Σε μάστιγα τείνουν να καθιερωθούν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα μας, αφού καθημερινά προστίθενται νέα στη μακρά και μαύρη λίστα, με θύματα γυναίκες όλων των ηλικιών.
Μόνο χθες, Πέμπτη 11/4, καταγράφηκαν 103 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με τις αστυνομικές αρχές να προχωρούν σε συνολικά 43 συλλήψεις με αυτόφωρη διαδικασία.
Μάλιστα, από τα παραπάνω περιστατικά, τρεις γυναίκες – θύματα ζήτησαν να μεταφερθούν σε προσωρινά και ασφαλή καταλύματα, όπως προβλέπουν οι νέες οδηγίες του αρχηγού της ΕΛΑΣ προς τις αστυνομικές υπηρεσίες, μετά τη στυγερή γυναικοκτονία έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων με θύμα την 28χρονη Κυριακή Γρίβα.
4+1 οδηγίες από την ηγεσία της ΕΛΑΣ για την προστασία θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας
Οι οδηγίες που συντάχθηκαν από την ηγεσία της ΕΛΑΣ μετά τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους αποσκοπούν στην πλήρη προστασία των θυμάτων. Πρόκειται για ένα κείμενο που συντάχθηκε στις 5 Απριλίου και το οποίο φέρει την υπογραφή του αρχηγού της ΕΛΑΣ, Δημήτρη Μάλλιου.
Μέριμνα εξασφάλισης ασφαλούς χώρου διαμονής για τα θύματα
Να εξετάζουν κατά περίπτωση τη φιλοξενία θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας στις εγκαταστάσεις της ΕΛΑΣ και για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται, ούτως ώστε να διαφυλάσσεται η ασφάλεια τους.
Μάλιστα, η εν λόγω οδηγία αναφέρει παράλληλα την εντολή που δίνεται από την ηγεσία της ΕΛΑΣ για επαφές ακόμα και με την Εκκλησία και τους δήμους για ανεύρεση προσωρινού και ασφαλούς χώρου διαμονής.
Σε περίπτωση που εξαντληθούν οι παραπάνω επιλογές, τότε τα θύματα θα φιλοξενούνται σε ξενώνες ή ξενοδοχεία με έξοδα της ΕΛΑΣ.
Ακόμα κι αν λήξει η διαδικασία της αυτόφωρης αναζήτησης του καταγγελλόμενου/θύτη, τότε θα πρέπει να υπάρχει εξασφάλιση ασφαλούς χώρου διαμονής για το θύμα για όσο καιρό διαρκεί ο κίνδυνος σε βάρος του.
Μέτρα για την ασφάλεια του θύματος αν επιθυμεί να παραμείνει στην οικία του
Ακόμα και σε περίπτωση που το θύμα δεν επιθυμεί να αλλάξει χώρο, αλλά να συνεχίσει να διαμένει στο σπίτι του, τότε η ΕΛΑΣ θα πρέπει να διασφαλίζει την περιφρούρηση της οικίας, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες.
Αποστολή περιπολικού σε κλήση στο “100” και χρήση panic button
Στις νέες οδηγίες της ηγεσίας της ΕΛΑΣ προς τις αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας, αναφέρεται επίσης πως όποιο θύμα πατήσει το panic button, τότε θα το επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛΑΣ να στέλνει αμέσως περιπολικό.
Θα καταγράφονται όλα τα περιστατικά, ακόμα κι αν δεν υποβάλλεται μήνυση
Μία ακόμη σημαντική αλλαγή στην αντιμετώπιση φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας, θα αφορά την καταγραφή των σχετικών περιστατικών.
Συγκεκριμένα, στο εξής θα καταγράφονται όλα τα περιστατικά, ακόμα κι αν το θύμα επιλέξει για ιδίους λόγους να μην υποβάλει μήνυση. Έτσι, οι αστυνομικοί θα έχουν δικαιοδοσία να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες, άνευ προηγηθείσας μήνυσης, σε αντίθεση με την περίπτωση της 28χρονης Κυριακής και άλλων πολλών γυναικών – θυμάτων αυτών των θλιβερών φαινομένων.
Έγγραφη αναφορά για την αποδοχή ή μη από πλευράς θύματος
Μάλιστα, ζητείται από την ηγεσία της ΕΛΑΣ να αναφέρεται εγγράφως ότι ενημερώθηκε το θύμα και για την δυνατότητα μεταφοράς στην ιατροδικαστική υπηρεσία, καθώς και αν δέχτηκε ή όχι. Ότι ενημερώθηκε, επίσης, για την δυνατότητα φύλαξης σε ασφαλή χώρο, καθώς και αν δέχτηκε ή όχι.
Σημειώνεται ξανά πως οι παραπάνω οδηγίες εστάλησαν από την ηγεσία τις ΕΛΑΣ σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας, στο πλαίσιο των δομικών αλλαγών που προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προσφάτως.
Γιατί ο Μητσοτάκης κάνει… πακέτο Κασσελάκη-Βελόπουλο
Η Google ανακοινώνει νέα εκπαιδευτική πρωτοβουλία για θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στην Ελλάδα
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"