Ήταν Σεπτέμβριος του 2024, όταν έγινε γνωστό πως σε κεντρικούς οδικούς άξονες της Αθήνας, θα εγκαθίσταντο περισσότερες από 1.000 κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας.

Με παρέμβαση του μάλιστα ο πρωθυπουργός, Κυριακός Μητσοτάκης είχε τονίσει σχετικά με το θέμα πως «η εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας μπορεί να γίνει με την αξιοποίηση της τεχνολογίας. Έχω ζητήσει από το Προστασίας του Πολίτη και από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης πρόταση για το πώς θα βάλουμε 1.000 κάμερες στην Αθήνα για τον έλεγχο της παραβατικής συμπεριφοράς στο δρόμο. Αναφέρομαι σε κράνη, ζώνες ασφάλειας και ταχύτητα. Η κλήση θα πηγαίνει απευθείας στον παραβάτη και αν οι πολίτες αισθανθούν ότι μπαίνει τάξη τότε θα μειωθούν αισθητά και οι παραβατικές συμπεριφορές».

Μέχρι αυτή τη στιγμή όμως, όπως αποκαλύπτει το DEBATER, και παρά τις εξαγγελίες, στους δρόμους της Αθήνας δεν έχει τοποθετηθεί καμία κάμερα, καθώς το υπουργείο ψηφιακής Πολιτικής, δεν έχει προκηρύξει τον διαγωνισμό για την αγορά καμερών.

«Πράσινο φως» για την εγκατάσταση των καμερών

Ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, η αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, έδωσε το «πράσινο φως» για τη λειτουργία καμερών στους δρόμους της Αθήνας.

Με γνωμοδότησή της, έκρινε ότι η μελέτη που έχει γίνει από την Ελληνική Αστυνομία για τη χρήση τους «αντιμετωπίζει σε ικανοποιητικό βαθμό τους κινδύνους οι οποίοι δημιουργούνται για τα προστατευόμενα έννομα συμφέροντα των υποκειμένων των δεδομένων».

Η Αρχή ωστόσο ήταν αρνητική στην εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης λόγω ελλιπών στοιχείων που της προσκομίστηκαν προκειμένου να μπορέσει να ελέγξει τη νομιμότητα τυχόν επεξεργασίας με τέτοια συστήματα.

Εν αναμονή της προκήρυξης του διαγωνισμού

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, έως το καλοκαίρι του 2025, θα τοποθετηθούν συνολικά σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, όπως η Λεωφόρος Κηφισίας, Αμαλίας, Αλεξάνδρας, Συγγρού και Μαρκοπούλου 1.388 κάμερες.

Το «ηλεκτρονικό» αυτό «μάτι», θα καταγράφει περιπτώσεις παραβίασης του ερυθρού σηματοδότη, την μη χρήση κράνους, τη χρήση κινητών τηλεφώνων και την υπέρβαση ορίου ταχύτητα των οδηγών. Τις βασικότερες αιτίες ουσιαστικά πρόκλησης τροχαίων δυστυχημάτων.

Για την ώρα, πάντως, το έργο παραμένει «στάσιμο», καθώς μέχρι και σήμερα δεν έχει ξεκινήσει ο σχετικός διαγωνισμός από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που έχει αναλάβει να «τρέξει» και μάλιστα άμεσα, το συγκεκριμένο project.

Οι κάμερες στο κυνήγι του εγκλήματος

Τα τελευταία χρόνια η φράση, «η αστυνομία αναζητά βιντεοληπτικό υλικό που θα οδηγήσει στα ίχνη των δραστών», έχει γίνει κλισέ, με μεγάλο μέρος των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, να ζητούν την χρήση καμερών και την αξιοποίηση οπτικού υλικού για την εξιχνίαση δολοφονικών ενεργειών, κλοπών και διαρρήξεων.

Μοιάζει αδιανόητο στην Ελλάδα του 2025, να υπερισχύουν απόψεις μιας μειοψηφίας περί «Μεγάλου Αδελφού» και στέρησης των προσωπικών ελευθεριών, όταν όλα πλέον καταγράφονται και αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Άλλωστε, οι μόνοι που θα πρέπει να ανησυχούν από την εγκατάσταση των καμερών για την διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και ευημερίας, είναι οι παραβατικοί και οι εγκληματίες.

Με… οδηγό την Αγγλία και την Κίνα

Την ώρα που στην Ελλάδα η χρήση καμερών έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά, προηγμένες χώρες, όπως η Κίνα, η Αγγλία, ακόμη και η Βαγδάτη, επενδύουν στις κάμερες για λόγους προστασίας του δημόσιου συμφέροντος. Έτσι λοιπόν, στο Λονδίνο υπάρχουν 127.423 κάμερες για 9.648.110 άτομα, στην Κίνα, 626 εκατομμύρια κάμερες σε 1,43 δισεκατομμύρια άτομα και στην Βαγδάτη, 120.000 κάμερες για 7.711.311 άτομα.

Ειδήσεις σήμερα:

Τουρκία: Χάος στους δρόμους μετά τη σύλληψη Ιμάμογλου – Σε νέες διαδηλώσεις καλεί τους πολίτες σήμερα η αντιπολίτευση (βίντεο)

ΕΥΔΑΠ: Νερό υψηλής ποιότητας από τη βρύση μας και έργα πνοής σε όλη την Αττική


Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις