Ο Ντόναλντ Τραμπ συνάντησε χθες, Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ανήμερα της επετείου τριών ετών από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, το βαθύ χάσμα ήταν εμφανές χθες στις πρωτεύουσες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, παρά τα χαμόγελα και από τους δύο ηγέτες.

Ο Λευκός Οίκος δεν έδειξε με κανένα τρόπο την στήριξή του στον ουκρανικό λαό, την ώρα που ο Πύργος του Άιφελ, η Πύλη του Βρανδεμβούργου και τα κτίρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες φωτίστηκαν τη Δευτέρα με μπλε και κίτρινα χρώματα της ουκρανικής σημαίας.

Ενώ οι ηγέτες της ΕΕ έδιναν το παρών στο Κίεβο, ο Ντόναλντ Τραμπ επικεντρωνόταν στη σφράγιση μιας συμφωνίας που θα αποζημίωνε τις ΗΠΑ για τη στρατιωτική βοήθεια που έχουν προσφέρει.

«Νομίζω ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, σχολιάζοντας τις προσπάθειές του να διαπραγματευτεί την ειρήνη με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Είχαμε κάποιες πολύ καλές συνομιλίες με τη Ρωσία. Είχαμε κάποιες πολύ καλές συνομιλίες και με άλλους δρώντες και προσπαθούμε να τερματίσουμε τον πόλεμο με τη Ρωσία και την Ουκρανία».

Μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισκεφθεί τη Μόσχα εάν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία – κάτι που προέβλεψε ότι μπορεί να συμβεί τις επόμενες κιόλας εβδομάδες. Αυτό θα τον καθιστούσε τον πρώτο Αμερικανό πρόεδρο που θα επισκεπτόταν τη Ρωσία εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

Ο Μακρόν μπορεί να αποκάλεσε τον πρόεδρο «αγαπητό Ντόναλντ» και να χρησιμοποίησε επανειλημμένα λέξεις όπως «φιλία» και «κοινή ατζέντα», ωστόσο φρόντισε να προβάλλει διακριτικά τις αντιρρήσεις του.

«Αυτή η ειρήνη δεν πρέπει να σημαίνει παράδοση της Ουκρανίας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο. «Δεν πρέπει να σημαίνει κατάπαυση του πυρός χωρίς εγγυήσεις. Αυτή η ειρήνη πρέπει να διασφαλίζει την κυριαρχία της Ουκρανίας».

Καμία αναφορά στις εγγυήσεις ασφαλείας

Ο Ντόναλντ Τραμπ πάντως δεν έκανε καμία αναφορά στις εγγυήσεις ασφαλείας ή την ουκρανική κυριαρχία, αρνήθηκε να αποκαλέσει τον Πούτιν δικτάτορα και δήλωσε ψευδώς ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν δαπανήσει τρεις φορές περισσότερα χρήματα για τον πόλεμο από ό,τι η Ευρώπη.

Ο Μακρόν, φροντίζοντας να μην προκαλέσει τον Τραμπ, ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία ευθύνεται για τον πόλεμο, όχι η Ουκρανία, και διόρθωσε τους ισχυρισμούς του προέδρου σχετικά με την ευρωπαϊκή βοήθεια.

«Η Ευρώπη δανείζει τα χρήματα στην Ουκρανία και παίρνει πίσω τα χρήματά της» ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ, με τον Εμανουέλ Μακρόν να τον ακουμπά στο χέρι, λέγοντάς του «Όχι, στην πραγματικότητα, για να είμαστε ειλικρινείς, πληρώσαμε. Πληρώσαμε το 60% της συνολικής προσπάθειας».

Αναλυτές μίλησαν για απάντηση από την πλευρά του Εμανουέλ Μακρόν στον Ντόναλντ Τραμπ, για το καψόνι που του έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος προσερχόμενος στον Λευκό Οίκο, που αντί να τον υποδεχθεί ο ίδιος στην είσοδο του Λευκού Οίκου, η υποδοχή του προέδρου της Γαλλίας έγινε από την επικεφαλής Πρωτοκόλλου για τον Λευκό Οίκο, Μόνικα Κρόουλεϊ.

Μία κίνηση που φάνηκε να ενοχλεί τον Εμανουέλ Μακρόν, καθώς πρόκειται για μία εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα με τη θερμή υποδοχή που επεφύλαξε ο Τραμπ στον Νετανιάχου, όταν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επισκέφτηκε τον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος Τραμπ μπορεί να μην κατάφερε να τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα σε 24 ώρες – όπως είχε υποσχεθεί επανειλημμένα προεκλογικά – ωστόσο υποστήριξε ότι οι συνομιλίες του με τον Πούτιν θα μπορούσαν να τερματίσουν τον πόλεμο «μέσα σε εβδομάδες, αν είμαστε έξυπνοι».

Πολύ κοντά σε μια συμφωνία

Παράλληλα τόνισε την απαίτησή του να παραχωρήσει η Ουκρανία τα δικαιώματα εκμετάλλευσης ορυκτών πόρων αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ξεπληρώσει τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ.

Παρά τις αντιρρήσεις Ζελένσκι, ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ και της Ουκρανίας ήταν «πολύ κοντά» σε μια συμφωνία. «Ο Ζελένσκι θα μπορούσε να έρθει στην Ουάσινγκτον για να υπογράψει την συμφωνία αυτή την εβδομάδα ή την επόμενη», ισχυρίστηκε ο Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο Μακρόν δεν έκρυψε την δυσπιστία του προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζοντας πως οποιαδήποτε συμφωνία με τη Ρωσία θα πρέπει να «ελέγχεται και να επαληθεύεται».

Έκανε μάλιστα επανειλημμένα αναφορά σε δύο παλαιότερες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός – τις λεγόμενες συμφωνίες του Μινσκ – που υπογράφηκαν και στη συνέχεια παραβιάστηκαν μετά την αρχική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2014.

Απαντώντας ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας να «κάνει μια συμφωνία», χωρίς ωστόσο να αναφέρει τι πρέπει να εγκαταλείψει η Μόσχα ή ποιες εγγυήσεις ασφαλείας θα πρέπει να διαπραγματευτεί.

«Πιστεύω πραγματικά ότι θέλει να κάνει μια συμφωνία», δήλωσε ο Τραμπ για τον Πούτιν. «Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά πιστεύω ότι θέλει να κλείσει μια συμφωνία».

Πρόσθεσε δε ότι έχει μιλήσει με τον Πούτιν για το ενδεχόμενο να αναπτυχθούν ευρωπαίοι στρατιώτες στην Ουκρανία – ως εγγυήτρια δύναμη – και ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα συμφωνούσε με αυτό.

Ο Μακρόν – ένας από τους κύριους υποστηρικτές της ιδέας μιας ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης – δήλωσε ότι συμφωνεί με τον Τραμπ στο ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες.

Κάλεσε ωστόσο τις ΗΠΑ να «σταθούν αλληλέγγυες».

Κάτι κινείται στο ουκρανικό

Η γαλλική πλευρά εκτιμά ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί την εξεύρεση λύσης το ταχύτερο δυνατό, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό που για την Γαλλία προέχει είναι η δημιουργία των συνθηκών για την επίτευξη μόνιμης και σταθερής ειρήνης.

Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι, κατά την άποψή της γαλλικής διπλωματίας, η συνέχιση της συνεργασίας ΗΠΑ Ευρώπης στον τομέα της ασφάλειας. Επί του ζητήματος αυτού ο αμερικανός πρόεδρος δεν υπήρξε ιδιαίτερα ομιλητικός χθες στην Ουάσιγκτον.

Τα νεότερα στοιχεία, που ωστόσο προέκυψαν από την χθεσινή συνάντηση, είναι οι αναφορές του προέδρου Τραμπ ότι ο ίδιος προτίθεται να συναντηθεί, ίσως και την προσεχή εβδομάδα, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά και ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα δεχόταν – όπως του είπε – την εγκατάσταση ειρηνευτικής ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας σε περίπτωση συμφωνίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος, που κάθε άλλο παρά αποκλείει την συμμετοχή της Γαλλίας στην εν λόγω δύναμη, υπογράμμισε ότι για να είναι ισχυρή και αξιόπιστη η παρουσία της θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένη η αλληλεγγύη των ΗΠΑ έναντι της Ευρώπης.

Σε συνέντευξή του σε αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για την επίτευξη – προηγούμενως – εκεχειρίας ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι από το αν και κατά πόσο θα τηρηθεί αυτή η εκεχειρία θα κριθεί και η σοβαρότητα της Μόσχας.

Σε ό,τι αφορά την συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι, η γαλλική πλευρά δηλώνει ικανοποιημένη στο βαθμό που με τον τρόπο αυτό εισέρχεται η Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που αφορούν το μέλλον της.

Ο πρόεδρος Τραμπ θέλησε να συνδέσει την συνάντηση με το ζήτημα της αποζημίωσης της χώρας του μέσω συμφωνίας για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας, προβάλλοντας ωστόσο χρηματικά ποσά το ύψος των οποίων δεν έδειξε να συμμερίζεται ο πρόεδρος Μακρόν.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος Πούτιν δήλωνε ότι δεν είναι αντίθετος στην επίτευξη συμφωνιών για συνεκμετάλλευση του ουκρανικού ορυκτού πλούτου από ρωσικές και αμερικανικές επιχειρήσεις. Εν πάση περιπτώσει όμως όλα δείχνουν ότι μέσα στις επόμενες ημέρες ο πρόεδρος Τραμπ και θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις του σε δύο ταμπλό, ένα με την Ρωσία και ένα με την Ουκρανία

Ενδεικτική τέλος της σύγχυσης που επικρατεί διεθνώς αναφορικά με το ουκρανικό είναι η μη έκδοση κοινού ανακοινωθέντος από την Ομάδα των Επτά (G7) που συνεδρίασε χθες, αλλά και τα όσα συνέβησαν στο επίπεδο του ΟΗΕ.

Ειδικότερα η μεν Γενική Συνέλευση εξέδωσε ψήφισμα ευρωπαϊκής έμπνευσης το οποίο έκανε λόγο για την ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, παρά την αντίθεση των ΗΠΑ που βρέθηκαν εντελώς απομονωμένες, ενώ στη συνέχεια το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέδωσε ψήφισμα αμερικανικής έμπνευσης, το οποίο δεν έκανε λόγο για ρωσική επιθετικότητα και υπέρ του οποίου τάχθηκαν η Ρωσία και η Κίνα, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες απείχαν.

Ειδήσεις σήμερα:

Κάτι κινείται στο ουκρανικό: Η “ακτινογραφία” της συνάντησης Τραμπ – Μακρόν στον Λευκό Οίκο

Βασίλης Καλογήρου: Στο “μικροσκόπιο” το τρίωρο πριν εξαφανιστεί – Πότε θεωρούν οι γονείς του ότι σκοτώθηκε

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις