Με προβληματισμό παρακολουθούν τη σεισμική “καταιγίδα” στις Κυκλάδες, που συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, οι σεισμολόγοι.

Στις 03:14 καταγράφηκε ακόμα ένας ισχυρός σεισμός 5 Ρίχτερ ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό, ενώ ακολούθησαν τουλάχιστον άλλες τέσσερις δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ.

Σε νέα ανάρτησή του το πρωί της Τετάρτης, ο Άκης Τσελέντης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για έναν σεισμό 6 Ρίχτερ και περιέγραψε το χειρότερο σενάριο.

Ο ίδιος επιμένει, επίσης, ότι υπάρχει «αμφίδρομη σχέση ρηγμάτων και ανόδου του μάγματος» προσθέτοντας ότι και στην περίπτωση ενός σεισμού 6 Ρίχτερ και ενός μεγαλύτερου σεισμού, «θα δώσουν τσουνάμι».Πιο συγκεκριμένα, ο Άκης Τσελέντης υπενθυμίζει ότι από τις πρώτες ημέρες που επικρατούσε η γνώμη πως οι σεισμοί δεν έχουν σχέση με την ηφαιστειακή δράση, ο ίδιος είχε πει πως υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση ρηγμάτων και ανερχόμενου μάγματος. Επίσης, αναφέρεται σε διάγραμμα με όλη την σεισμική έως τώρα ακολουθία, που παρέθεσε χθες, το οποίο δείχνει πως η συνολική σεισμική ενέργεια που απελευθερώθηκε φτάνει αυτή ενός σεισμού 6 Ρίχτερ.

«Σας είπα ότι δεν σημαίνει τίποτα αυτό και δεν ισχύουν τα αφηγήματα περί της σταδιακής εξασθένησης της ακολουθίας, κάτι που ακούστηκε από πολιτικά χείλη και από ξενοδοχειακά συμφέροντα» υπογραμμίζει.

Όπως εξηγεί, μεταξύ άλλων, δεν είναι ένα συγκεκριμένο ρήγμα που χάνει το σεισμικό του δυναμικό λίγο λίγο με την μορφή μικρών σεισμών αλλά ένας σεισμολογικός χώρος με πάρα πολλά μικρά ρήγματα, που θα μπορούσαν να δώσουν σεισμό μέχρι 5 Ρίχτερ. Το μάγμα του ηφαιστείου, όπως ανεβαίνει, τα ενεργοποιεί.

«Στο ερώτημα αν μπορούμε να έχουμε σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ απαντώ ναι» τονίζει, σημειώνοντας ότι ο σεισμογόνος αυτός όγκος καταλήγει σε ρήγμα που μπορεί να δώσει μια τέτοια δόνηση.

Επίσης, ο Άκης Τσελέντης αναφέρει πως το χειρότερο σενάριο να ενεργοποιηθεί το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού, που θα δώσει έναν μεγάλο σεισμό, δεν φαίνεται μέχρι τώρα, αλλά είναι εφικτό. Και τα δύο σενάρια θα δώσουν τσουνάμι, όπως λέει.

Δείτε ολόκληρη την ανάρτησή του:

Από την πλευρά του, ο καθηγητής σεισμολογίας και εκπρόσωπος επιτροπών σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως «τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μια μικρή μετακίνηση της σεισμικότητας προς την Αμοργό. Οι μετακινήσεις αυτές είναι συχνές και τις έχουμε δει και σε άλλες περιπτώσεις».

«Το πρώτο πόρισμα είναι πως η κατάσταση είναι σταθερή. Ενώ στην αρχή είχαμε μια μικρή ύφεση στα 3άρια, τώρα ξαναέχουμε τον ίδιο περίπου ρυθμό. Παραμένει ωστόσο μια από τις πιο δύσκολες ακολουθίες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στον ελληνικό χώρο», σημείωσε.

«Το κεφάλι μας δεν θα ησυχάσει τόσο εύκολα γιατί δυστυχώς η διάρκεια αυτών των ακολουθιών ακόμα και στην απλή περίπτωση της σμηνοσειράς είναι εβδομάδες και σε κάποιες περιπτώσεις και μήνες. Δεν υπάρχει κανένα μαγικό κουμπί να κλείσουμε την φύση και να ησυχάσουμε αύριο, μεθαύριο. Θα πρέπει να κινηθούμε με βάση την υπόθεση ότι μπορεί για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα να συνεχίσουμε να έχουμε μια ανάλογη κατάσταση. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται για παράδειγμα 7 χρόνια».

Στη συνέχεια τόνισε πως κανείς δεν είπε στους κατοίκους να φύγουν αλλά δεν μπορεί να τους πει ο ίδιος και να γυρίσουν «γιατί το ψυχολογικό θέμα είναι τελείως υποκειμενικό». Πάντως επισήμανε πως «είναι όσο ασφαλείς ήταν και πριν ξεκινήσει η ακολουθία».

Αναφορικά με τα σενάρια, ο κ. Παπαζάχος συνέχισε λέγοντας πως έχουν γίνει εκτιμήσεις για το τι θα μπορούσε να προκαλέσει ένας σεισμός 6,5 Ρίχτερ «και οι ζημιές είναι περιορισμένες. Ειδικά στα σύγχρονα κτίρια».

Σεισμοί στις Κυκλάδες: Ακόμα ένα δύσκολο βράδυ

Άλλες έξι σεισμικές δονήσεις καταγράφτηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (12/2) στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Αμοργό και τη Σαντορίνη, σύμφωνα με ανακοινώσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.

Η πιο “ισχυρή” από αυτές τις σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφτηκε στις 03:14, κάπου 24 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της κοινότητας της Αρκεσίνης Αμοργού, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ακολούθησαν άλλες τέσσερις “ασθενείς” δονήσεις, 4, 4,6, 4 και 4,1 βαθμών, αντίστοιχα στις 03:35, στις 04:14, στις 04:18 και στις 04:23, στον θαλάσσιο χώρο, σε απόσταση μεταξύ 20 και 25 χιλιομέτρων νότια της ίδιας κοινότητας, κατά τα δεδομένα του Ινστιτούτου.

Στις 6:21 καταγράφηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 17 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Σημειώνεται πως από την 1η Φεβρουαρίου ως σήμερα, έχουν καταγραφτεί στην περιοχή των Κυκλάδων πάνω από 1.100 σεισμοί, ο ισχυρότερος από τους οποίους ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών, συνόψισε χθες ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος. Όπως σημείωσε, η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στα ίδια περίπου επίπεδα.

Ειδήσεις σήμερα:

Ψάχνουν και για άλλα θύματα του απατεώνα ταξιτζή – Πώς άρπαζε τις κάρτες από ανυποψίαστες ηλικιωμένες (Βίντεο)

Τέμπη: Στελέχη της εταιρείας φύλαξης κατέθεσαν ως ύποπτοι πριν την δημοσιοποίηση των νέων βίντεο

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις