«Κύμα ζέστης ή καύσωνας;» – Το μήνυμα του Μαρουσάκη

Οι χάρτες που κοινοποίησε

«Κύμα ζέστης ή καύσωνας;» – Το μήνυμα του Μαρουσάκη

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης έδωσε τη δική του εκδοχή για το αν αυτό που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες είναι κύμα ζέστης ή καύσωνας.

«Τις τελευταίες ημέρες έχει αναπτυχθεί μία “κόντρα” για το αν οι ημέρες που διανύουμε είναι δυνατόν να χαρακτηριστούν ως “καυσωνικές ημέρες” ή απλά σαν πολύ θερμές ημέρες» ανέφερε αρχικά σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook για να προσθέσει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ειλικρινά ο απλός πολίτης ούτε καν τον ενδιαφέρουν τέτοιου είδους “κόντρες” και απλά προσπαθεί να ενημερωθεί για τις καιρικές συνθήκες των επόμενων ημερών, αμφιβάλω όμως για το αν το καταφέρνει.

Σε αυτό βέβαια έχει βάλει για τα καλά το χεράκι του το διαδίκτυο το οποίο τα τελευταία πολλά χρόνια έχει μπει στη ζωή των περισσοτέρων σε θέματα ενημέρωσης και όχι μόνο.

Αν και για τον απλό πολίτη λίγη σημασία έχει αν αύριο θα αντιμετωπίσει 38 ή 40 βαθμούς (άλλωστε αυτό που αισθανόμαστε κάτω από την επίδραση των τσιμέντων και της ηλιακής ακτινοβολίας είναι πολλούς βαθμούς πιο πάνω), αξίζει να κάνουμε μια ανάλυση του όλου θέματος, έτσι για να είμαστε περισσότερο ενημερωμένοι στο μέλλον.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Ο ΟΡΟΣ

Ο όρος “καύσωνας” χρησιμοποιείται για να εκφράσουμε τα επίπεδα άνεσης του ανθρώπινου οργανισμού σε σχέση με τα κύματα ζέστης. Είναι ένας όρος που πρωτοχρησιμοποιήθηκε πριν πολλά πολλά χρόνια και στις μέρες μας τείνει να αντικατασταθεί από τους δείκτες δυσφορίας οι οποίοι εκτός από τη θερμοκρασία λαμβάνουν υπόψη τους και τη σχετική υγρασία προκειμένου να έχουμε μια εικόνα αν το γνωστό μας θερμόμετρο μας δείχνει αυτό που πραγματικά αισθανόμαστε ή μας ξεγελά.

Για παράδειγμα είναι άλλο 38 βαθμοί με μια γενικά ξηρή ατμόσφαιρα και άλλο οι ίδιοι βαθμοί θερμοκρασίας με μια γενικά υγρή ατμόσφαιρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γενικά θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμών κελσίου θεωρούνται αρκετά επιβαρυντικές για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Αν και η επιστήμη της Μετεωρολογίας έχει δώσει απάντηση για το πότε ο ανθρώπινος οργανισμός δέχεται μεγάλη θερμική πίεση, εμείς επιμένουμε να χρησιμοποιούμε τον όρο “καύσωνας” έτσι όπως αυτός πρωτοπροσδιορίστηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΤΕΜΙΑ

Ο όρος “καύσωνας” για να έχει νόημα έστω και με την παλιά χρήση του όρου, θα πρέπει να ικανοποιεί κάποια κριτήρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1. Να ικανοποιεί μεγάλη έκταση

2. Να λαμβάνονται υπόψη και οι ελάχιστες θερμοκρασίες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

3. Να λαμβάνεται υπόψη η συνοπτική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας

4. Να λαμβάνεται υπόψη το ανεμολογικό πεδίο

Η πρόταση 2 και η πρόταση 4 έχουν άμεση σχέση με τη σχετική υγρασία.

Την τελευταία περίπου 20ετία έχοντας δημιουργηθεί ένα νέο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών το οποίο καμία σχέση δεν έχει με αυτό που υπήρχε τόσο ως προς τη λειτουργία του όσο και ως προς τις θέσεις που αυτοί οι μετεωρολογικοί σταθμοί καταλαμβάνουν, υπάρχει μεγάλη σύγχυση ως προς τις προς τα πάνω θερμοκρασίες που καταγράφονται.

Για παράδειγμα άλλο να έχεις έναν μετεωρολογικό σταθμό σε μη αστικοποιημένη περιοχή και άλλο να μετράς θερμοκρασίες εντός αστικού ιστού με εκπομπές θερμότητας από άσφαλτο, τσιμέντα κτλ.

Αυτό στις μέρες μας καλείται κλιματική αλλαγή, ή για να το θέσω καλύτερα επιτάχυνση κλιματικής αλλαγής.

Άραγε τα ΜΜΕ φταίνε όταν τροφοδοτούνται από δεδομένα που επιστημονικά ακολουθούνται από πολλές ενστάσεις?

Κάποια στιγμή θα πρέπει η επιστημονική κοινότητα να κοιταχτεί στον καθρέφτη και να μην πετάμε το μπαλάκι απέναντι λέγοντας τα κακά ΜΜΕ που κάνουν την τρίχα τριχιά.

ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΥΣΩΝΑΣ Ή ΚΥΜΑ ΖΕΣΤΗΣ

Όπως ανέφερα και παραπάνω λίγη σημασία έχει για τον απλό κόσμο. Η ζέστη είναι ζέστη και αυτό το αισθάνονται καλύτερα όσοι δραστηριοποιούνται εκτεθειμένοι σε αυτές τις συνθήκες.

Για τους υπόλοιπους που κονταροχτυπιούνται πίσω από τα πληκτρολόγια και με το κλιματιστικό στο φουλ, δε νομίζω ότι έχει και ιδιαίτερη σημασία.

Μιας όμως και ανοίχτηκε αυτό το θέμα και για όσους επιθυμούν, ας ακολουθήσουν την ανάλυσή μας.

Στον πρώτο χάρτη σημειώνουμε τα όρια διάκρισης ως προς τον χαρακτηρισμό μιας αέριας μάζας σε ύψος 1500 μέτρων εκεί όπου γίνεται αυτός ο χαρακτηρισμός.

Παρατηρείστε πως το φυσικό κλιματιστικό που ακούει στον όρο “μελτέμι”, μπαίνει σφήνα και αποδιοργανώνει την καυσωνική μάζα η οποία εκτονώνεται προς την ηπειρωτική Τουρκία.

Άραγε αν πούμε εμείς ότι έχουμε καύσωνα, οι γείτονές μας Τούρκοι πώς πρέπει να χαρακτηρίσουν το φαινόμενο?

Για να διευκολύνουμε την κατανόηση του θέματος, στον αυτόν χάρτη σημειώνουμε τις τιμές της θερμοκρασίας στα 1500 μέτρα.

Στον δεύτερο χάρτη μας αποτυπώνεται το μελτέμι μέσα στο Αιγαίο που προσεγγίζει στα στενά των Κυκλάδων ακόμη και τα επίπεδα θυέλλης (ριπές) συγκρατώντας εκεί τον υδράργυρο κοντά στους 30 βαθμούς!

Στους τελευταίους δύο χάρτες σημειώνουμε τον κύκλο του μελτεμιού μέσα στην ημέρα όπου τα μέγιστα παρατηρούνται αργά το μεσημέρι και τα ελάχιστα νωρίς το ξημέρωμα.

Αυτό συμβαίνει λόγω των θερμοκρασιακών διαφορών που αναπτύσσονται μέσα στην ημέρα μεταξύ ξηράς και θάλασσας.

Δείτε λοιπόν ότι αργά το μεσημέρι αναπτύσσεται ένα πεδίο υψηλής πίεσης “Υ” προς το δυτικό βορειοδυτικό Αιγαίο, το οποίο μέσα στη νύχτα υποχωρεί καθώς υποχωρεί και η έντονη θερμότητα στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Έτσι η διαφορά πίεσης γίνεται μέγιστη κοντά στο απόγευμα και ελαχιστοποιείται μέσα στη νύχτα.

Καλό βράδυ σε όλες και όλους!».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ