Στα γεγονότα που συνέβησαν, χθες Παρασκευή 13 Αυγούστου, τα οποία οδήγησαν στην απέλασή του από την Τουρκία καθώς θεωρείται “ανεπιθύμητος” αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Γιώργος Βαρυθυμιάδης, καταγγέλλοντας “φακέλωμα” από την πλευρά της Άγκυρας σε όσους ασχολούνται με συλλόγους Ποντίων.

Ο κ. Βαρυθυμιάδης μιλώντας στην εκπομπή του “Ώρα Ελλάδος” του Open, μίλησε για το τι πιστεύει ότι ώθησε τις Αρχές της Τουρκίας να του απαγορεύσουν την είσοδο, αλλά και πώς ήταν οι συνθήκες στα κρατητήρια του αεροδρομίου.

Ο κ. Βαρυθυμιάδης αρχικά ανέφερε ότι στην αποστολή συμμετείχαν έξι άτομα μεταξύ των οποίων και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου. Όπως είπε, κατά τον έλεγχο της βίζας στο αεροδρόμιο του ζητήθηκε να περιμένει και τελικά βρέθηκε στα κρατητήρια. 

“Όταν φτάσαμε στην Κωνσταντινούπολη και πήγαμε για να μας σφραγίσουν τη βίζα, οι υπόλοιποι πέρασαν. Εμένα μου είπαν να περιμένω στην άκρη μέχρι να με ενημερώσουν. Ήρθε ένας αστυνομικός, ο οποίος με πήρε, ενώ προχωρούσαμε ήρθαν και άλλοι δύο μετά. Με πήγαιναν από γραφείο σε γραφείο μέχρι να δημιουργηθεί ο φάκελος, καταλήξαμε να μου πάρουν αποτυπώματα και κατέληξα στο κρατητήριο του Διεθνούς Αεροδρομίου στην Κωνσταντινούπολη”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας.

Ακόμα ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης τόνισε ότι όλη αυτή η συμπεριφορά συνέβη χωρίς να του δοθούν συγκεκριμένες εξηγήσεις από τις τουρκικές Αρχές, και ότι μετά από περίπου 6 ώρες έμαθε από το ελληνικό προξενείο ότι είναι “ανεπιθύμητος” στην Τουρκία.

“Από τον οργανωμένο ποντιακό χώρο έχουμε μπει στη λίστα”

Για τους λόγους που θεωρείται “ανεπιθύμητος” ο κ. Βαρυθυμιάδης είπε ότι ο βασικός λόγος είναι πως το 2019 η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος μαζί με την ΚΕΔΕ, την Προεδρία της Δημοκρατίας πραγματοποίησε ένα παγκόσμιο συνέδριο για τη Γενοκτονία των Ποντίων, του οποίου την έναρξη έκανε πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Βαρυθυμιάδη έχει ενοχλήσει πολύ τους Τούρκους καθώς και εκείνες τις ημέρες είχαν δημιουργήσει κάποια επεισόδια. “Νομίζω ότι από τότε έχουμε μπει στη λίστα από τον οργανωμένο ποντιακό χώρο. Το ζήτημα νομίζω είναι πολιτικό δεν είναι προσωπικό”.

“Θεωρούμε και πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο λόγος γιατί οι μοναδικές φορές που έχω πάει εγώ στην Τουρκία και στην Τραπεζούντα είναι τις προηγούμενες έξι φορές που έκανε ο Πατριάρχης τη λειτουργία”, είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη συμπεριφορά των τουρκικών Αρχών, ο κ. Βαρυθυμιάδης είπε, “η συμπεριφορά τους μπορεί να ήταν λίγο σκληροί αλλά αυτό δεν με ενοχλεί εμένα”.

“Η Τουρκία μετά το συνέδριο και τις δηλώσεις του Μπάιντεν και την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, προσπαθεί να δημιουργήσει μία άμυνα με λάθος τρόπο”, είπε αρχικά ο κ. Βαρυθυμιάδης και προσέθεσε ότι δεν πήγε ως απλός πολίτης στην Τουρκία αλλά ως εκπρόσωπος 470 σωματείων έχοντας ενημερώσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις