Ο πληθωρισμός έχει χτυπήσει πλέον βάναυσα και την Ιταλία, με αποτέλεσμα ακόμα και τα βασικά είδη διατροφής να καταγράφουν τρομακτικές αυξήσεις.

Μετά την παρουσίαση των στοιχείων που αφορούν τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου (συν 11,9% σε ετήσια βάση) από μέρους του Ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat, το Σάββατο η Ιταλική Ένωση Καταναλωτών (Unc) αναφέρεται στις ανατιμήσεις βασικών προϊόντων του τομέα των τροφίμων.

Είναι ενδεικτικό ότι το σπορέλαιο, μέσα σε ένα χρόνο, στην Ιταλία αυξήθηκε κατά 56%, το βούτυρο κατά 42,9%, η ζάχαρη κατά 35,9% και το ρύζι κατά 30,6%.

Παράλληλα, η τιμή του γάλακτος μακράς διαρκείας σημείωσε αύξηση του 29,4%, των λαχανικών του 25,1% ενώ το αλεύρι, τους τελευταίους δώδεκα μήνες ακρίβυνε κατά 23,7%.

Οι ανατιμήσεις στα μακαρόνια έφτασαν το 22,5%, στα αυγά το 18,7% ενώ η τιμή του κοτόπουλου αυξήθηκε κατά 18% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021.

Σύμφωνα με την Ιταλική Ένωση Καταναλωτών, μέσα σε δώδεκα μήνεςτο κόστος της ενέργειας στην ελεύθερη αγορά υπερτριπλασιάστηκε, με αύξηση του 329%.

Ο πρόεδρος της Unc, Mασιμιλάνο Ντόνα, τέλος, προέβλεψε ότι βάσει της τελευταίας αύξησης του πληθωρισμού, φέτος τα ιταλικά νοικοκυριά θα κληθούν, κατά μέσο όρο, να ξοδέψουν 3.324 ευρώ περισσότερα απ΄ότι την περσινή χρονιά.

Ειδήσεις σήμερα

“Έχουμε βρεθεί αρκετές φορές αντιμέτωποι τους Τούρκους” – Οι αποκαλύψεις του επισμηναγού Γιακουμή (vids)

Προσοχή! Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής – Πάμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις