Η πρόγνωση του καιρού και η πρόβλεψη για βαρυχειμωνιά ανήμερα της Τσικνοπέμπτης αποτελεί το αντικείμενο της νέας κόντρας που ξέσπασε μεταξύ των μετεωρολόγων
Συγκεκριμένα, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης έδωσε τη δική του απάντηση μετά την ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά, ο οποίος ανέφερε ότι «εμείς πρόγνωση καιρού από τώρα δεν κάνουμε για τότε και ούτε τάζουμε χιονιάδες». Ο μετεωρολόγος του ΟΡΕΝ σχολίασε σήμερα ότι «εμείς δώσαμε μία τάση του προγνωστικού μας μοντέλου» και υπογράμμισε ότι δεν καταλαβαίνει τις αντιδράσεις.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης έγραψε στα social media, μεταξύ άλλων, ότι «ήταν Τσικνοπέμπτη του 2004 και συγκεκριμένα 12 Φεβρουαρίου του 2004, όταν ένα ισχυρό κύμα ψύχους και χιονιά, σάρωσε περιοχές της χώρας μας και από τα βόρεια. Έντονα επηρεάστηκε τότε και ο νομός Αττικής. Λέτε 21 χρόνια μετά να ζήσουμε κάτι ανάλογο;».
Κολυδάς: ” Εμείς δεν τάζουμε χιονιάδες”
Είχε προηγηθεί η ανάρτηση του διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, ο οποίος έγραψε στο facebook:
«Η ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΚΑΙ Η “ΠΡΟΓΝΩΣΗ” ΤΗΣ ΤΣΙΚΝΑΣ!
Άντε και του χρόνου, όταν έρθει στις 20 του μηνός με το καλό. Εμείς πρόγνωση καιρού από τώρα δεν κάνουμε για τότε και ούτε τάζουμε χιονιάδες. Βλέπετε, μας εμποδίζει η τσίκνα της ημέρας να “δούμε” τόσο μακριά!
Το μόνο που μπορούμε να προβλέψουμε με σιγουριά, είναι τα υψηλά επίπεδα της …Χοληστερίνης».
Η απάντηση Μαρουσάκη
Σχολιάζοντας την αιχμηρή αυτή ανάρτηση και χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης τόνισε αρχικά ότι την Τσικνοπέμπτη του 2004 είχαμε μία πολύ ψυχρή εισβολή που απασχόλησε την χώρα μας με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, πυκνές χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές. Επρόκειτο, όπως είπε, για ένα κύμα ψύχους που απασχόλησε και τον νομό Αττικής.
Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο παγκόσμιο μοντέλο «Ηρακλής», που επιμελείται ο ίδιος και πρόσθεσε: «μελετάμε αυτά τα αποτελέσματα τα οποία εδώ και αρκετό καιρό μας δείχνουν ένα έντονο σήμα ότι έρχονται πολικές αέριες μάζες σε μεγάλο τμήμα της γηραιάς ηπείρου και πολύ πιθανόν να φτάσουν μέχρι και στη χώρα μας. Είναι μια τάση, την οποία την παρακολουθούμε και θα ενημερώσουμε όταν θα έχουμε πιο φρέσκα στοιχεία. Δεν υπάρχει μοντέλο που να μην μας έχει “ρίξει στον κουβά”. Η ατμόσφαιρα είναι ένα χαοτικό σύστημα. Προσπαθούμε να τα βάλουμε με το χάος. Εμείς δώσαμε μία τάση του προγνωστικού μας μοντέλου».
«Τις αντιδράσεις δεν καταλαβαίνω. Ως επιστήμων δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αντιδρούν σε αυτό μου το μήνυμα και δεν είδα αντίστοιχες αντιδράσεις λίγα 24ωρα πριν, όταν υπήρξαν αντίστοιχα δημοσιεύματα περί ολοκλήρωσης του χειμώνα. Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό… Όταν κάνεις μία εκτίμηση για δύο μήνες μετά, την οποία την περνάς κατά κάποιον τρόπο απαρατήρητη, και στέκεσαι σε μία εκτίμηση μίας εβδομάδας μετά… δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη αναστάτωση, όταν μερικά 24ωρα πριν βγήκε σε διάφορα δημοσιεύματα ότι ο χειμώνας τελειώνει», συνέχισε ο μετεωρολόγος του ΟΡΕΝ.
Σαντορίνη: Σεισμός 6 Ρίχτερ το καλό σενάριο κατά τον Τσελέντη – Τι σημαίνει η ανύψωση της Καλντέρας
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"