Παρά το φαινομενικά εγκάρδιο κλίμα εφορίας και τις σοβαρές υποσχέσεις που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ουκρανία, το περιοδικό Politico αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πέτυχαν τον σκοπό τους καθώς δεν εκπόνησαν ένα κοινό σχέδιο για την ενίσχυση της χώρας στο πόλεμο κατά της Ρωσίας.
Πριν από τη Σύνοδο, διπλωμάτες από χώρες που υποστηρίζουν σθεναρά την Ουκρανία εξέφρασαν την ελπίδα ότι η συνάντηση θα αποδώσει νέες δεσμεύσεις για να βάλει το Κίεβο σε ισχυρότερη θέση. Όμως, μετά από 10 ώρες συνομιλιών και παρά τη δημόσια αγκαλιά του Ζελένσκι με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Αντόνιο Κόστα, οι εθνικοί ηγέτες επικεντρώθηκαν μόνο στις συλλογικές προσπάθειές τους για τη δημιουργία ενός κατακερματισμένου αμυντικού τομέα, σχολιάσει σε ανάλυσή του για τα όσα διαδραματίστηκαν χθες στη Σύνοδο το Politico.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν δεν έκρυψε την υποστήριξή του στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η υπόλοιπη ΕΕ ωστόσο, απέρριψε κάθε αίσθηση διχασμού. Έτσι 26 κράτη-μέλη χωρίς την Ουγγαρία έθεσαν κόκκινες γραμμές για μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες, ενώ συνέχισαν να υποστηρίζουν την ιδέα ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η θέση του Ζελένσκι
Αφού περιέγραψε τις καθημερινές ρωσικές επιθέσεις, πρόεδρος της Ουκρανίας κάλεσε την Ευρώπη να «επιταχύνει» τις εργασίες της για ένα χρηματοοικονομικό μέσο που θα βοηθήσει τον στρατό της Ουκρανίας. Απαίτησε ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και προέτρεψε την ΕΕ να προχωρήσει με τα σχέδια για την αποδοχή της Ουκρανίας στο μπλοκ έως το 2030.
«Η επίτευξη «ειρήνης μέσω δύναμης» απαιτεί η Ουκρανία να βρίσκεται στην ισχυρότερη δυνατή θέση, με τις ισχυρές στρατιωτικές και αμυντικές δυνατότητες της ίδιας της Ουκρανίας ως ουσιαστικό συστατικό», ανέφερε η δήλωση που υπογράφεται από τους 26 ηγέτες.
Ένας διπλωμάτης της ΕΕ που μίλησε στο Politico υπό τον όρο της ανωνυμίας του υπερασπίστηκε τα σχέδια της ΕΕ να αυξήσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, αν και η Κάγια Κάλλας προσπάθησε πριν την έναρξη της Συνόδου να συσπειρώσει τις χώρες της ΕΕ γύρω από μια προσπάθεια εξεύρεσης τουλάχιστον 20 δισεκατομμυρίων ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια για να την παραδώσει στην Ουκρανία το 2025, σύμφωνα με αρκετούς διπλωμάτες, αυτή η προσπάθειά της αυτή απέτυχε να κερδίσει ομόφωνη υποστήριξη. Ο Ζελένσκι έλαβε ορισμένες συγκεκριμένες δεσμεύσεις την Πέμπτη, αυτές όμως δεν ήταν από την ΕΕ. Η Νορβηγία δεσμεύτηκε να ενισχύσει την άμεση στρατιωτική της βοήθεια προς την Ουκρανία στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2025, υπερδιπλασιάζοντας την προηγούμενη δέσμευσή της.
Ο ελέφαντας στο δωμάτιο
Το κύριο ερώτημα που κρέμεται πάνω από το μέλλον της Ουκρανίας είναι εάν η ΕΕ μπορεί να αντικαταστήσει ή να αντισταθμίσει με κάποιο τρόπο τη διακοπή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας και πληροφοριών.
Η Πρωθυπουργός της Εσθονίας Κρίστεν Μιχάλ έθεσε το θέμα κατά τη διάρκεια συζητήσεων κεκλεισμένων των θυρών, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ που γνωρίζει άμεσα τις ανταλλαγές, ρωτώντας: Μπορούμε να το κάνουμε μόνοι;
Η απάντηση είναι μια ηχηρή σιωπή.
Οι χώρες της ΕΕ έχουν συλλογικά δεσμευτεί περισσότερα στην Ουκρανία όσον αφορά την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη από ό,τι οι ΗΠΑ από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας πριν από τρία χρόνια.
Αυτή η υποστήριξη θα συνεχίσει να ρέει τους επόμενους μήνες, με περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε οικονομική βοήθεια που προορίζεται για το 2025 μέσω δανείων που υποστηρίζονται από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας.
Βλαντιμίρ Πούτιν σε Εμανουέλ Μακρόν: «Ξέχασες τι έπαθε ο Ναπολέων»
Συγκλονίζει τραγούδι μαθητών του Αρσάκειου κατά της βίας
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"