Στέφαν Μπάναχ: Για άλλη μια φορά η Google με ένα από τα γνωστά google doodle της, τιμάει ένα ακόμη ιστορικό πρόσωπο που έχει συμβάλει στα μέγιστα στην ανάπτυξη ενός σημαντικού κλάδου, όπως της επιστήμης, των μαθηματικών, της τεχνολογίας και της τέχνης. Τώρα ήρθε η σειρά του σπουδαίου μαθηματικού μυαλού, Στέφαν Μπάναχ (Stefan Banach) να έχει το δικό του τιμητικό doodle.

Μία από τις κορυφαίες μαθηματικές διάνοιες του 20ου αιώνα, ο Στέφαν Μπάναχ γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1892 στην Κρακοβία της Πολωνίας. Η κλίση του στα μαθηματικά φάνηκε από πολύ νωρίς καθώς ήδη από το γυμνάσιο ασχολούταν μαζί με τον φίλο του τον Βίτολντ Βίλκος. Αμέσως μετά την αποφοίτηση του μετακόμισε το 1910 στο Λβουφ, το σημερινό Λβίβ.

Όμως επέστρεψε στην Κρακοβία τέσσερα χρόνια αργότερα, όταν και ξέσπασε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Τότε είναι που έγινε φίλος με τον Χιούγκο Στάινχαους, ο οποίος αρκετό καιρό μετά τον χαρακτήρισε ως “τη μεγαλύτερη επιστημονική του ανακάλυψη“. Μαζί δημοσίευσαν την πρώτη τους κοινή εργασία όταν ο Μπάναχ έλυσε μερικά θέματα που ο Στάινχαους τα θεωρούσε πολύ δύσκολα.

Ο Στέφαν Μπάναχ γλίτωσε την στρατιωτική θητεία την ταραχώδη και καταστροφική για τον κόσμο περίοδο, καθώς η όραση του δεν ήταν καθόλου καλή. Αντιθέτως ξεκίνησε να διδάσκει σε τοπικά σχολεία για όλη τη περίοδο του πολέμου. Το 1919 μαζί με τον Στάινχαους και άλλους μαθηματικούς ίδρυσε την Πολωνική Μαθηματική Εταιρεία.

Το 1920 πήρε τη θέση βοηθού στο Πολυτεχνείο του Λβουφ, ενώ στις 22 Ιουλίου 1922 έλαβε και επίσημα την έδρα του καθηγητή στο ίδιο πανεπιστήμιο και μέλος της Πολωνικής Ακαδημίας Μάθησης. Το 1929, αφού οργάνωσε τη Σχολή Μαθηματικών του Λβιβ, ξεκίνησε να συγγράφει τα Théorie des Operations Lineaires.

Αφού ξέσπασε και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ο Μπάναχ αναδείχθηκε κοσμήτορας του Τμήματος Μαθηματικών και Φυσικής του Πανεπιστημίου του Λβουφ, όμως αφού οι Γερμανοί κατέλαβαν την πόλη το 1941 έκλεισαν όλα τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη πόλη για τους Πολωνούς. Έτσι αναγκάστηκε να γίνει τροφοδότης αίματος ψειρών στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Τύφο και τους Ιούς “Ρούντολφ Βάιγκλ” για να βγάζει τα προς το ζην, δουλεία που μπορεί να είχε μεγάλο κίνδυνο τύφου αλλά τον γλίτωσε από την καταναγκαστική εργασία και άλλες μορφές καταστολής.

Με την ανακατάληψη του Λβιβ από τους Σοβιετικούς το 1944, δόθηκε η ευκαιρία στον Μπάναχ να επανιδρύσει το πανεπιστήμιο της πόλης, από όπου απομακρύνθηκε καθώς οι Σοβιετικοί έδιωξαν όλους τους Πολωνούς από τα καταληφθέντα από αυτούς εδάφη. Έτσι προετοιμάστηκε να επιστρέψει στη Κρακοβία.

Ωστόσο δεν πρόλαβε να πράξει κάτι τέτοιο καθώς ο Στέφαν Μπάναχ απεβίωσε τον Αύγουστο του 1945, αφού είχε διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα επτά μήνες νωρίτερα, τον Ιανουάριο.

Αρκετές σημαντικές και αξιοσημείωτες μαθηματικές έννοιες φέρουν το όνομα του σήμερα, όπως οι έννοιες: χώρος Μπάναχ, άλγεβρα Μπάναχ, μέτρο Μπάναχ, παράδοξο Μπάναχ-Τάρσκι, θεώρημα Χαν-Μπάναχ, θεώρημα Μπάναχ-Στάινχαους, παιχνίδι Μπάναχ-Μάζουρ, θεώρημα Μπάναχ-Αλάογλου και θεώρημα σταθερού σημείου Μπάναχ.

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά τα 4 ζώδια θα έχουν τύχη στον έρωτα και στα οικονομικά!

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στα Μέγαρα, “καντηλάκια” στη Σαλαμίνα – Φόβος για αναζωπυρώσεις

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις