Τα σωστικά συνεργεία στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ισπανίας πρόκειται να “χτενίσουν” σήμερα Πέμπτη 31/10 τα συντρίμμια σε περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως η Βαλένθια, ενώ τουλάχιστον 95 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πιο θανατηφόρες πλημμύρες σε δυτικοευρωπαϊκή χώρα από το 1973.

Η υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser ότι μια στρατιωτική μονάδα που ειδικεύεται στις επιχειρήσεις διάσωσης θα ξεκινήσει την Πέμπτη να “χτενίζει” τη λάσπη και τα συντρίμμια με σκύλους ανιχνευτές στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.

Ερωτηθείσα εάν ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανό να αυξηθεί, τόνισε: «Δυστυχώς δεν είμαστε αισιόδοξοι». Επί “ποδός” βρίσκονται 50 κινητά νεκροτομεία.

Κάτοικοι της Βαλένθια αγωνιούν για τα αγαπημένα τους πρόσωπα που αγνοούνται και τα αναζητούν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου.

Ένας κάτοικος, ονόματι Λεονάρντο Ενρίκε, είπε στο RTVE ότι η οικογένειά του έψαχνε για ώρες τον 40χρονο γιο του, Λεονάρντο Ενρίκε Ριβέρα, ο οποίος οδηγούσε ένα φορτηγό παράδοσης όταν άρχισε η βροχή.

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET εξέδωσε κόκκινο συναγερμό για την περιοχή της Βαλένθια το πρωί της Τρίτης και οι συνθήκες επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, μόλις εκείνο το βράδυ δημιουργήθηκε το περιφερειακό όργανο που είναι υπεύθυνο για τον συντονισμό των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Για πολλούς ήταν ήδη πολύ αργά. Πολλοί οδηγοί ξεκίνησαν το ταξίδι τους μόνο για να βρεθούν παγιδευμένοι στους δρόμους και να αφεθούν στο έλεος των μαινόμενων χειμάρρων.

Οργή για την καθυστέρηση του 112

Με τους μετεωρολόγους να εκδίδουν προειδοποιήσεις εκ των προτέρων, τέτοιες τραγωδίες είναι «εντελώς αποφευχθείσες» εάν οι άνθρωποι μπορούν να κρατηθούν μακριά από το νερό από τις πλημμύρες, δήλωσε η Hannah Cloke, καθηγήτρια υδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Reading.

Το καταστροφικό αποτέλεσμα υποδηλώνει ότι το σύστημα προειδοποίησης της Βαλένθια απέτυχε, είπε. «Οι άνθρωποι απλώς δεν ξέρουν τι να κάνουν όταν έρχονται αντιμέτωποι με μια πλημμύρα ή όταν ακούν προειδοποιήσεις».

Τα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας κατέρρευσαν πολύ νωρίς, το μεσημέρι της Τρίτης και όλες οι κλήσεις έκτακτης ανάγκης κατευθύνθηκαν στο 112, το οποίο επίσης κατέρρευσε μερικές ώρες αργότερα. Έτσι, οι κάτοικοι που χρειάζονταν βοήθεια, κατάλαβαν γρήγορα ότι ήταν μόνοι τους. Τα σωστικά συνεργεία ήταν άφαντα. Οι διασώστες δεν ήξεραν πού να πάνε, ενώ δεν υπήρχε και τρόπος να μεταβούν στις πλημμυρισμένες περιοχές. Σε κάποιες περιπτώσεις έπρεπε να διασώσουν από την πλημμύρα τις δικές τους εγκαταστάσεις, ή να περιμένουν νέα για συναδέλφους τους που παρασύρθηκαν από τα νερά.

«Είναι καιρός να προετοιμαζόμαστε το ίδιο για τον κίνδυνο πλημμύρας, όπως και για σεισμό, τσουνάμι κλπ», σημειώνει ο ο Jess Neumann, αναπληρωτής καθηγητής υδρολογίας, στο Πανεπιστήμιο του Reading.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται πιο έντονα, διαρκούν περισσότερο και συμβαίνουν πιο συχνά ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο.

Ειδήσεις σήμερα:

Ελληνίδα κάτοικος Βαλένθια στο DEBATER: «Είμαστε περικυκλωμένοι από νερό, δεν μπορούμε να πάμε πουθενά»

Υπόθεση Novartis: Η Εισαγγελία ξεκινά ποινικό έλεγχο των μηνύσεων κατά των δύο μαρτύρων μετά την άρση προστασίας τους

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις