Μέτρα για τον κορονοϊό: Παρέμβαση για το θέμα των νέων μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό άνω των 60 πραγματοποίησε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος το χαρακτήρισε αναπόφευκτο μεν, αρκεί να είχαν ληφθεί πρώτα θετικά μέτρα δε.
Υποστήριξε ότι είναι ένα μέτρο που θα μπορούσε να αποφευχθεί αν είχε προηγηθεί μια κοινωνική συναίνεση και μια πολιτική συνεννόηση, τονίζοντας πως θα επιθυμούσε μια μεγαλύτερη μίξη προς τα θετικά μέτρα.
Για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, συνολικά, ο κ. Μόσιαλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση μπόρεσε να οργανώσει ένα καλό εμβολιαστικό πρόγραμμα, δεν κατάφερε όμως να πετύχει μια εκτεταμένη συναίνεση και ομόνοια ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα.
Όσον αφορά τα μέτρα, επισήμανε ότι το ορθό είναι μια μίξη θετικών και αρνητικών μέτρων. Έφερε σαν παράδειγμα τα θετικά μέτρα για τους νέους, καθώς και τα αρνητικά, δηλαδή τη δυσκολία πρόσβασης σε χώρους. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι πρέπει να υπάρχει σταθερότητα μηνυμάτων: “Δεν λες για 2-3 μήνες ότι είναι αντισυνταγματική η υποχρεωτικότητα και ξαφνικά να αρχίζουν το ένα μέτρο μετά το άλλο”. Τόνισε ότι η σταθερότητα είναι σημαντική για την ψυχολογία των πολιτών.
Μέτρα για τον κορονοϊό – “Να μην βρεθούμε στο δίλημμα ποιος θα μπει και ποιος όχι στο νοσοκομείο”
Υπογράμμισε ξανά την ανάγκη για εμβολιασμό ώστε να μην υπάρχουν μεγάλα διλήμματα και να μην γίνει επιλογή ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει: “Αν γεμίσουν οι ΜΕΘ και έχουμε 1.000 άτομα στις ΜΕΘ και δεν έχουμε άλλες δυνατότητες νοσηλείας, το δίλλημα το οποίο θα μπει στην ιατρική κοινότητα και θα είναι δυσβάσταχτο είναι το εξής: Θέλει πρόσβαση σε κρεβάτι ένας 75χρονος ανεμβολίαστος κι ένας 40αρης ανοσοκατεσταλμένος που έχει κάνει και τις δύο δόσεις, αλλά δεν τον έχει πιάσει το εμβόλιο. Θα πάμε αναγκαστικά στην επιλογή ασθενών, όπως έγινε στο Μπέργκαμο της Ιταλίας και στην Αγγλία στο πρώτο κύμα. Αν δεν γίνει ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων, τα ηθικά διλλήματα θα είναι ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει”
Επικαλέστηκε επίσης το παράδειγμα της Αγγλίας, όπου οι άνω των 60 είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 95%, για αυτό το λόγο παρά τα πολλά κρούσματα το σύστημα υγείας δεν πιέζεται τόσο.
“Δεν γίνεται τα μέτρα υποχρεωτικότητας να μείνουν μόνο για τους άνω των 60”
Στο ερώτημα για το αν πρέπει να ληφθούν άλλα μέτρα, επισήμανε ότι τα μέτρα υποχρεωτικότητας δεν γίνεται να μείνουν μόνο στους άνω των 60: “Τι θα γίνει με την εστίαση; Μπορούν να μπαίνουν οι εμβολιασμένοι και όσοι εργάζονται να είναι ανεμβολίαστοι;” Ρώτησε με νόημα.
Για την μετάλλαξη Όμικρον, ο κ. Μόσιαλος έκανε λόγο για έναν λογικό βαθμό ανησυχίας και για την ανάγκη απάντηση τεσσάρων κρίσιμων ερωτημάτων: “Το πρώτο είναι αν είναι πιο μολυσματικό το νέο στέλεχος. Το δεύτερο αν είναι πιο επικίνδυνο. Το τρίτο είναι τι κάνουμε με τα εμβόλια και το τέταρτο είναι αν πιάνουν τη νέα παραλλαγή τα φάρμακα”
Τέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τέταρτη δόση του εμβολίου για τους ανασοκατεσταλμένους.
Επιστήμονες του Harvard δίνουν κρίσιμες απαντήσεις για τη μετάλλαξη Όμικρον
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"