Καθοριστική για τις επόμενες κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα και τις εξελίξεις στο ουκρανικό ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η συνομιλία των δύο ηγετών μπορεί να μην οδήγησε στην πλήρη 30ήμερη εκεχειρία που είχε επιδιώξει ο Αμερικανός πρόεδρος, αλλά κατέληξε σε μια περιορισμένη συμφωνία: παύση των επιθέσεων σε ενεργειακές και κρίσιμες υποδομές στην Ουκρανία και στη Ρωσία για 30 ημέρες και άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα στη Μέση Ανατολή για μια ευρύτερη συμφωνία.

Ωστόσο, το Κρεμλίνο ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε μόνιμη εκεχειρία προϋποθέτει τον τερματισμό της επιστράτευσης και της παροχής δυτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Στη Σαουδική Αραβία την Κυριακή το νέο ραντεβού ΗΠΑ-Ρωσίας

Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία «θα αρχίσουν την Κυριακή στην Τζέντα», στη Σαουδική Αραβία, δήλωσε χθες Τρίτη ο ειδικός απεσταλμένος της αμερικανικής προεδρίας Στιβ Γουίτκοφ.

Σε ό,τι αφορά την περιορισμένη κατάπαυση του πυρός, που αφορά τις ενεργειακές υποδομές, και τη διακοπή των εχθροπραξιών στη Μαύρη Θάλασσα, «θεωρώ πως οι Ρώσοι αποδέχθηκαν και τα δυο σημεία αυτά. Τρέφω καλή ελπίδα πως θα τα αποδεχθούν και οι Ουκρανοί», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Ο ειδικός απεσταλμένος Γουίτκοφ διευκρίνισε ότι η αμερικανική αντιπροσωπεία στη Σαουδική Αραβία θα έχει επικεφαλής τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Μάικ Γουόλτς, όχι όμως ποιοι θα είναι οι συνομιλητές τους.

Ζελένσκι: Ο Πούτιν «απέρριψε» πλήρη κατάπαυση του πυρός

Από την άλλη ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε χθες Τρίτη (19.03.2025) για ακόμη ένα βράδυ αεροπορικές επιδρομές εναντίον «πολιτικών υποδομών» στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου νοσοκομείου, κρίνοντας ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν «απέρριψε την πρόταση για πλήρη κατάπαυση του πυρός».

«Δυστυχώς έγιναν πλήγματα, ακριβώς εναντίον πολιτικών υποδομών», ανέφερε ο ουκρανός πρόεδρος μέσω Telegram.

Έκανε λόγο για «απευθείας πλήγμα» drone ιρακινού σχεδιασμού τύπου Σαχέντ με στόχο «νοσοκομείο στη Σούμι» (βόρεια) και για άλλες αεροπορικές επιδρομές, ανάμεσά τους κάποιες στην πρωτεύουσα Κίεβο.

Ο κ. Ζελένσκι δεν αναφέρθηκε πάντως σε κάποια επίθεση εναντίον ενεργειακών υποδομών, αντικείμενο συμφωνίας περί κατάπαυσης του πυρός 30 ημερών για την οποία μίλησαν ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο ρώσος ομόλογός του Πούτιν χθες Τρίτη.

Τι κέρδισαν και τι έχασαν οι δύο ηγέτες από τη συνομιλία τους

Ο στόχος του Τραμπ να εμφανιστεί ως ειρηνοποιός και να το παρουσιάσει ως δική του προσωπική επιτυχία εν μέρει επιτεύχθηκε, καθώς πέτυχε μερική εκεχειρία και έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων.

Το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος αποδέχθηκε την αμερικανική πρόταση για παύση επιθέσεων στις ενεργειακές υποδομές τουλάχιστον για ένα μήνα του επιτρέπει να υποστηρίξει ότι έχει κάνει ένα βήμα προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Παρόλα αυτά, η συμφωνία υπολείπεται του αρχικού στόχου του Αμερικανού προέδρου και υπονομεύει το αφήγημα περί γρήγορης διπλωματικής λύσης.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Πούτιν τόνισε ότι η «βασική προϋπόθεση» για τον τερματισμό της σύγκρουσης και την αποτροπή της κλιμάκωσής της ήταν η «πλήρης διακοπή» της ξένης στρατιωτικής και πληροφοριακής υποστήριξης προς το Κίεβο, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Παραμένει ασαφές πώς θα αντιδράσει η Ουκρανία στη δήλωση του Κρεμλίνου, καθώς η πρόταση δεν ανταποκρίνεται στην άνευ όρων 30ήμερη εκεχειρία που είχαν συμφωνήσει με τις ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατάφερε να κερδίσει χρόνο, χωρίς να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στο μέτωπο.

Συμφωνώντας σε μια περιορισμένη εκεχειρία στις ενεργειακές υποδομές, απέφυγε τη συνολική παύση πυρός και ταυτόχρονα έθεσε νέους όρους στην προοπτική ειρήνης, απαιτώντας τη διακοπή της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

Η μερική εκεχειρία σημαίνει ότι η Ρωσία παγώνει προσωρινά τις επιθέσεις της στις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας, χωρίς να ξεκαθαρίζεται αν αυτό αφορά και σε πλήγματα εντός πόλεων.

Επιπλέον, η έναρξη διαπραγματεύσεων στη Σαουδική Αραβία δίνει στις ΗΠΑ έναν ρόλο ρυθμιστή της ειρηνευτικής διαδικασίας, κάτι που η Ρωσία δεν επιθυμεί.

Ακόμα όμως κι αν δεν πέτυχε κάποια σημαντική νίκη, το πιο κρίσιμο στοιχείο είναι ότι δεν έχασε τίποτα.

Οι «κόκκινες γραμμές» του, βέβαια, παραμένουν ανέπαφες. Η ρωσική ανακοίνωση μετά τη συνομιλία αναφέρεται στην ανάγκη «εξάλειψης των ριζικών αιτιών της κρίσης».

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός σήμερα: Καταιγίδες, χιόνια και τσουχτερό κρύο – Πότε υποχωρεί η “ψυχρή εισβολή”

Δημοσκόπηση ALCO: Απογοήτευση και οργή από τους Έλληνες – «Μάχη» ΠΑΣΟΚ και Πλεύσης για την 2η θέση

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις