Καρδιαγγειακά προβλήματα και εγκεφαλικά επεισόδια προκαλεί η υπερβολική περιεκτικότητα από αλάτι σε τρόφιμα, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ο οργανισμός εξέδωσε οδηγίες για τον περιορισμό του νατρίου στις τροφές.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου 11 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως συνδέονται με την κακή διατροφή, περιλαμβανομένων 3 εκατομμυρίων που αποδίδονται σε υψηλή πρόσληψη νατρίου από τυποποιημένα τρόφιμα, όπως το ψωμί, τα δημητριακά και τα επεξεργασμένα κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, περιλαμβανόμενων των τυριών.

Στρατηγική για την μείωση του αλατιού ζητά από όλες τις χώρες ο ΠΟΥ.

Ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους αιτείται την μείωση νατρίου στα επεξεργασμένα προϊόντα από την βιομηχανία τροφίμων και ποτών, ενώ προέτρεψε τις υγειονομικές αρχές όλων των χωρών να ορίσουν στρατηγικές για τη μείωση της πρόσληψης αλατιού και να προσφέρουν στους ανθρώπους πληροφορίες για να λαμβάνουν τις σωστές διατροφικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τις νέες συστάσεις του ΠΟΥ, τα πατατάκια θα πρέπει να περιέχουν το μέγιστο 500 μικρογραμμάρια νατρίου ανά 100 γραμμάρια προϊόντος, οι πίτες και τα γλυκά έως 120 μικρογραμμάρια και το επεξεργασμένο κρέας έως 360 μικρογραμμάρια.

Ο ΠΟΥ συνιστά η κατανάλωση αλατιού να περιορίζεται σε λιγότερα από 5 γραμμάρια καθημερινά, ενώ το 2013 ο Οργανισμός είχε θέσει ως στόχο την μείωση πρόσληψης του νατρίου κατά 30% ως το 2025. Στόχος ίσως ανέφικτος, αφού όπως δήλωσε ο ΠΟΥ “ο κόσμος δεν είναι στον σωστό δρόμο για την επίτευξη του στόχου αυτού”.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις