“Σημεία και τέρατα” αναφέρονται στη δικογραφία για το γηροκομείο “κολαστήριο” στα Χανιά, που είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας τον περασμένο Μάρτιο μετά τον εντοπισμό δεκάδων ηλικιωμένων νεκρών από “ανακοπή καρδιάς”.

Συγκεκριμένα η εγκληματική οργάνωση που είχε δημιουργηθεί φαίνεται πως δραστηριοποιούνταν η για 12 ολόκληρα χρόνια από το 2009 έως και το 2021, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη μεθοδολογα. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη δικογραφία προέβησαν στην υπαίτια θανάτωση 30 ηλικιωμένων και αποπειράθηκαν να θανατώσουν άλλους οκτώ, ενώ εκτιμάται ότι οι θάνατοι είναι πολύ περισσότεροι σε αριθμό… Την εκτίμηση αυτή ενισχύει το ότι υπήρξαν 293 καταγεγραμμένοι θάνατοι ηλικιωμένων μέσα σε μόλις έξι χρόνια, από το 2015 έως το 2021.

Μάλιστα όπως αναφέρει η δικογραφία οι τρόφιμοι του γηροκομείου ήταν υποσιτισμένοι, τους έδιναν ακόμα και “αποφάγια προηγούμενων γευμάτων στα νέα γεύματα, καθώς και ακατάλληλες και επικίνδυνες για την υγεία των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων τροφές, όπως π.χ. εντόσθια ζώων“, ακόμα αναφέρεται ότι οι ηλικιωμένοι δένονταν, τους χορηγούνταν κατασταλτικά φάρμακα και κυκλοφορούσαν με τις ακαθαρσίες τους για μέρες. Μάλιστα το προσωπικό δεν δίσταζε ακόμα και να χτυπάει τους ηλικιωμένους.

Τι αναφέρεται στη δικογραφία για το γηροκομείο “κολαστήριο” στα Χανιά.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη δικογραφία που παρουσιάζει ο ιστότοπος prakritika.gr, από την έρευνα της αστυνομίας “δημιουργήθηκε μία εταιρία κερδοσκοπικού χαρακτήρα ως “προκάλυμμα” της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων, η οποία εν συνεχεία θα λειτουργούσε ως “μανδύας νομιμότητας” -όπως χαρακτηρίζεται- της δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης“.

Η δικογραφία εστιάζει στη δράση δύο γιατρών, δύο νοσηλευτών και ενός υπαλλήλου που εργάζονταν στο γηροκομείο στα Χανιά εξ αρχής από το 2009 και είχαν ως σκοπό “να είναι νομιμοφανής η εγκληματική δραστηριότητα και να την συγκαλύψουν, αλλά και να καταστεί εφικτή η διαχείριση και εκμετάλλευση ηλικιωμένων, έχοντας πάντα ως σκοπό τη μεγιστοποίηση του παράνομου οικονομικού οφέλους”.

Επίσης στη δικογραφία αναφέρεται η λέξη “βιτρίναπροκειμένου να διαφημιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι υποτιθέμενες παρεχόμενες υπηρεσίες της δομής, ώστε να προσελκυστούν οι ηλικιωμένοι και οι συγγενείς τους να φιλοξενηθούν στη μονάδα “πρότυπο”, όπως χαρακτηρίζεται.

Σοκάρει ο βασανισμός των ηλικιωμένων στο γηροκομείο στα Χανιά

Στο πιο σοκαριστικό σημείο της δικογραφίας αναφέρεται πως “ο βασανισμός ήταν φυσικό επακόλουθο, όπως και η θανάτωση των ηλικιωμένων”.

Όπως αναφέρεται προκαλώντας τρόμο “η ποσότητα χορηγούμενης τροφής στους ηλικιωμένους φιλοξενούμενους σε καθημερινή βάση ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη, η ποιότητα ιδιαίτερα χαμηλή και η χορήγηση γινόταν ταχύτατα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα λόγω της ασκούμενης πίεσης από τη διοίκηση της Μονάδας… χορηγούνταν αποφάγια προηγούμενων γευμάτων στα νέα γεύματα, καθώς και ακατάλληλες και επικίνδυνες για την υγεία των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων τροφές, όπως π.χ. εντόσθια ζώων τα παρέχονταν δωρεάν στη Μονάδα”.

Σύμφωνα με τη δικογραφία οι Αρχές έφτασαν στη διαπίστωση ότι η δαπάνη για τη σίτιση κάθε ηλικιωμένου έφτανε μόλις τα 0,55 ευρώ την ημέρα!

Με την είσοδο των ηλικιωμένων προς φιλοξενία τους αφαιρούνταν τα ρούχα και τους δίδονταν ρόμπες μεγάλου μεγέθους, που καθαρίζονταν σπάνια… Η δε φροντίδα της υγιεινής και της καθαριότητας των ηλικιωμένων γινόταν ανά πολύ αραιά διαστήματα, χρησιμοποιώντας τα ίδια υλικά”, συμπληρώνει η δικογραφία και αναφέρει πως οι πάνες ακράτειας δεν αλλάζονταν με αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι να φορούν τις ίδιες με τις ακαθαρσίες.

Σύμφωνα με τη δικογραφία το προσωπικό ακολουθούσε την τακτική της “μηχανικής καθήλωσης”, της πλήρους δηλαδή ακινητοποίησης σε κρεβάτι ή αναπηρικό καροτσάκι επί 24ώρου βάσεως, με την χρήση ιμάντων περίδεσης και ζωνών ασφαλείας“.

Επιπλέον όπως αναφέρεται χορηγούνταν στους ηλικιωμένους “ισχυρά αντικατασταλτικά ψυχιατρικά σκευάσματα περιέχονταν στη φαρμακευτική αγωγή των φιλοξενούμενων, χωρίς -όπως τονίζεται- δικαιολογημένη διάγνωση, ώστε να καμφθούν οι όποιες αντιστάσεις και η πνευματική τους διαύγεια και λειτουργία“.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα “οι ηλικιωμένοι σταδιακά να χάνουν την επαφή τους με το περιβάλλον, να βρίσκονται μόνιμα σε κατάσταση καταστολής, να δημιουργούνται πληγές από την πίεση των ιμάντων και τη συνεχή ακινησία και να επιβαρύνεται διαρκώς η υγεία τους. Για τον παραπάνω λόγο η συμπεριφορά απέναντι στους ηλικιωμένους χαρακτηρίζεται ως απάνθρωπη και εξευτελιστική, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έπεφταν και θύματα σωματικής βίας από τους υπαλλήλους της δομής“.

Τρομάζει η δραστηριότητα του γιατρού του γηροκομείου στα Χανιά

Όμως ακόμα πιο φρικιαστικά είναι τα όσα αναφέρονται για τον υγειονομικό υπεύθυνο της Μονάδας, καθώς “συγκάλυπτε” την εγκληματική οργάνωση την έκδοση ψευδών βεβαιώσεων θανάτου.

“Πιστοποιούσε ψευδώς τον θάνατο του εκάστοτε ηλικιωμένου “θύματος” σε ανακοπή καρδιάς, αντί των πραγματικών αιτιών, όπως βασανισμό, μη παροχή σωστής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, μη διακομιδή σε νοσηλευτικό ίδρυμα, ώστε να αποφεύγεται η περαιτέρω διερεύνηση των αιτιών θανάτου από τις αρμόδιες Αρχές και να διασφαλίζεται η συνέχεια της λειτουργίας της εγκληματικής οργάνωσης”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η δικογραφία καταλήγει πως “προέκυψε μετά βεβαιότητας με ότι στα χρονικά διαστήματα που αναφέρονται, οι δύο δράστιδες ως ιδιοκτήτριες της δομής και οι δύο συμβεβλημένοι γιατροί, ενεργώντας από κοινού στο πλαίσιο της συγκροτηθείσας εγκληματικής οργάνωσης και των μεταξύ τους αναπτυχθέντων ισχυρών δεσμών, αν και είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να προβούν σε όλες τις απαραίτητες από τον νόμο και τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης ενέργειες, προκειμένου να διαφυλάξουν την αξιοπρεπή διαβίωση, τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, την υγεία, το υπέρτατο αγαθό της ζωής… αντιθέτως αυτοί

  • παρέλειψαν με πρόθεση να το πράξουν αυτό
  • προέβησαν με πρόθεση σε συγκεκριμένες παράνομες πράξεις

με αποτέλεσμα ως μόνη ενεργός αιτία από αυτές τους τις ενέργειες και παραλείψεις να είναι η αιτιωδώς προκληθείσα θανάτωση, είτε η απόπειρα θανάτωσης των ηλικιωμένων φιλοξενούμενων… τα μέλη αυτής αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος το οποίο υπολογίζεται σε εκατομμύρια ευρώ… Επιπλέον, προέκυψε ότι διαπιστώθηκαν παράνομες συνταγογραφήσεις των δύο ιατρών της Μονάδας, ύψους 3 εκ. ευρώ”.

Προθεσμία για να απολογηθούν πήραν οι επτά συλληφθέντες

Προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν την Παρασκευή και το Σάββατο πήραν από την ανακρίτρια Χανίων οι επτά συλληφθέντες για την υπόθεση της λειτουργίας ιδιωτικής δομής φιλοξενίας ηλικιωμένων στα Χανιά. Η υπόθεση απασχολεί τις Αρχές από τον Απρίλιο του 2021 όταν και υπήρξαν καταγγελίες για τις συνθήκες λειτουργίας της δομής και για θανάτους ηλικιωμένων.

Μετά από πολύμηνη έρευνα της ΕΛΑΣ σχηματίσθηκε δικογραφία και σήμερα, συνελήφθησαν επτά άτομα (4 γυναίκες και 3 άνδρες) κατηγορούμενοι για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονίας, παραβάσεις του νόμου “περί προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων“, πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών.

Οι πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται οι επτά συλληφθέντες αφορούν το χρονικό διάστημα από 5 Μαΐου 2009, έως 5 Μαΐου 2021. Στην δικογραφία που σχηματίσθηκε εμπλέκονται εκτός από τους συλληφθέντες, 29 ακόμα άτομα. Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ σε νομότυπες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια και οχήματα των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχεθήκαν συνολικά ως προερχόμενα από παράνομη δραστηριότητα, το χρηματικό ποσό των 105.855 ευρώ και κοσμήματα.

Ειδήσεις σήμερα:

Η χιονισμένη Ελλάδα από το διάστημα – Οι εντυπωσιακές εικόνες που ανέβασε Γερμανός αστροναύτης

Νέα βίντεο ντοκουμέντα από τη δολοφονική επίθεση στον Άλκη και στους φίλους του

Οι παίκτες του MasterChef αποκαλύπτονται… Ο νέος “Πετρετζίκης” και τα Golden pins!

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις