σε παστίτσιο.

Συγκλονιστική γεύση! Έχει πολλά όμως και εστιατόρια για να πάτε για φαγητό με τα πιο γνωστά “Το τσαρδακι” και το “Κεραμαριό”. Αν έχετε κανένα “σεκλετι” στεναχώρια που λένε, δοκιμάστε το παραδοσιακό τους γλυκό “σεκλετι” ! Είναι με γιαούρτι, μέλι, καρύδια, φρούτα και διάφορα γλυκά του κουταλιού! 

Να ξέρετε ότι εκεί δεν υπάρχει χιονοδρομικό κοντά. Υπήρχε, αλλά τώρα είναι κλειστό πλέον. Υπάρχει όμως το ορεινό καταφύγιο Αγράφων που αξίζει να το επισκεφτείτε με δικό σας εξοπλισμό για σκι. Αρκεί να ξέρετε να κάνετε! Αν πάλι δεν είστε αυτής της φάσης. Πάνω βρίσκεται και ένα σαλέ που μπορείτε να το επισκεφτείτε απλά για τη θέα. 

Φεύγοντας από αυτόν τον “επίγειο παράδεισο” του Μορφοβουνίου, ελεύθερα άλογα μας περικύκλωσαν και μας “έκοψαν” τον δρόμο. Σαν να μας έλεγαν, μην φύγετε… 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΑΖΟΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ\

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κάρολος παραβλέπει τις επιθυμίες της Ελισάβετ και “χρίζει” την Καμίλα “βασίλισσα”

Σάλος με την καταγγελία πρώην εργαζόμενης σε κέντρο αισθητικής – “Έκλαιγα πάνω από τους πελάτες”

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις