Για τα καλά έχει βάλει στο στόχαστρό του ο Ντόναλντ Τραμπ την Κίνα, με τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στους δύο “γίγαντες” της παγκόσμιας οικονομίας να σκληραίνει μέρα με τη μέρα.
Μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να “παγώσει” για 90 ημέρες τους ανταποδοτικούς δασμούς σε δεκάδες χώρες, πλην της Κίνας, σήμερα Πέμπτη 10/4 τέθηκαν σε ισχύ οι επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί αντιποίνων ύψους 84% που είχε αναγγείλει το Πεκίνο πως θα επιβάλλονταν στα αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα.
Οι νέοι επιπρόσθετοι δασμοί εφαρμόζονται σε όλα τα προϊόντα των ΗΠΑ που εισάγονται στην κινεζική αγορά ανεξαιρέτως.
«Ο επιπρόσθετος δασμός» θα «αυξηθεί από το 34% στο 84%» από αυτήν την Πέμπτη στις 12:01 ώρα Κίνας (07:01 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε χαρακτηριστικά το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.
Yπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα στον εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο καθώς ανακοίνωσε ότι τα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ θα φέρουν δασμούς 125%, που θα ισχύουν μάλιστα άμεσα.
«Κάποια στιγμή, ελπίζουμε στο εγγύς μέλλον, η Κίνα να συνειδητοποιήσει ότι οι μέρες που διέλυαν τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, δεν είναι πλέον βιώσιμες ή αποδεκτές», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social.
Επιπλέον, ο Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι ενέκρινε «μια παύση 90 ημερών για την εφαρμογή των νέων δασμών» σε πάνω από 75 χώρες.
Σημειώνεται πως η ανακοίνωση Τραμπ για «πάγωμα» 90 ημερών στους ανταποδοτικούς δασμούς, προκάλεσε μεγάλη άνοδο στις διεθνείς αγορές.
Με βίντεο του Μάο Τσετούνγκ η νέα απάντηση της Κίνας
Εν τω μεταξύ, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας απάντησε στους δασμούς 125% με ένα βίντεο από ομιλία του Μάο Τσετούνγκ και το μήνυμα «είμαστε Κινέζοι, δεν φοβόμαστε από τις προκλήσεις, δεν θα υποχωρήσουμε».
Στο βίντεο ακούγεται ο Μάο Τσετούνγκ να λέει «ως προς το πόσο θα διαρκέσει αυτός ο πόλεμος, δεν είμαστε εμείς που θα το αποφασίσουμε. Ήταν θέμα του προέδρου Τρούμαν, τώρα εξαρτάται από τον πρόεδρο Άιζενχαουερ ή όποιον είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Είναι στο χέρι τους».
We are Chinese. We are not afraid of provocations. We don’t back down. 🇨🇳 pic.twitter.com/vPgifasYmI
— Mao Ning 毛宁 (@SpoxCHN_MaoNing) April 10, 2025
«Ανεξαρτήτως του πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος αυτός, εμείς δεν θα υποκύψουμε ποτέ. Θα παλέψουμε μέχρι να θριαμβεύσουμε πλήρως» πρόσθετε στην ομιλία του ο ιστορικός ηγέτης της Κίνας υπό τον ήχο χειροκροτημάτων.
Σύμφωνα με τον Guardian το απόσπασμα είναι από την ομιλία του Μάο στο κλείσιμο της συνεδρίασης του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας το 1953.
Οι αναφορές του αφορούσαν τότε τον πόλεμο της Κορέας στον οποίο η Κίνα υποστήριξε την Βόρεια Κορέα και οι ΗΠΑ τη Νότια Κορέα.
Είχε προηγηθεί βίντεο από ομιλία του Ρόναλντ Ρίγκαν, το 1987, στην οποία ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αποκήρρυτε τοςυ δασμούς τονίζοντας ότι «τελικά θα πλήξουν την αμερικανική οικονομία», σε μια προφανή αναφορά στους δασμούς Τραμπ.
NEW: 🇨🇳 🇺🇸 The Chinese Embassy in the U.S. posts this video of Reagan speaking against tariffs captioned:
— ADAM (@AdameMedia) April 8, 2025
“Ronald Reagan vs. #tariffs : 1987 speech finds new relevance in 2025”
pic.twitter.com/lhsVjhwB2F
Δασμοί: Γιατί ο Τραμπ στοχεύει την Κίνα
Πάντως, αν θέλει κάποιος να καταλάβει τι σημαίνει αυτή η σύγκρουση των δυο μεγάλων οικονομιών για την παγκόσμια οικονομία, αρκεί να δει το εύρος των εμπορικών σχέσεων τους.
Το εμπόριο αγαθών μεταξύ των δύο οικονομικών δυνάμεων ανήλθε σε περίπου 585 δισ. δολάρια πέρυσι με τις ΗΠΑ να εισάγουν πολύ περισσότερα από την Κίνα (440 δισ. δολάρια) από ό,τι η Κίνα από την Αμερική (145 δισ. δολάρια). Αυτό οδήγησε τις ΗΠΑ σε εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέλυσε το BBC, η διαφορά μεταξύ των εισαγωγών και των εξαγωγών ανήλθε στα 295 δισ. δολάρια το 2024. Πρόκειται για ένα σημαντικό μέγεθος που ισοδυναμεί με περίπου 1% της αμερικανικής οικονομίας.
Στόχος του Ντόναλντ Τραμπ σε αυτή τη δεύτερη θητεία του στον Λευκό Οίκο δεν είναι τίποτα λιγότερο από την ανατροπή ενός καθιερωμένου συστήματος παγκόσμιου εμπορίου με επίκεντρο την Κίνα ως το εργοστάσιο του κόσμου.
Μάλιστα, η Κίνα παράγει πλέον το 60% των ηλεκτρικών αυτοκινήτων παγκοσμίως – ένα μεγάλο ποσοστό αυτών κατασκευάζεται από τις δικές της εγχώριες μάρκες – και το 80% των μπαταριών που τα τροφοδοτούν.
Φονικό στην Εύβοια: Πώς βγήκε το σπίτι σε πλειστηριασμό – Η αντιδικία του 75χρονου με την αδελφή του
Θεσσαλονίκη: Πώς λειτουργούσε η μακάβρια “φάμπρικα” στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία – Ο τιμοκατάλογος
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"