Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετέβη στα παρακάρλια χωριά Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλος του Δήμου Ρήγα Φεραίου για να πάρει δείγματα νερού, να τα αναλύσει και να διαπιστώσει τις αιτίες που έχουν προκαλέσει γαστρεντερίτιδα σε περισσότερους από 100 κατοίκους της περιοχής.

Την ίδια στιγμή, στους κατοίκους των χωριών, οι οποίοι είναι τρομαγμένοι από όσα έχουν συμβεί, μοιράζονται εμφιαλωμένα νερά, καθώς υπάρχει σύσταση να μην πίνουν αλλά ούτε και να πλένονται με το νερό της βρύσης.

Μαγνησία γαστρεντερίτιδα νερό

Εισαγγελική παρέμβαση

Στο μεταξύ την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που παρουσιάστηκαν σε 106 κατοίκους του Ριζόμυλου και του Στεφανοβικείου του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες επιρρίπτει ευθύνες σε υπαλλήλους, θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στον εισαγγελέα, ενώ αναμένονται νέα αποτελέσματα από τον ΕΟΔΥ.

Η ΔΕΥΑ αναζητά για ποιον λόγο μολύνθηκαν οι γεωτρήσεις που τροφοδοτούν τα χωριά, ενώ ο δήμαρχος Δημήτρης Νασίκας δεν έχει εμφανιστεί στην περιοχή, όπου μοιράζονται νερά στον πληθυσμό. Στο Κέντρο Υγείας δέχονται συνεχώς πολίτες με συμπτώματα και συνέντευξη Τύπου θα δώσει για το θέμα και ο περιφερειάρχης.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες του DEBATER, η 90χρονη γυναίκα που άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο του Βόλου, δεν είχε συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και πέθανε από ανακοπή.

Από σαλμονέλα στο νερό βρύσης η έξαρση γαστρεντερίτιδας

«Ήδη από την Παρασκευή έχουμε δώσει οδηγία μαζί με την Περιφέρεια να μην καταναλώνεται το νερό γιατί είχαμε κάποιες πρώτες ενδείξεις από τον εργαστηριακό έλεγχο, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Χθες είχαμε ακόμη αποτελέσματα και όντως είναι υδατογενής (σ.σ. γαστρεντερίτιδα). Έχουμε βρει και παθογόνο, άρα είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι είναι από το νερό» επισήμανε ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, πρόεδρος του ΕΟΔΥ μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, σχετικά με τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο Μαγνησίας.

«Είχαμε πάρει δείγματα μαζί με την Περιφέρεια και από τα πρώτα αποτελέσματα είδαμε ότι μάλλον είναι υδατογενής η έξαρση κρουσμάτων, κάτι που επιβεβαιώσαμε μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ξέρουμε περίπου τι έχει γίνει. Σήμερα θα πάει κλιμάκιο πάλι και από τον ΕΟΔΥ κάτω από την Αθήνα για να ολοκληρώσει την επιδημιολογική διερεύνηση για να πάρουμε κι άλλα δείγματα να δούμε. Έχει τρεις γεωτρήσεις οι οποίες υδρεύουν μια κοινή δεξαμενή και να δούμε ποια από τις τρεις είχε το πρόβλημα ή και οι τρεις, θα διερευνήσουμε ακριβώς πώς έγινε. Είχε βρέξει πριν μια βδομάδα, να δούμε αν σχετίζεται με αυτό το γεγονός. Επίσης αν σχετίζεται με κάποιες διακοπές που είχαν στην ύδρευση. Αυτό θα το διερευνήσουμε, πώς ακριβώς συνέβη για να μην ξανασυμβεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

«Οι κάτοικοι να μην πίνουν ούτε να πλένονται με το νερό»

«Αυτό που έχει σημασία είναι οι κάτοικοι σε αυτή την περιοχή, κατανοούμε ότι ταλαιπωρούνται γιατί δώσαμε οδηγία και δεν είναι εύκολο να τηρήσεις οδηγία να μη χρησιμοποιείς πόσιμο νερό. Και όταν λέμε δεν χρησιμοποιούν πόσιμο νερό, δεν σημαίνει ότι μόνο δεν το πίνω. Ούτε εμείς πλενόμαστε. Γιατί, υπάρχει κι ένα βρέφος τεσσάρων μηνών, το οποίο δεν έπινε νερό, αλλά μάλλον πλύθηκε. Άρα ούτε εμείς πλενόμαστε και αν χρειαστεί, σε έσχατη περίπτωση το χρησιμοποιήσουμε πρέπει να βράσει για τρία λεπτά τουλάχιστον 100 βαθμούς. Η σύσταση είναι να μην το χρησιμοποιούμε. Εάν χρειαστεί για οποιοδήποτε λόγο, πρέπει να βράσει στους 100 βαθμούς τουλάχιστον για τρία λεπτά, για να αξιοποιηθεί» επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. Επιπλέον, σημείωσε πως οι κάτοικοι πρέπει να προσέξουν, ότι το πλύσιμο δοντιών επιτρέπεται επί του παρόντος, με νερό βρύσης, παρά μόνο με εμφιαλωμένο.

Ειδήσεις σήμερα:

Πανελλήνιες 2024: Σε μαθήματα ειδικότητας διαγωνίζονται οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ

Εκκενώθηκε κατάληψη στη Θεολογική σχολή του ΑΠΘ -Βρέθηκαν κράνη και ρόπαλα (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις