ΑΤην Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022 θα έχουμε ακόμα μια αλλαγή ώρας και θα πρέπει να γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ..

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, “την Κυριακή 30 Οκτωβρίου λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της EE 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.”.

Η θερινή ώρα θα επανέλθει την τελευταία Κυριακή του Μάρτη, δηλαδή στις 26 Μαρτίου 2023.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τελευταία αλλαγή ώρας ήταν προγραμματισμένη για τον Μάρτιο 2021, με τα κράτη-μέλη στην ΕΕ να καλούνται να επιλέξουν μια από τις δύο ζώνες (χειμερινή ή θερινή).

Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, αλλά, μετέθεσε την απόφαση των χωρών-μελών για δύο χρόνια. 

Ωστόσο, μια σειρά από ζητήματα όπως η πανδημία του κορονοϊού, το Brexit και ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέστειλαν την υλοποίηση της απόφασης.

Πλέον, οι ειδικοί μελετούν τη σύνδεση της συζήτησης για κατάργηση του μέτρου με την ενεργειακή κρίση και το κατά πόσο θα ήταν ευεργετική.

Ο “πατέρας” της αλλαγής ώρας

Η θερινή ώρα (Daylight Saving Time, DST) είναι η αλλαγή της ώρας που ένα κράτος διαλέγει να υιοθετήσει για κάποιο χρονικό διάστημα του έτους και βασίζεται σε ένα σύστημα που σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας.

Η ιδέα αποδίδεται στον Βενιαμίν Φραγκλίνο το 1784, προκειμένου να υπάρχει διαθέσιμο περισσότερο φυσικό φως κατά τους θερινούς μήνες.

Έναν αιώνα αργότερα υποστήριξε την πρόταση αυτή ο Γουίλιαμ Γουίλετ, Βρετανός επιχειρηματίας που ασχολούνταν με την οικοδομή, όμως η τρέχουσα αλλαγή της ώρας βασίστηκε στην πιο επιστημονική προσέγγιση του Νεοζηλανδού εντοµολόγου, Τζορτζ Χάντσον.

Αλλαγή ώρας: Πότε άρχισε να εφαρμόζεται στην Ελλάδα

Στην Ευρώπη, για πρώτη φορά η αλλαγή ώρας εφαρμόστηκε το καλοκαίρι του 1916, εν μέσω πολέμου, στη Γερμανία, προκειμένου το ανθρώπινο δυναμικό να μπορεί να παράγει καλύτερα πολεμικό υλικό χωρίς να καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα.

Στη χώρα μας, η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932, στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε.

Κατά τη δεκαετία του ‘70, μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία το εφάρμοσε πια το 1975.

Ειδήσεις σήμερα

Τη Νάνσι Πελόζι αναζητούσε ο εισβολέας που τραυμάτισε με σφυρί τον σύζυγό της – “Απαιτούσε να δει την πρόεδρο”

Ο “killer” του Rock ‘n’ Roll πέθανε – Ο γάμος με τη 13χρονη ξαδέλφη του και η σύγκριση του Τζέρι Λι Λιούις με τον Έλβις (vids)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις