Σοκ προκαλούν τα στοιχεία της δικογραφίας για τα 36 άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση του θανάτου δεκάδων ηλικιωμένων με αιτιολογία “ανακοπή καρδιάς” στο γηροκομείο της “φρίκης” στα Χανιά, με τα στοιχεία για την κακομεταχείριση και τις απάνθρωπες συνθήκες όσων διέμεναν στη δομή να προκαλούν αποτροπιασμό.

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε επτά συλλήψεις και σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, πρόκειται για την 69χρονη μητέρα και τη 43χρονη κόρη που εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες του γηροκομείου, δύο γιατροί (εκ των οποίων και εκείνος που υπέγραφε τα πιστοποιητικά θανάτου των ηλικιωμένων) και τρία ακόμα άτομα (νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό).

Κατά την έρευνα των αρχών στα σπίτια των 7 συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 105.000 ευρώ σε μετρητά αλλά και πολλά κοσμήματα τα οποία προέρχονται από παράνομη δραστηριότητα.

Και οι επτά οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα που τους άσκησε ποινικές διώξεις για σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία, απάτης, πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών, έκθεσης από την οποία προήλθε θάνατος και παράβασης καθήκοντος.

Χανιά: Ανατριχίλα προκαλεί η δικογραφία για το γηροκομείο του “τρόμου”

Όσα αναφέρονται τις εκατοντάδες σελίδες που περιλαμβάνει η δικογραφία σύμφωνα με την εφημερίδας “Πατρίς”, προκαλούν σφίξιμο στην καρδιά και ανατριχίλα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διέμεναν οι ηλικιωμένοι.

Η αστυνομική έρευνα έχει εστιάσει σε 30 θανάτους ηλικιωμένων του γηροκομείου και σε οκτώ απόπειρες θανάτωσης, με την εκτίμηση των Αρχών να είναι ότι οι νεκροί είναι πολύ περισσότεροι, καθώς έχουν καταγραφεί 293 περιπτώσεις θανάτων ηλικιωμένων σχετιζόμενων με οποιονδήποτε τρόπο με τη φιλοξενία τους στη δομή, από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2021.

Στους 36 εμπλεκόμενους που φέρεται ότι συμμετείχαν στη φερόμενη εγκληματική οργάνωση αποδίδεται πως παρέλειψαν με πρόθεση να διαφυλάξουν την αξιοπρεπή διαβίωση των τροφίμων και τα θεμελιώδη δικαιώματά τους για την υγεία τους αλλά και την ίδια τους τη ζωή.

Ακόμα αναφέρεται πως προέβησαν με πρόθεση σε συγκεκριμένες παράνομες πράξεις με αποτέλεσμα ως μόνη ενεργός αιτία από αυτές τις ενέργειές τους και παραλείψεις να είναι είτε η αιτιωδώς προκληθείσα θανάτωση είτε η απόπειρα θανάτωσης των ηλικιωμένων φιλοξενούμενων.

Στη δικογραφία προσδιορίζεται ποια ήταν η δράση της φερομένης εγκληματικής οργάνωσης από το 2009 έως το 2021 με το παράνομο περιουσιακό όφελός της να υπολογίζεται κατά την προανακριτική Αρχή σε εκατομμύρια ευρώ.

Ακόα από τη διερεύνηση των στοιχείων που αφορούν τους ΑΜΚΑ των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων στη δομή, διαπιστώθηκαν παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων ύψους περίπου 3.000.000 ευρώ!

Χανιά Τρομάζουν τα όσα αναφέρονται στη δικογραφία για τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων

Οι συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων ήταν άθλιες καθώς όπως αναφέρεται στη δικογραφία, ο υποσιτισμός τους ήταν καθημερινός, ενώ η ελάχιστη τροφή τους χορηγούνταν τάχυστα με αποτέλεσμα να παρατηρούνται εριστατικά εισροφήσεων τροφών.

Επιπλέον στους ηλικιωμένους χορηγούνταν καθημερινά κατασταλτικά φάρμακα με αποτέλεσμα να χάνουν την επαφή με το περιβάλλον, ενώ η υγιεινή ήταν ανύπαρκτη σε πολλές περιπτώσεις επανατοποθετούσαν στους ηλικιωμένους ακάθαρτες πάνες ακράτειας, ενώ ακινητοποιούσαν και τους ηλικιωμένους δένοντάς τους για ολόκληρα 24ωρα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη δικογραφία οι ηλικιωμένοι στο γηροκομείο στα Χανιά αντιμετώπιζαν:

Υποσιτισμό: η ποσότητα της χορηγούμενης σε καθημερινή βάση τροφής ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη, η ποιότητά της χαμηλή και η χορήγησή της γινόταν σε ταχύτατα ελάχιστο χρόνο λόγω πίεσης. Σε βαθμό που, όπως υποστηρίζεται, είχαν παρατηρηθεί περιστατικά εισροφήσεων τροφών (πνιγμών).

Κρέας έτρωγαν σπάνια, φρούτα ελάχιστα και έπιναν γάλα αραιωμένο με νερό.

Καταλογίζεται ότι χορηγούσαν έως και αποφάγια προηγούμενων γευμάτων, ακόμα και επικίνδυνα εντόσθια ζώων που παρέχονταν δωρεάν από επιχειρηματίες του είδους. Υπολογίζεται ότι το ημερήσιο κόστος για την σίτιση του κάθε τρόφιμου ήταν περίπου 0,55 ευρώ.

Ανύπαρκτη υγιεινή: υποστηρίζεται ότι η ατομική υγιεινή τους ήταν αραιά και πού, τους έπλυναν και τους καθάριζαν με χρησιμοποιημένες πετσέτες και χρησιμοποιημένα απ’ όλους σαπούνια, κοινά ξυραφάκια κλπ.

Οι ρόμπες που τους φορούσαν καθαρίζονταν σπάνια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις επανατοποθετούσαν στους ηλικιωμένους ακάθαρτες πάνες ακράτειας.

Καθηλωμένοι με περίδεση: στους κατηγορούμενους αποδίδεται ότι εφάρμοζαν σε αρκετούς ηλικιωμένους τακτική πλήρους και 24ωρης ακινητοποίησης είτε στις κλίνες τους είτε σε αναπηρικά αμαξίδια, με χρήση ιμάντων περίδεσης, τους οποίους τοποθετούσαν στα αντιβράχια των χεριών και στους αστραγάλους.

Χορήγηση κατασταλτικών φάρμακων: Επιπρόσθετα καταλογίζεται ότι στην πλειοψηφία των ηλικιωμένων χορηγούνταν άμεσα και σε σταθερή βάση ισχυρά κατασταλτικά ψυχιατρικά φαρμακευτικά σκευάσματα (χωρίς δικαιολογημένη διάγνωση) προκειμένου να αδρανοποιηθούν οι πνευματικές τους λειτουργίες και να καμφθεί η κινητικότητά τους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όπως περιγράφεται, οι ηλικιωμένοι να χάνουν την επαφή με το περιβάλλον, να είναι μονίμως ληθαργικοί και στο σώμα τους να προκαλούνται ευμεγέθη έλκη από τις κατακλίσεις αλλά και σηπτικές καταστάσεις, με ραγδαία επιδείνωση της ήδη βεβαρημένης υγείας τους.

Ειδήσεις σήμερα:

Η Κάτια Ταραμπάνκο επιστρέφει στο Survivor – Οι πρώτες στιγμές της στον Άγιο Δομίνικο (vid)

“Ο Άλκης δεν σκοτώθηκε με το δρεπάνι” – Τι υποστηρίζει ο 21χρονος πρώην ποδοσφαιριστής (vid)

“Ήταν παγωμένο, γυμνό, ακουμπισμένο έξω από τον κάδο” – Σοκαριστική μαρτυρία για το νεκρό βρέφος στη Θεσσαλονίκη (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις