Ποια όπλα σχεδιάζει να στείλει ο Τραμπ στην Ουκρανία – Μπορούν πράγματι να χτυπήσουν τη Μόσχα;
Η νέα συμφωνία-μαμούθ θα ξεπεράσει τα 10 δισ. δολάρια

Σε στάση αναμονής είναι η Ουκρανία, περιμένοντας διευκρινίσεις σχετικά με το φιλόδοξο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας «δισεκατομμυρίων δολαρίων» που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σε ένα σημείο καμπής για τον πόλεμο.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε χθες Τρίτη τον Τύπο πως στέλνονται ήδη όπλα από τη χώρα του στην Ουκρανία, αποφεύγοντας να γίνει πιο συγκεκριμένος, χωρίς να διευκρινίσει ούτε τους τύπους τους, ούτε τις ποσότητες.
Ακόμη, ο ρεπουμπλικάνος διευκρίνισε ότι δεν έχει συνομιλήσει με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν αφότου του έδωσε διορία 50 ημερών για να καταλήξει σε συμφωνία ειρήνης με την Ουκρανία και απείλησε πως σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει επιβολή ακόμη πιο αυστηρών κυρώσεων, προχθές Δευτέρα.
Η νέα συμφωνία-μαμούθ αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, αν και προς το παρόν δεν ανακοινώθηκε τι οπλικά συστήματα θα δοθούν και από ποιον… ‘
Πάντως, από τη διαρροή στους Financial Times καταδεικνύει ότι το Κίεβο θα λάβει και επιθετικά όπλα.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να ρώτησε τον Ζελένσκι εάν οι ουκρανικές δυνάμεις “μπορούν να χτυπήσουν τη Μόσχα”, με τον Ουκρανό πρόεδρο να απαντά “και τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, αν μας δώσετε τα κατάλληλα οπλικά συστήματα”.
Ποια όπλα θα πάρει η Ουκρανία;
Στη διάρκεια συνάντησής του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ο Τραμπ δήλωσε πως μία μη κατονομαζόμενη χώρα είναι έτοιμη να παραδώσει «17 συστήματα Patriot» στην Ουκρανία. Παράλληλα, μίλησε για μια «πολύ μεγάλη συμφωνία» με συμμάχους στην Ευρώπη, που θα αγοράσουν αμερικανικά όπλα και θα τα αποστείλουν στο Κίεβο. Ωστόσο, δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση, ούτε ανακοινώθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την παράδοση των συστημάτων αυτών.
Ο αντιστράτηγος Βαντίμ Σκιμπίτσκι, υποδιοικητής της ουκρανικής υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών (HUR), δήλωσε ότι δεν είναι σαφές σε τι ακριβώς αναφερόταν ο Τραμπ. «Δεν ξέρουμε με ακρίβεια τι σημαίνει αυτό το ”17”. Μπορεί να είναι εκτοξευτές, ραντάρ ή πλήρη συστήματα. Αν πρόκειται για πλήρεις συστοιχίες Patriot, μιλάμε για κάτι τεράστιο και εξαιρετικά δαπανηρό», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η Ουκρανία διαθέτει μόλις έξι πλήρως λειτουργικά συστήματα Patriot, ικανά να αντιμετωπίσουν τους ρωσικούς πυραύλους cruise και βαλλιστικούς πυραύλους. Κάθε πλήρες σύστημα Patriot περιλαμβάνει έξι εκτοξευτές, ραντάρ και σύστημα διοίκησης, και η αξία του υπερβαίνει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.
Ο Σκιμπίτσκι επισήμανε ότι η Γερμανία έχει ήδη συμφωνήσει να παραδώσει δύο συστήματα και η Ολλανδία ένα τρίτο, δηλαδή συνολικά 18 εκτοξευτές. Αυτός ο αριθμός πλησιάζει το «17» που ανέφερε ο Τραμπ, γεγονός που ενισχύει την υπόθεση ότι πιθανόν αναφερόταν μόνο στους εκτοξευτές και όχι σε πλήρεις συστοιχίες, το οποίο σύμφωνα με το βρετανικό ΜΜΕ μοιάζει και πιο ρεαλιστικό.
Τον πιο έντονο προβληματισμό τον προκαλεί η ενδεχόμενη παροχή πυραύλων Tomahawk μεγάλου βεληνεκούς από τις ΗΠΑ. Ο Τραμπ και ο Ζελένσκι φέρεται να συζήτησαν αυτό το ενδεχόμενο σε τηλεφωνική συνομιλία στις αρχές Ιουλίου, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συμφωνία.
Οι Tomahawk είναι εξαιρετικά ακριβείς πύραυλοι με βεληνεκές που ξεπερνά τα 1.600 χιλιόμετρα, αρκετό για να πλήξουν στρατηγικούς στόχους στη Μόσχα, στην καρδιά της Ρωσίας.
Ο Σκιμπίτσκι σημείωσε ότι η χρήση των Tomahawk είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς συνήθως εκτοξεύονται από στρατηγικά βομβαρδιστικά ή πολεμικά πλοία, μέσα που η Ουκρανία δεν διαθέτει. Παρά τις τεχνικές δυσκολίες, η ουκρανική πλευρά επιμένει ότι η δυνατότητα πλήγματος βαθιά εντός ρωσικού εδάφους είναι στρατηγικά κρίσιμη. «Θέλουμε να καταστρέψουμε και να διαταράξουμε στρατηγικές βάσεις της Ρωσίας, σύμφωνα με τις διαδικασίες του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Σκιμπίτσκι.
Στο ίδιο πλαίσιο, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και ΗΠΑ για την άρση των περιορισμών στη χρήση των πυραύλων ATACMS, οι οποίοι έχουν βεληνεκές έως 300 χιλιόμετρα.<p>
Η στρατηγική σημασία των ATACMS είναι ιδιαίτερα μεγάλη για την Ουκρανία, καθώς οι ρωσικές στρατιωτικές βάσεις έχουν μετακινηθεί πέραν των 500 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα, ώστε να βρίσκονται εκτός βεληνεκούς των ουκρανικών drones. Οι ATACMS μπορούν να πλήξουν τέτοιους στόχους με πολεμική κεφαλή 500 κιλών, 10 φορές πιο καταστροφική από τα drones που χρησιμοποιεί σήμερα το Κίεβο.
Πιέσεις στις Βρυξέλλες
Η πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των όπλων στην Ουκρανία πιέζει την ΕΕ να επανακαθορίσει τις αμυντικές της προτεραιότητες.
Εν τω μεταξύ, η δήλωση του Τραμπ να αναλάβουν ευρωπαϊκά κράτη το κόστος για τα όπλα που παρέχονται στην Ουκρανία δημιουργεί νέα δεδομένα στη γεωπολιτική και δημοσιονομική στρατηγική της Ένωσης, τονίζει το Bloomberg.
Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε να παραδώσει στην Ουκρανία ένα πακέτο όπλων υψηλής τεχνολογίας, έθεσε ως όρο την πληρωμή του από τους Ευρωπαίους συμμάχους.
Η πρότασή του αυτή επιτάχυνε τις συζητήσεις στους κόλπους της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της άμυνας και την ενίσχυση της στήριξης προς την Ουκρανία, επισημαίνει το διεθνές μέσο ενημέρωσης.
Το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να πληρώσει για τα όπλα που παρέχονται στην Ουκρανία ασκεί πίεση στους αξιωματούχους της ΕΕ, οι οποίοι διαπραγματεύονται πώς να χρηματοδοτήσουν τα σχέδια της Ένωσης για αμυντικές δαπάνες.
Αυτές οι διαβουλεύσεις εντάσσονται στις εντατικές διαπραγματεύσεις για τη σύνταξη του προϋπολογισμού ύψους €1,2 τρισεκατομμυρίων της ΕΕ των 27 μελών, καθώς τα κράτη-μέλη ξεκινούν μια διετή διαδικασία για την επίτευξη συναίνεσης.
Ακολούθησε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις