Η Ρωσία δήλωσε σήμερα πως περιμένει σήμα από την Ουκρανία σχετικά με την προθυμία του Κιέβου να διεξαγάγει απευθείας διαπραγματεύσεις για το τέλος του πολέμου, αλλά είπε πως δεν βλέπει μέχρι τώρα κάποια κίνηση.
Το Κρεμλίνο δήλωσε την Παρασκευή πως το ενδεχόμενο άμεσων συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών αναφέρθηκε στη διάρκεια μιας τρίωρης συνάντησης ανάμεσα στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον απεσταλμένο των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ.
Η Μόσχα και το Κίεβο δεν έχουν εμπλακεί σε άμεσες διαπραγματεύσεις από τον Μάρτιο του 2022, κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά την έναρξη του πλήρους κλίμακας πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αργότερα την ίδια χρονιά, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υιοθέτησε διάταγμα που απέκλειε τις διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν, αφότου η Ρωσία διεκδίκησε ως δικό της έδαφος τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας.
Ο Ζελένσκι, που συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της κηδείας του πάπα Φραγκίσκου στη Ρώμη προχθές, Σάββατο, έχει πει πως το Κίεβο θα είναι έτοιμο για συνομιλίες με τη Μόσχα όταν τεθεί σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός και σταματήσουν οι μάχες.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν το σήμα για άμεσες συνομιλίες θα πρέπει να έρθει από την Ουκρανία ή από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: “Λοιπόν, από το Κίεβο, τουλάχιστον το Κίεβο θα πρέπει να λάβει κάποιες ενέργειες σε αυτό τον τομέα. Έχουν μια νομική απαγόρευση σε αυτό. Αλλά μέχρι τώρα δεν βλέπουμε καμία ενέργεια”.
Οι δύο πλευρές δέχονται έντονες πιέσεις από τις ΗΠΑ προκειμένου να εξεύρουν μια διευθέτηση για να τελειώσει ο πόλεμος, ο πιο φονικός στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι κερδίζει χρόνο ώστε να προσπαθήσει να καταλάβει περισσότερο έδαφος, και έχει απευθύνει έκκληση για μεγαλύτερη διεθνή πίεση στη Μόσχα ώστε να σταματήσει τις μάχες.
Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ότι δεν είναι πρόθυμη να κάνει οποιεσδήποτε παραχωρήσεις και ότι επιδιώκει κατάπαυση του πυρός μόνο με τους δικούς της όρους.
Ο Πούτιν είπε στον Γουίτκοφ την Παρασκευή πως η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες με το Κίεβο χωρίς προϋποθέσεις, σύμφωνα με συνεργάτη του Κρεμλίνου.
Ο Τραμπ είπε την Παρασκευή ότι οι δύο πλευρές είναι “πολύ κοντά σε συμφωνία”. Τις τελευταίες ημέρες ήταν πιο επικριτικός από ό,τι συνήθως απέναντι στη Μόσχα, λέγοντας πως δεν υπάρχει λόγος να εξαπολύει πυραύλους σε περιοχές αμάχων και εκφράζοντας ανησυχία ότι ο Πούτιν “απλώς με έχει στο περίμενε”.
Στο μεταξύ, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε, επικαλούμενο το Κρεμλίνο, ότι η Ρωσία μπορεί να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στη Βόρεια Κορέα αν χρειαστεί, μετά τις ευχαριστίες του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Πιονγκγιάνγκ για την αποστολή στρατευμάτων για να βοηθήσουν τη Μόσχα να εκδιώξει τις ουκρανικές δυνάμεις από τη δυτική Ρωσία.
Σύμφωνα με το RIA, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως ο ρόλος της Βόρειας Κορέας στις επιχειρήσεις μάχης στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας κατέδειξε την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας στρατηγικής σύμπραξης που υπέγραψαν πέρυσι ο Πούτιν και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν, που περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Με βάση τη συμφωνία, η Ρωσία θα μπορούσε να βοηθήσει τη Βόρεια Κορέα σε αντάλλαγμα, αν χρειαστεί βοήθεια, είπε.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"